Trådlös helg

I går kväll var vi redo för mentalsjukhus båda två, men nu kan jag med stolthet säga att vi lyckades ta oss över berget och ner på andra sidan med sinnet i behåll, men det var nära….

Jag har tidigare skrivt om den här lilla manicken som heter Telldus kan man köpa på Kjell & Co på en knapp 1000-lapp.

Telldusen

Den kopplar man till nätverket. Sedan kan man alltså köpa fjärrstyrda timrar från olika märken och koppla in alla möjliga saker med. Det verkar inte finnas några begräsningar annat än att man ska få allt att fungera :-(

Det märket som vi har hittat som är kompatibelt med Telldus heter Nexa. Man kan hittar saker i de större byggvaruhusen och vi har redan köpt timrar både för inomhus och utomhusbruk. Genom att man lär Telldusen att skicka rätt signaler, så kan man sedan via Telldus hemsida skapa ett konto och schemalägga tändning och släckning. Och eftersom man anger vilken ort och tidszon man befinner sig i så fungerar även begreppen soluppgång och solnedgång, vilket innebär att man inte behöver ändra tiderna hela tiden, som man måste göra på manuella timrar.

Vi har redan kopplat in vår trädgårdsbelysning utomhus, samt 3 lampor inomhus. Den här helgen, i brist på annat tänkte vi utöka “maskinparken”. Vi bestämde oss för att åka till Stockholms bästa lampaffär som ligger i Trollbäcken. Den heter El-tjänst och vi har handlat mycket där tidigare. Men tyvärr hade de ingenting i sortimentet från Nexa, så vi fick nöja oss med att tråna efter alla lampor. Vi hittade en golvlampa som kostade 3600:- men tills vidare nöjer vi oss med vårt “hemgjorda” ris.

Ljusriset i sovrummet

Vad vi behövde var glödlampor som kunde fjärrstyras och till sist hittade vi dessa på Bauhaus. De var oförskämt dyra men vi köpte 2 st för att testa med. Och så köpte vi fler vägguttag. Och dessutom köpte vi en förstärkare, för Telldusen räcker bara 30 m med fri sikt, och Sven har experimenterat och upptäckt att det inte går att tända ute i haciendan för det är för många väggar.

Väl hemkomna så tänkte vi att det var lika bra att börja om, inte minst för att jag inte lyckats få bort funktionen som sätter på lampan i sovrummet kl 06.00 varje morgon. Så vi började att lära om alla mottagarna. Man kan säga vad man vill om instruktioner, men de som kommer med Nexas produkter har nog de absolut sämsta. Och de har produkter som ser likadana ut men som har olika namn, och produkter som ser olika ut med samma namn!

Det bästa Sven kunde hitta som vi kunde testa att sätta på och stänga av var det här:

Utan en elvisp klarar man sig inte

Det var ett liv utan like, och det ska väl sägas så här i efterhand, att det stod i någon av de femtielva beskrivningarna att en motor fick vara på högst 70 W för att det skulle fungera, så det gjorde det bara av och till. Men vi lyckades i alla fall få igång ytterbelysningen vid ytterdörren, den som vi aldrig kommer ihåg att tända!

Ytterbelysningen vid huvudentren

Sen gick Telldus hemsida ner… och sura som citroner gjorde vi kväll!

Nästa morgon bestämde vi oss för att åka till Clas Ohlson och byta en av utomhustimrarna, fjärrkontrollen och ett av 3-packen med kontakter, för en av kontakterna fick vi bara inte att fungera.

Vi fick efter mycket möda små tillgodokort som vi sedan skulle använda för att köpa nya hela saker. Vi köpte då en lite dyrare typ av kontakter men det kompenserades med att fjärrkontrollen ingick. När vi kom till kassan så ville de ha 180:- i mellanskillnad och det tyckte jag lät mycket. När jag sa det, bad expediten om ursäkt och sa att det var fel. Vi skulle ju få 180:- istället. Så det fick vi. Men det kändes inte rätt och när vi satte igång att räkna så var det faktiskt så att vi hade handlat för 180:- mer. Vi tyckte synd om killen i kassan så Sven gick tillbaka för att korrigera felet. Men det var lättare sagt än gjort och till slut blev han ombedd att gå till bytesdisken. Där var det en väldigt lång kö, så vi tänkte, skit samma, och drog. När vi kom hem så ringde min mobil och det var expediten. Mycket pinsamt var det! Men samtidigt finns det ju gränser för hur mycket man orkar med för att vara ärlig. Men Sven stack tillbaka till Skärholmen och betalade tillbaka de 180:- vi fått plus 180:- till….

Men om det var vår ärlighet som gjorde det men nu gick programmeringen som på löpande band. Vi lyckades till och med fjärrstyra lampan inne i Eriks rum som ligger längst bort i huset!

Eriks rum

Utmaningen var att få förstärkaren att skicka vidare signalen till garagelampan. Eftersom den var så himla svår att motera i den gamla lampan, så ville vi inte ta loss den. Och instruktionen för förstärkaren var minst sagt förvirrad. Ibland kallades en enhet för sändare och ibland var den mottagare. Och jättelöjliga såg väl vi ut när vi stod och pratade i mobiltelefon med varandra, Sven nere vid garaget och jag från arbetsrummet, men helt fantastiskt fick vi lampan att fungera. Det enda lilla konstiga är att den dimmrar 4 ggr innan den till slut lyser med fast sken. Men vi får ta det.

Förstärkaren. Jag fick flytta på min keramik!
Och till sist – Garagelampan

Och utomhus sitter nu timrar monterade som inte behöver ändras varje dag under vinterhalvåret för att solen går ner tidigare och tidigare och sen senare och senare. Det sköter Telldus hemsida av. Jag fattar inte hur det funkar, men gjorde jag det skulle jag troligtvis jobba med andra saker!

Utomhustimern
Och lamporna lyser

Och allt ställs in så enkelt på hemsidan:

Telldus live

Nu ska Sven bara ge sig på en sak till. Det finns små apparater man kan montera inne i strömbrytarna så att de går att fjärrstyras. Den här lilla prylen ska kopplas in på ytterbelysningen vid köksentren. Vi brukar ha den tänd hela dagen bara för att vi ska kunna se att sätta in nyckeln när vi kommer hem, men om vi får det här att fungera så kan vi ställa in tiden på de lamporna också. Och det är betydligt billigare än att köpa ytterligare två lampor!

LWMR-230

Sen ska vi bara hitta ett ställe att förvara alla instruktionerna på. De må vara usla och beskriva fel saker men man behöver dem!

Alla instruktioner vi har fått hittills

I kväll är det dags att se om allt fungerar som det ska, eller om vi får sova med alla lampor tända! Och funkar det inte automatiskt, så har jag ju min app att ta till :-)

Telldus appen för Iphone

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.