En sådan där dag

Spread the love

Vi skulle egentligen åkt till Helsingborg den här helgen men det blev framflyttat. Så hela helgen låg som ett oskrivet bland framför oss. Och dessutom regnade det när vi vaknade.

Som vanligt var jag tvungen att titta på den enda Alexander-rosen som vi fått på den nya plantan som vi köpte förra året, efter att den gamla dött. Det är helt ofattbart hur speciell färgen är på denna ros. Den är så speciell att den inte går att fånga med kamera. Men var man än befinner sig, och tittar bort mot hörnan så lyser den som ett stoppljus!

Och där är den röda rosen!
Och där är den röda rosen!
Alexander Bild 1
Alexander Bild 1
Alexander Bild 2
Alexander Bild 2

Jag har inte varit på Cosmonova sedan någon utflykt när Anna gick på lågstadiet. Jag minns inte vad vi såg, för minnet är fullt av att två ungar redan hade kräkts på tunnelbanan när vi kom till Slussen, och en unge var skitsur, för vi tagit hans servetter han hade med sig, för att torka kräks. Läraren var nyinflyttad från Norrköping och hittade inte i Stockholm överhuvudtaget (jag var glad att jag var med), och jag upplevde för första gången att ungar hade pannkakor med sig som matsäck (kan man hitta något kladdigare att ta med sig i en matsäck, bortsett från revbensspjäll?)

Det enda jag mindes var att jag blev smått illamående under föreställningen, men som sagt, det kan ju varit orsakat av alla tidigare händelser.

Hur som helst så tänkte jag att Sven som är så sugen på att dyka bland fiskar, kunde vara intresserad av filmen om korallreven, så vi bokade det. Men först åkte vi till Bergianska trädgårdarna för där hade vi aldrig varit!

Mäkta imponerade och dit ska vi åka igen. Ni slipper se våra mackor för jag har slitit i en halvtimme men ändå inte fått bort EXIF-taggarna som gör att bilderna blir liggande. Men vi såg en himla massa andra vackra saker!

Mangold
Mangold
Digitalis
Digitalis
Rabarberblomma
Rabarberblomma
Sallad i långa banor
Sallad i långa banor
Närbild huvudsallad
Närbild huvudsallad
Närbild röd sallad
Närbild röd sallad
Närbild sallad
Närbild sallad
Närbild frisésallad
Närbild frisésallad

DSC08357

Vänderot
Vänderot
Blodtopp
Blodtopp
Malva
Malva
Kameleontbuske
Kameleontbuske
Rabarber
Rabarber
Rabarber
Rabarber
Kaktusdahlia
Kaktusdahlia
Någon form av kardborre
Någon form av kardborre
Vass
Vass
Rosa näckros
Rosa näckros
Vit näckros
Vit näckros
Sven och Anna tittar på något nere vid vattnet
Sven och Anna tittar på något nere vid vattnet

På Cosmonova var det fullt med folk. Föreställningen var till och med slutsåld. Det var härligt att simma under vatten i 40 minuter, och för mig räckte det bra. Men Sven, typiskt, var inte nöjd, utan fick förstås mersmak!

Filmtajm!
Filmtajm!

Efter det åkte vi hem igen, och tog tag i något som vi verkligen sett fram emot. Vi klippte till avenboken som ska bli en häck mot gatan. Det ska man göra under JAS-månaderna så det är hög tid nu, den 2:a juli. Vi har haft dem uppstammade mot bambupinnar, men har inte kollat dem på länge så metalltrådarna hade ju växt in i nästan alla. Men nu är de avklippta på 1,10 höjd och alla grenarna inklippta. Vi får väl se om de buskar till sig och bildar en häck. Vi har förvisso inte sett några rådjur på länge, men det kan ju bero på att vi har planterat häck. Och så hoppas vi att Marianne, vår granne, kommer att bli nöjd. Hon har skällt på oss för att hon inte kan se våra rhododendron längre för häcken har varit så hög.

Häcken före
Häcken före
Häcken efter
Häcken efter

Efter bara en liten, men god, macka på Bergianska, så var jag sugen på att experimentera lite på grillen. Jag har köpt dyra grillaccessoarer och nu gjorde jag iordning en grillmarinad som jag vände både kycklinglårfiléer, paprika och champinjoner i. Sedan la vi det i formen och ställde mitt i grillen så det fick tillagas sakta. Till det åt vi de första egna potatisarna, amadine. Så gott så man får gåshud!

Kvällsmat
Kvällsmat
Nyupptagen amadine
Nyupptagen amadine

Även om det regnar av och till, så gör det inte det minsta. Vi har ett uterum under tak, med gosiga fleecefiltar och infravärme. Musik har vi också, men den stängde vi av eftersom koltrasten satt i ett träd nära oss och sjöng som en galning.

I morgon är det en stor dag i en trädgårdsälskares liv. Då är det 1000 öppna trädgårdar i hela Sverige. Visst hade det varit kul att vara nere i Skåne då, men vi ska nog hitta några trädgårdar här i närområdet att besöka och inspireras av, och vem vet, nästa år kanske vår trädgård är öppen!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.