När vi flyttade till Grenvägen så fanns det i östra hörnan av tomten en stor rabatt som inte var så väl omhändertagen. Bland annat fanns det såpnejlika överallt och det är ett riktigt ogräs. Vi grävde om hela rabatten men blev det inte så mycket mer så såpnejlikan kom tillbaka snart igen.
Bilderna är från 2006 och det roliga är att man där kan se att det fanns en stödmur mitt i rabatten för att hålla den i olika nivåer. Jag hade glömt det tills jag såg bilderna nu. Ni ska få se längre ner hur man uppfinner hjulet på nytt! :-)
Det finns en förklaring till varför vi inte tagit hand om rabatten. Vi tänkte faktiskt bygga en damm med ett litet vattenfall som rann ner för backen. Vi var precis på väg att göra det hösten 2010 när våra grannar sprängde sönder muren på baksidan och vi fick en massa annat trädgårdsarbete att ta hand om. Idag finns inte en enda av de buskar som finns på översta bilden kvar (jo, vi lyckades spara en liten bit av den stora tryn. Vi kämpar nu med att få den att blomma igen.)
Eftersom vi nu har byggt en köksträdgård med lådor framför rabatten så har vi lagt dammplanerna på hyllan och istället har vi flyttat dit två magnolior. För att göra rabatten ännu finare tänkte vi göra en mur som gör att rabatten inte blir så sluttande. Det enklaste (och billigaste) tänkte vi, var att gjuta muren med en form. Sven köpte materialet och snålade lite när han köpte masonit istället för plywood. Men det fick han sota för sen!


Spänningen var stor när vi skulle ta bort formen!
Tyvärr hade formen gett med sig lite när han hällde i det översta lagret. Det blev inte så snyggt!
Men nu för tiden finns det fix för de som inte är så duktiga. Lösningen hittade vi på Bauhaus. Det hette betongspackel och fungerade precis på det sättet som det lät. Man tog en spackelspade och smetade på och voilà så blev det jämnt igen. Vi passade på ovanpå också!

Vår mur på baksidan var ju inte så snygg när den var klar. Jag började väldigt ambitiöst med något slags murbruk och la på en tredjedel av muren. Men det funkade inte för efter första vintern så hade allt lossnat. Då tog vi hjälp av Andrej och de putsade med något slags fiberbruk och det håller fortfarande. Sånt hittade vi också på Bauhaus. Och ute i regnet stod vi och putsade för fullt. Jag la på det och slätade till efter bästa förmåga och Sven gick efter med en svamp och ruggade till ytan.

Nu var det bara att göra i ordning rabatten!
Först la vi dit en rad av alla stora stenar som låg överallt som dekoration i rabatten. Precis som tidigare så ville vi ha etager eftersom det är så stor lutning. Lite kul att se att vi faktiskt tänker på samma sätt som det var tidigare, utan att ens minnas det.

Sen var det dags att flytta runt på växterna så det blev lummigt och fint i rabatten.

När rabatten var klar så behövde vi göra en ihopkoppling mellan vår köksträdgård och muren.
Nu är det det 12 juli och vi har jobbat en vecka och är jättesugna på att göra klart. Att detta inte gått tidigare beror nog mest på att vi behövde 4 halvstenar för att lägga klart stenarna längs muren. 4 halvstenar var precis det vi la i botten på vår nya rosrabatt. Inte tänkte vi då på att de behövdes till annat. Men nu har Sven varit på Hornbach och köpt de 4 saknade stenarna. Resten ska han såga till.
Försökte vara lite rolig, för vi är ju liksom kända för vårt duracellkaninbeteende så jag la upp den här bilden på Instagram och Facebook.
Men det här var kommentarerna jag fick! Så sant så….
Till slut blev det så äntligen klart och vi kunde gå och bada av oss stendammet. Så här fint blev det till slut!
Ny ska bara alla de omplanterade blommorna ta sig. Jag ser redan att den kaukasiska förgätmigejen har fått en massa nya blad. Det kommer att bli superfint nästa år som vi trädgårdsarbetare alltid säger…. :-)
Håller stödmuren utan armering?
Och gick ni på känn när ni byggde den eller hittade ni instruktioner någonstans?
Sorry jag så inte denna kommentar. Jag är nästan säker på att vi la i armeringsjärn när vi gjöt. Muren har inte den minsta spricka i sig i alla fall.