I år var vi för första gången med på 1000 trädgårdar. Oj, vad roligt det var! Mellan 130-150 personer besökte oss och det var en ynnest att få träffa så många trevliga människor och få så mycket feed-back. En sak som flera nämnde, var att de tyckte om de skyltar jag skrivit med information här och där. Så jag tänkte att jag lägger ut texterna här, så jag kan slänga originalen i sina plastfickor med kludd som efter en dag i 20-gradig hetta inte går att få loss alls.
Om oss
Sven och jag flyttade hit 2005. Då kunde vi inget om växter, men vi började gräva upp ogräs och plantera saker. Sakta men säkert blev det här vår största hobby.
När vi är i trädgården är det alltid två frågor vi ställer oss:
- Vad kan vi göra på den här platsen?
- Var kan vi ha en pool/uterum/pergola mm?
Vi har alltid en massa projekt på gång. I år har inget blivit av för det har varit för varmt ute. Men då finns ju projekten kvar tills nästa år!
Välkomna till oss!
Sven och Pernilla
Vad ska det bli här då?
Här har två fantastiska berberisar vuxit, en röd och en grön. Vi var tvungna att ta ner dem till fotknölarna för vi klarade inte av dem. Det var meningen att de skulle få växa upp igen men sen såg vi hur mycket plats vi frigjorde. Så nu håller vi på att ta död på dem och sen ska vi gräva!
Vad vi ska ha istället? Jo, persikoträdet (det som välte), kanske paradisbusken, och buskmagnolian, ett mullbärsträd, ett valnötsträd, en berså, en uteplats gjord av svetsade spaljéer…
Det är nog bäst ni kommer tillbaka om 2 år för att se vad det blev.
Nyaste rabatten (hittills)
Här hade syren, rönn och gullregn förstört asfalten och sen växte det bara knölklocka och höstgullris.
När vi asfalterade om uppfarten grävde man samtidigt bort alla rötter och jag fick det prydnadskörbär jag suktat efter i 12 år. Vi får se för hur länge, för det är visst bara härdigt i zon 2.
Målet är att skapa insynsskydd genom att hela tiden se till att det står en buske i vägen. Och det kan vara bra, särskilt om en granne klipper ner buskar på sin sida. Så “snart” kommer det att vara som en vägg här!
Vårt uterum
2+13 sökte vi bygglov för att bygga ett uterum. Vi började bygga det 2015 och det blev klart till sommaren. Det blev kanske inte det ultimata växtrummet för på vintern är det så varmt att vi brukar fira jul där. Samtidigt byggde vi rosrabatten. Mme du Coeur (stora röda) Ferdinand Pichard (spräcklig) fanns från börja in den gamla rabatten. Jag köpte 2 klätterrosor på K-rauta. Jag har precis hittat namnet på den rosa/oranga nu på semestern. Den heter Bajazzo. Sen odlar Sven stockrosor på gaveln. Det är 3:e sommaren men fortfarande inga blommor.
Vår framsida
Buskar mor gatan och två förvuxna ädelgranar och ett helt badrums kakel och klinker vad nergrävt här, så det var inte undra på att gräset inte växte! Sven stod på stegen med motorsågen och jag höll i stegen när vi började fälla granarna, men så läste jag om mannen som tappade sågen på frun. Så resten av träden som tagits ner i trädgården har tagits ner av Tiger Trädfällare. Kaklet hamnat efter många vändor på tippen. Och vi fick till slut en plan gräsmatta. Varför vi råkade plantera så många rhododendron i rabatten mot gatan är en helt annan historia.
Köksingången
När vi flyttade hit så såg man inte huset från gatan. Det var thujor, pinjeträd, fläder, syren och spirea. Vi har tagit bort alla buskar ot gatan och idag ser man huset igen.
Jag tycker det är roligast med buskar i olika färgkombinationer. Där vi bodde tidigare hade vår grannen en ormhassel och jag har alltid velat ha det. Nu börjar den nästan bli för stor! När vi flyttade hit fanns det en massa olika vit- och blåsippor. När vi tog bort träden försvann det mesta men nu börjar det komma tillbaka igen. Där är den roligaste vårrabatten att följa!
Farstun (och regntunnan)
Farstun fick vi bygga om 2010 då den “kalvade” ut ca 20 cm från väggen på grund av alla snö! Så är det hemma hos oss, varje katastrof blir en ny möjlighet: Tony, grävskopemarodören som skulle gräva rent för att lägga gångar av marksten 2006, och lyckades ha ihjäl allt på framsidan, gav oss möjlighet att börja om. Och n är grannarna på baksidan sprängde sönder murar mm på baksidan, ja, då byggde vi en pool istället.
