April 2012

28-29/4
Sista helgen i april och äntligen sol och lite varmt. Sen att det blåser full storm får man väl leva med. Jag är så trött på den här temperaturen som har varit. Inte för att jag har frusit, för det finns ju kläder för det, men inget växer ju i trädgården. Det behövs lite värme så man se hur det börjar spira överallt, och det är det roligaste jag vet att ta en liten morgonrockspromenad varje morgon och se vad som har vuxit sedan föregående dag. Men nu kanske jag kommer att se skillnad igen.

Sven skulle långspringa och testa att magen klarade av blasket de delar ut på Stockholm Maraton så Erik fick hoppa in som förste reserv på pooldäcksbygget. Jag gjorde resten i trädgården.

Först började jag mycket osmart att vitmåla den nyputsade öppna spisen (se resultat här). Men varför stå och frysa i skuggan när man kan stå i solen. Jag målade inte färdigt utan tog tag i min tomatodling istället.

Jag förstår inte vad det är som gör att jag fortsätter varje år med mina tomatplantor. Jag har inte lyckats en enda gång, och varje år lovar jag mig själv att inte prova nästa år. Men så blir det tidig vår igen och jag kan inte låta bli. I år köpte jag en låda ekologiska tomater med 10 olika sorters tomater. Jag tog ur frön ur alla och torkade och sådde och det tar ju bara 2 dar så tittar ju något upp. Ja, 9 av de 10 sorterna. Det är svarta, brokiga, oranga, gula långa, gula små, körsbärstomater mm. Jag köpte 7 zinkhinkar och 2 tvättbaljor i zink på Ö&B och borrade hål i dem. Bara det var en prestation eftersom borren tydligen var inställd i reverserat läge. Men hålen syns ju inte :-)!

9 sorters tomater

Vi får se vad som går fel i år då. Ska det bli rådjuren som kommer och välter krukorna, eller äter upp plantorna, eller ska frosten ta dem (troligast). Men jag kan inte ha dem inne längre för jag har nästan fått vattna dem 2 ggr/dag, och nu när det är hål i botten på alla krukorna vill jag inte ta in dem igen….

När det var klart var det lika bra att fortsätta planteringen. Jag tyckte det var så fint med pelargoner och silvernjurvinda (dichondra argentea, tittade på kvittot :-)) tillsammans. Som sagt, ingen frost nu!

Amplar vid ingången

Sen planterade jag alla andra mysko saker jag hittade på Hornbach. Jag köpte en oregano (Spicy) som var som eld i munnen. Det stod att den hade en komprimerat växtsätt, och det hoppas jag verkligen, för hela krydträdgården var full av oregano, och jag tog inte med mig en enda planta för det är ett dj-a ogräs, som sprider sig överallt. Men tänk vilka häftiga pizzor man skulle kunna göra med den här kryddan.

Jag köpte även Ananasbasilika, och den luktade verkligen ananas. En annan växt som jag är väldigt förtjust i är Citronverbena, som luktar ljuvligt. Den fick en egen kruka.

Chokladmynta vet jag inte vad jag ska använda till men lite kul var det. Det var den som fick hamna i min egen hemgjorda ampel. Sätter man den tillsamman med något annat så blir det rötter överallt. Jag vet för jag har två myntor till hemma. Och vad säger det när alla nya skott för i år kommer längst ut i kanterna? Jag lärde mig av en kille från Algeriet att myntablad funkar jättebra som substitut för snus. På sommaren brukar jag rulla ihop två blad och stoppa under läppen, men det är nog allt jag använder myntan till. Kan ju vara kul med chokladsmak då :-).

Två jordsäckar och en halv kogödselsäck senare var jag då klar. Jag hade fortfarande två påsar med lökar som måste tryckas ner i jorden. Och så går man omkring och kan inte bestämma var, men till slut hamnade Brodiaea Queen Fabiola vid ingången och Sparaxis mix i rabatten där vårtulpanerna nu blommar för fullt.

Sparaxis mix
Brodiaea Queen Fabiola
Vårtulpaner

Sen var det dags att ta fram penseln igen. Jag köpte kastanjebrun olja idag för att måla stoplarna i haciendan. Nu borde solen har kommit till haciendan men då hade den gått i moln så det var lika kallt igen. Medan Sven och Erik stod och dividerade och diskuterade hur pooldäcket bäst skulle byggas så målade jag på för fulla muggar. Bakingången till haciendan är byggd med tryckimpregnerat virke men det målade jag nu brunt. Det blev jättesnyggt.

