Verandan

Spread the love
Uteplatsen vintern 2009-2010

Vintern 2009 kom det väldigt mycket snö och det hade ju varit bra om vi hade sett till taket lite. Nu frös det till is och blev tungt. När det började smälta så gled det sakta ner för plåttaket och fastnade på verandataket. Där fortsatte det trycka och trycka……

Taksnö på baksidan från verandan sett.

Det hade ju hjälpt om vi hade skottat bort snön, men nu gjorde vi inte det och till slut såg vi hur hela verandan trycktes ut och pluggarna slets ut ur väggen. Som mest hängde den ut drygt 10 centimeter.

Glipan från sidan
Det sitter löst

Verandan var ju inte så fräsch eftersom den var byggd i vanligt virke som hade blivit ganska dåligt. Jag gjorde ett försök att måla den grön men orkade inte måla alla staketpinnarna eftersom jag först måste ta bort all den gamla färgen som satt lös, och dessutom var den understa brädan rutten. Nu hade vi en anledning att göra om den skulle man kunna säga.

Verandan borttagen

Golvet på verandan var jättefult i betong som var gulmålad och som man sedan strött de där fula flingorna på. Inte alls den entrén vi ville ha till vårt hus. När vi ändå gjorde om tänkte vi först göra verandan mindre. Genom att bila bort en del av betongplattan så kunde vi lägga marksten där istället. Vi började gräva men fick till slut ge upp. Som alla andra gjutarbeten på tomten var det ett gediget arbete med en betongplatta som var minst 40 cm djup. Det fanns inte en chans i världen att vi skulle få bort den. Då kom vi på att vi kunde klä in den i klinker i stället. Vanlig hederlig röd klinker skulle både passa till huset och till verandan som vi skulle bygga i tryckimpregnerat virke.

Vi höll samtidigt på att lägga om hela taket, så vi frågade Andrej om han kunde hjälpa till med det, och det ville han gärna. Han fick fria händer, förutom att vi visade vilken dimension vi ville ha på staketet. Det fick inte bli för grovt. Vi blev mycket nöjda med resultatet. Och nu har vi ett fint golv också. Det enda problemet var att det tidigare suttit en panel på väggen och när den försvann så var det en massa borrhål för pluggar. Dessa är igensatta med något slags rött kitt och syns inte alls. Värre är det med allt fogskum som satt fast. Jag har använt min Dremel för att slipa bort allt men teglet blev ljusare där jag slipat. Det kanske funkar med klinkerolja.

Så är den färdig

Så här fint blev det!

Farstubron

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.