Förra året såg vi smarta vattentunnor hemma hos Inger och Bengt. Vi letade och letade och till slut hittade vi tunnor. Men doft av torskrom sitter i väldigt länge, vill vi tipsa. Och i år har det inte funnits något regnvatten.
Uteplatsen vid köket
Om ni känner något som doftar starkt så är det de vita blommorna i hörnan vid sovrumsfönstret. Det är valeriana (vänderot). Valeriana används som sömnmedel. Om doften hjälper oss att sova vet jag inte, men jag hoppas.
Det finns ananassalvia i krukan bredvid. Gnugga på ett blad och lukta på fingrarna. Och det finns även citronverbena, libbsticka, choklarmynta att lukta på. Ananassalvian och citronverbenan står i garaget under vintern.
Komposten
Vi lägger allt vårt matavfall i den slutna komposten. När det är klart lägger vi det längst ner i trädgårdskomposten. Vi tömmer dem varje år för nedbrytningen går fort om man vattnar komposten regelbundet. Det är dock inte tillräckligt lång tid och därför växer det tomatplantor överallt i trädgården.
Komposten används till att fylla på och luckra upp i rabatterna. Det är coolt att tillverka sin egen jord.
Vår köksträdgård
Vi är usla på att odla grönsaker!!! Har vi tur gror salladen på 3:e försöket. Men vi är bra på vitlök, potatis och tomater. I år har vi kämpat extra mycket men i år har också rådjuren hittat hit. 2 ggr har vi planterat nya jordgubbar och våra gurkplantor ser inte mycket ut för världen. Vi hat tänkt sätta “tak” på köksträdgården och hänga upp jordgubbar i hängrännor. Vi får se om det blir i år.
Hallonen har fått mer plats i år och rabarbern trivs i vår trädgård och de här fanns här redan när vi flyttade hit. Vi äter rabarberpaj jämt. Körsbärsträdet heter Hedelfinger och bären blir stora, svarta och enormt saftiga.
Pergola (=baksida)
Det verkar som om det är alla trädgårdsentusiasters dröm att ha ett blåregn översållat med blommor. Så även vi. De två mittersta stoplarna ska ha blåregn (det ena faktiskt med vita blommor) klättrandes. De yttersta har pipranka. Till 2023 kanske hela ställningen är översållad med blommor. Annars finns det annat som växer bra, träddödare och humle är några exempel. Sen vore det väl skoj att ta ut hål i thujahäcken och sätta dit spröjsade fönster. Som ni hör så har vi inte tänkt klart ännu så än så länge är det bara vår baksida.
Haciendan
När vi tittade på det här huset 2005, så var det definitivt det här uterummet som gjorde att vi bestämde oss! Vi kallar det Haciendan även om det betyder hästgård. Vi visas här ute i pricincip varje kväll från vår till höst. Det går att sitta här när det regnar och blir det kallt har vi infravärme. Och så kan vi ju tända en mysig brasa också.
För 7 år sedan byggde vi poolen, och sedan dess behöver vi egentligen bara lämna trädgården föär att handla i blland och att jobba lite grann.
Fruktträdgården
Den är inte stor men rymmer mycket. VI är totalt självförsörjande på björnbär, jag lovar!
Sen finns det röda och svarta vinbär och de stora “hallonen” heter taybär. Längst in finns det japanska vinhallon och minikiwin (men de sistnämnda behöver pollinerare).Vi har bestämt att persikoträdet ska flyttas till infarten (katastrofområdet) men först när alla persikor är uppätna. Trädet vill nog det själv efterssom det hade vält när vi var på semester (därav det fina spännbandet.)
Sen har vi mer frukt på framsidan: äpplen, hallon, rabarber, krusbär och vid huvudentrén päron och andra persikor.
Huddinge-Botkyrka Trädgårdssällskap
Sven och jag gick med i föreningen för ca 2 år sedan. Och det är den absolut trevligaste föreningen man kan vara med i. Vi har alla samma intressen (trädgård och trädgård) men olika förutsättningar, storlek på tomt, hur mycket man orkar eller vill, men det är helt prestigelöst och man blir uppskattad för den möda man lagt ner, för alla vet vilket jobb det är! Vi har lärt oss gjuta i fiberbetong och att svetsa (jättekul!) och varit på intressanta föreläsningar. Varje år åker vi på en gemensam trädgårdsresa och resten av tiden “hänger vi” i varandras trädgårdar.
Vi rekommenderar varmt ett medlemsskap!
Länk till Huddinge Botkyrka trädgårdsförening
Och så var dagen slut och trötta men väldigt tacksamma över alla besökare, alla fina kommentarer är vi. Och nästa gång ska vi inte sätta fast alla texterna med “kludd”, för det var minsann inte lätt att få loss när det stått i solen en hel dag!