Nymålat

Även om man kan önska mer värme så har det i alla fall börjat slå ut nu. Så här långt har vår hängbjörk kommit.

Hängbjörken
Persikoträdet blommar

Lördagen avslutade med det som Erik bespetsat sig på hela dagen. Det var dags att inviga poolen. Sven och jag har absolut ingen prestige i det här fallet, även om det är vi som betalat för poolen. På onsdag kommer Peter och en elektriker och kopplar in den på bergvärmen. Då kan vi prova men nu när den bara lyckas komma upp i 14 grader så få Erik gärna vara först.

Premiärdoppet

Ledsen att bilden blev så suddig men jag skrattade så jag nästan kissade på mig!

14-15/4
Visserligen snöade det när vi gick och la oss på fredagskvällen men inte hade vi trott att vi skulle mötas av det här när vi vaknade på lördagsmorgonen!

Framsidan
Mot Grenvägen

Idag går man inte ut!

Det fåniga var ju att Erik var på landet som bara ligger 14 mil söderut och hade strålande sol, ingen snö och gick omkring i bara T-shirten så det här var väldigt lokalt över Stockholm. Likaså svärmor Yvonne som skulle komma hem och titta på vårt nya kök. Hon sa att snön började i Trosa.

Trädpionen från svärmor Yvonne

Av Yvonne fick vi en trädpion. Hon förstod att den vi hade hämtat i skogen inte hade överlevt, eftersom den hon fick av oss inte hade gjort det. Men jag tänker inte ge upp! Vi kommer att ha två trädpioner innan sommaren är slut!

Framåt eftermiddagen så blev det bättre väder men då var det dags att ta hand om alla växter som hade fallit på grund av snön.

Mina fina kejsarkronor hänger!

Det var väl allt som hände på lördagen. Vi hoppas på bättre väder i morgon.

Söndagen kom med strålande sol och jag blev halvt ihjälskrämd när snön började rasa från taket. Med tanke på hur snabbt det skulle smälta när det är 9 grader ute så ville jag inte ha snön liggandes kvar på baksidan ifall det skulle rinna ner i källaren. Är mycket skeptiskt till hur berget blivit efter sprängningarna. Så det var bara att skotta och slänga på gräsmattan i solen och på tujorna så de blev “vattnade”.

Snön faller från taket

I snön vid haciendan hittade vi scilla som stack upp ur snön.

Scillan sticker upp ur snön

Dessa måste jag gräva upp alla lökarna för och plantera någon annanstans när vi fixar med poolen. Jag är van efter att ha grävt upp hundratals på landet och flyttat dem till gräsmattan när vi la grus framför huset. Det är så fint när hela gräsmattan är blå och när de blommar har man ju ännu inte börjat klippa gräset. Återkommer om några år med bilder :-)

Sen var det dags att gå loss i “kryddträdgården”. Jorden hade sjunkit i lådorna och de jag hade lagt väv på så hade det blivit rätt sunkigt, ja nästan mögligt. Jag klippte ner allt. Det är så svårt att veta om man ska eller inte ska klippa ner timjan men nu klippte jag allt utom en citrontimjan som redan var så grön och fin.

“Övrigt”-lådan
Alla kryddorna nedklippta och gödslade
Stora lådan fylld med kogödsel

Sen planterade jag de lökar jag köpt på Lidl. Jag är inte förtjust i alla tanter som alltid ska skryta om sin Afrikas Blå lilja eller kärlekslilja som den visst heter nu. Men för 13 spänn kan jag väl i alla fall försöka. Så i med dem i var sin kruka och jag såg ju på “lökarna” hur de funkade så går det bra så kan jag plantera 50 nästa år genom att skära dem i bitar.

