Skitsöndag

Jag har sjukt fullt i kompostfacket nu och eftersom det andra facket ser i princip klart ut så tänkte jag att om jag tar hand om detta så kan jag dela upp komposten på två fack så det inte “rinner över”. För det är ju inte slut på saker som ska läggas på komposten ännu. Varje dag får jag gå och plocka äpplen som ramlat ner på marken innan de ligger och ruttnar och drar till sig getingar.

Med tanke på att jag tog hand om all kompost i våras så fattar jag inte hur snabbt det egentligen går. Vi har en sluten behållare för matkompost och när den har förmultnat lägger jag den på trädgårdskomposten så att den kan blanda sig med trädgårdsavfallet. Det som jag tar hand om nu måste vara saker från i våras eller senast i höstas. Nackdelen med att jag inte väntar längre är att det ligger små lömska ogräsfrön i jorden och dessa spirar så fint när man lagt ut jorden.

Det är väldigt blött och jobbigt, men den här gången slänger jag alla ej förmultnade pinnar i en sopsäck istället för att slänga tillbaka dem i komposten. De verkar aldrig förmultna ändå!

Mitt såll som jag lägger över skottkärran.
Mitt såll som jag lägger över skottkärran.

Det är så mycket mask i jorden så att det gäller att hålla tungan rätt i munnen så att man inte gör mos av maskarna när man kör allt genom sållet!

Kompostmask
Kompostmask

Totalt gav en hel dags slit 24 10-liters hinkar, dvs 240 liter som jag spred ut på tujorna där jorden har sjunkit massvis. Med tanke på att man kan köpa 5 50-liters säckar för 99:- så vet jag inte om det var värt det. Men det känns skönt att ta hand om sitt eget avfall och se till att det tas om hand i det eviga kretsloppet. Nu har jag spridit ut allt så det ser nytt och fräscht ut. Förhoppningsvis växer tujorna så det knakar av all näring som de fått.

Hemgjord kompost i rabatten hos oss, medan grannen sprider ut sopsand hos sig...
Hemgjord kompost i rabatten hos oss, medan grannen använder sopsand. Vi får väl se var det växer mest!

Och Sven då? Vad gjorde han en söndag i augusti?

Idegransroten
Idegransroten

Det tog som vanligt väldigt lång tid att få de manliga maskinerna att fungera… Till slut fick han till och med ge upp!

Dumma motorsåg
Dumma motorsåg

Men med handsåg, yxa och en väldigt spetsig spade så… Och det är sant! Den sista roten tog han av med borrmasking. “Bra karl reder sig själv!”

Sven - Stubben 1-0
Sven – Stubben 1-0
Inga spår kvar....
Inga spår kvar….

Och till sist bild på vår kaprifol som verkar ha fått spelet och blommar som aldrig förr. Synd att inte Erik är här, för han är en riktigt kaprifoldoftskonnässör. Våra näsor känner inte ett smack!

Kaprifol
Kaprifol

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.