1986 köpte vi vårt första hus, ett radhus i Norra Sköndal. Det var egentligen meningen att vi skulle byta vår 2:a mot en 3:a, men helt plötsligt hamnade vi i ett triangelbyte och fick ett helt radhus på köpet. Där bodde vi i 18 år innan vi flyttade till ett fristående hus med 4 egna väggar, och några meter mellan oss och nästa granne.
Som ny husägare vill jag bara förmedla några kloka råd!
Regel nr 1:
Börja aldrig renovera en söndags eftermiddag!
Man kan känna sig riktigt peppad att komma igång en söndagseftermiddag, särskilt om man inte gjort något särskilt på lördagen och känner sig riktigt lat. Men tro mig, det finns ingen renovering man hinner med på en halv dag, hur peppad man än är.
Så att riva ner alla våtrumstapeter i badrummet för att göra nytt är en riktigt dålig idé. Snart är det måndag, och jobb igen, och vem vet när nästa tillfälle kommer då du kan fortsätta din renovering. Och jag lovar, då är du inte lika peppad som du var när du började. Men det kan ju bero på att du inte längre har ett fungerande badrum.
Regel nr 2
När du ändå gör jobbet, snåla inte med materialet!
Allt slipande av väggar och spacklande, osv tar precis lika mycket tid att göra vare sig du köper en tapet på rea som en fin dyr tapet. Så välj det du verkligen vill ha innan du lägger ner en massa jobb på underarbetet.
3. Det finns nästan alltid en alternativ lösning på problemet
Lyssna inte alltid på alla andra utan tänk själv. När något går sönder eller ska fixas, så är det som om man stänger av hjärnan och så lyssnar man till expertisen utan att göra någon egen analys. Man måste inte alltid göra saker på det dyraste sättet. Och oftast kostar det inte så mycket att prova. Det kan bara bli fel, och då vet du!
4. Det är de små detaljerna som gör det…
Du kan göra det hur fint som helst, men det blir inte det är inte det som är grejen. Det som ändå kommer att göra dig mest nöjd är de små detaljerna, som du själv kommit på och som gör skillnaden. Det är helt ok att utgå från en handduk eller tandborstmugg när du gör i ordning ditt badrum. Det kan vara en större utmaning men du kommer att bli nöjdare i slutändan.
5. Att hela tiden se helheten kan vara jobbigt
Fokusera på de detaljer som du lyckas göra färdigt och var nöjd med dem. Ett selektivt tunnelseende är nyttigt. Du kan inte göra allt på en gång, och var då nöjd med de saker som är färdiga. Så småningom är du klar med allt, men tills dess, så var nöjd med de olika delarna var för sig…
6. Var nöjd med det du gjort!
Varje sak du gör, gör dig lite duktigare, lite stoltare. Sug på karamellen. Du kan ju!
Så lycka till med din utbildning till hemma-fixare. Det kommer inte alltid att vara roligt, men för det mesta är det faktiskt skitkul!