Agapanthus x 2

Jag planterade också om mina svarta kannor som jag tog in i höstas. Det är förunderligt hur lökarna bara slutar att växa i jorden under vintern och sedan häller man bara i ny gjord och lägger ner lökarna och vips, så växer de igen. Det är samma med mina hängbegonior som jag hade i hängande amplar i haciendan. Jag tog upp lökarna och nu i förra veckan såg jag att de börjat växa så jag planterade dem och de är redan 5 cm höga med massvis med blad. Problemet är att jag inte vet om vi kommer att slå i huvudet i amplarna nu när vi ska gå till poolen där amplarna brukar hänga. Men jag är bara 1,60 så jag klarar mig nog!

Planterat succulent i min nya hemgjorda kruka

Jag köpte även en skojig succulent på Lidl och planterade den i en av mina hemgjorda krukor. Den här har jag målat med penselglasyr och den blev jättefin med sin lite matta yta och den prickiga glasyren.

Som sagt, man handlar inte mycket mat på Lidl men jag köpte även de här två blomlådorna i svart. Tanken är att jag ska bygga en ställning till dem så att de kan stå som i en trappa och så kan jag odla sallad i dem. Det gäller väl bara att sätta dem så högt att inte hararna och rådjuren mumsar i sig allt.

Mina salladslådor

Efter allt slit så var det dags att njuta. Det är så roligt att bara gå omkring och titta på allt. Vi har redan några blommor på persikoträdet och rosorna är nu klippta sen en vecka tillbaka. Tyvärr verkar det som om jag dödat all lavendel vid entren genom att klippa ner den för mycket, men jag har inte gett upp hoppet ännu. Påskliljorna blommar för fullt och likaså alla hyacinter som vi sparat varje jul och planterar. Det blir bara fler och fler, men så är det ju även med påskliljorna. De två julrosorna vi köpte i Skåne blommar också. En är mörkt vinröd och den andra är vit med röda streck inuti. Jag hoppas att de kommer att bli lika fina som den jag har i irisrabatten men det tar nog några år tills dess.

Knoppar på äppelträdet

Jag avslutade dagen med att krypa upp på vedlåren i haciendan och luta mig mot den öppna spisen. Då satt jag mitt i solen. Jag satt där och löste korsord och drömde om att poolen snart skulle bli klar. Tills dess får jag titta på speglingarna i betongplattan.

Himlen

Så helgen var inte så dum till slut i alla fall. Jag har lärt mig en sak den här helgen. Man behöver inte jobba som en tok, utan det gör inget om man inte hinner med allt. Det är njutningen av att göra sakerna som är det viktigaste, inte hur snabbt det blir gjort.

30/3-1/4
Enligt väderleksprognosen skulle det här bli en riktigt kall helg. Jag hade ju velat fortsätta att jobba på att göra fint i trädgården. Inte minst ville jag köpa nya klematis att sätta på baksidan. Vi har äntligen fått iordning på den rabatten. Mu när vi la plattor på baksidan så passade vi på att sätta dit en kant på rabatten så att vi kan fylla på med mer jord. I rabatten växer det klematis som under sommaren klättrar upp över vår hacienda. Det är bara vanlig småblommit jackmanklematis (jag är ingen expert som ni ser). Tanken var att blanda den med storblommig klematis i samma färg kanske en tidigblommande och en senblommig. Jag vet fortfarande inte om man ska klippa ner klematisen eller låta den vara. En snabb googling sade att den vanliga skulle växa upp på fjolårsskotten. Jag har nästan alltid klippt ner den tidigare och det har gått bra. Men den här gången lade jag oändlig tid på att klippa bort alla föregående års bladpar. Till slut var det riktigt rent och fint. Och eftersom jag betsade spaljen brun förra året så ser det bra ut även i år. Så fort det blir varmare sticker jag till Zetas och plockar ut några.

Rabatten rensad

Jag klippte även de andra krematisen som jag har men det var väldigt kallt ute. Trots att vi eldade i öppna spisen så att vi kunde gå dit och värma oss så var vi stelfrusna efter en hel dag ute. Jag avslutade mitt trädgårdsarbete med att så 24 frön i ett miniväxthus. Fröna är från den storblommiga vita klematisen på framsidan. Den är otroligt vacker och jag vet inte om jag kommer att lyckas. På nätet stod det att de storblommiga var svårast att driva upp och att det kunde ta flera år innan de blommade. Men spännande är det.

Dagen avslutades med ett ymnigt snöfall och en temperatur mot nollan. Nästa helg, påskhelgen, ska tydligen inte bli ett dugg bättre!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.