Blommor

Alunrot
Alunrot
Den här blomman fanns redan i trädgården när vi flyttade hit. Jag flyttade den till den här rabatten och satte den tillsammans med blodnäva. Men blodnävorna tog sig inte och helt plötsligt hade jag rabatterna fulla med Alunrot. Jag tycker att de stor sig fint mot den röda tegelväggen. Förra sommaren försökte jag att plantera om dem för det såg så risigt ut med allt bladverk, men jag ångrade mig sen när det nästan inte blev någon blomning alls. Nu får de stå i fred.
Astilbe
Astilbe
Den här växten “växer” på en skulle man kunna säga. Jag köpte den av misstag till landet när jag skulle köpa plymspirea och tog hem den. Nu har den hittat sin plats framför det tryckimpregnerade staketet till soptunnorna. Jag delade dem men de nya växte inte så bra tills jag upptäckte att det inte fanns någon jord i marken där de stod. I sommar hoppas jag att de slår nytt rekord.
Bollviva
Bollviva
Vi köpte två plantor när vi var i Skåne, mest för att ta med något från den största plantskolan jag sett. Jag antar att de kommer att sprida sig och bli större för varje år som går.
Gökärt?
2 plantor har jag i trädgården. Det är verkligen rådjurens favoritmat. Vet inte om den är vild eller planterad men de kommer upp så fint varje år, och lika säkert är att de blir uppätna :-(
Hyacint
Hyacint
Varje jul (utom den senaster) så ska Sven ställa ut hyacinter överallt eftersom det är hans uppfattning om vad som luktar jul. Och jag trycker ner dem i marken så fort tjälen går. Det börjar bli en rejäl samling nu och de blir verkligen häftiga. Som helt andra blommor med mycket större blomställningar men kanske inte så många i stället. Här är bilder på en vit som ser ut som marsipan.
Höstanemon
Höstanemon
Det fanns några buskar som växte vid jobbet i Alviks Strand som jag tyckte var så vackra. Till slut lyckades jag luska ut att det var höstanemon och köpte hem en planta. Jag var dum nog att försöka dela den till två så det har tagit två säsonger att få den så här fin. Jag vet att grannen har hela infarten full så jag håller koll på den.
Höstaster
Höstaster
På landet hade vi stora buskar med astrar, men vi brukar börja packa ihop inför vintern när de blommar. Den andra sorten med små blommor blir blek och tråkig i jorden här hemma men den här storblommiga blir lika stor och fin som på landet.
Höstsilverax
Höstsilverax
Vi såg den här busken på Zetas, och det var inte blommorna som gjorde att vi köpte den utan bladen. De är mörkt brunlila (som blommorna innan de slår ut), och ser fantastiska ut bredvid en ljusgrönbladig hortensia. Tyvärr slår blommorna ut så sent så att nästan alla bladen på busken har ramlat av.
Iris
Iris
Det här är en fantastiskt vacker blomma som blommar alltför kort. Det började med att vi grävde ur en rabatt på landet som var full av iris och dagliljor. Vi slängde allt på komposten men när grannen kom och frågade om han fick ta, så tog jag med mig några hem. De var vita. Sedan dess har jag kompletterat med en gulvit, en blå och en brun. På trädgårdsmässan förra året köpte jag en orange och en brunorange men ingen kom upp. Frågan är om vi får se dem i sommar.
Julros
Julros 1
Efter att ha stått inne under julen, planterade jag på våren ut två julrosor, men bara den ena tog sig, men oj vad den växer! Mitt i vintern står den där och tittar upp i snön med sina vita blommor. I våras när vi var i Skåne köpte jag ytterligare två stycken av en annan sort, som blommar senare. Det ska bli spännande att se hur de blir. De har redan knoppats.
Julros 2
Julros 2
I Skåne hittade vi en liten plantskola där vi köpte en fin magnolia (hade velat köpa flera men var ska man plantera dem när man kommer hem. Han hade också en mängd olika julrosor och vi köpte två stycken. Det här är den ena. Man ser av bladverket att den trivs och troligtvis kommer att vara dubbelt så stor nästa år.

Julros 3

Julros 3
Och här är nästa sort. Den trivs precis lika bra!
Kalmia
Kalmia
När vi var på vårt hemliga rhododendronställe så fick vi med oss den här växten. Vi planterade den i vår rhododendronrabatt men förstod efter något år att det var något annat. Efter mycket letande bland blombildet på internet förstod jag att det var en Kalmia, en växt från USA som upptäcktes av Pehr Kalm som var lärljunge till Linné, lärde jag mig vid mina eftersökningar. Och den beskrivs som mycket lik rhododendron så jag känner mig inte ens dum över mitt misstag. Fint blommar den i alla fall.
Kejsarkrona
Kejsarkrona
Vad är det som stinker så fruktansvärt, var min första tanke när jag stötte på den här blomman i trädgården. Men när man har lärt sig att även rådjuren tycker så, samt sett de pampliga blommorna, som är de första “riktiga” blommorna som kommer upp varje år, så är det inte svårt att tycka om kejsarkronan. Och de vissnar ner snabbt och kan tas bort ur rabatten till skillnad från alla påskliljor som måste skräpa fram till midsommar.
Nysrot
Nysrot
Nysrot hade jag aldrig hört talas om. Jag hittade några spännande blad i trädgården som såg ut som funkia. Jag flyttade dem till rabatten vid huset för jag tyckte om bladen. Och då helt plötsligt började de växa så det knakade. Och sedan började de blomma med långa stänglar fyllda med gummiliknande bruna blommor. Namnet fick jag när jag hittade den på Zetas sedan. Växten är giftig men jag har inte tänkt att äta den.
Pärlhyacinter
Pärlhyacint
2012 var verkligen ett bra år för pärlhyacint. Aldrig har det funnits så många i trädgården som då. Och ännu bättre blev det av att de fick vara ifred för rådjuren.
Ramslök
Ramslök
Den här blomman fick jag med mig hem från landet av misstag. Numera sitter den tillsammans med spansk klockhyacing i rabatten. Men jag har inte smakat den ännu.
När vi var uppe i Tällberg på koncert för några somrar sedan satt vi bredvid ett par som pratade om hur svårt det var att få tag på ramslök. Jag sa att de kunde få några lökar av mig och vi bytte adresser. När jag kom hem så kunde jag inte sluta tänka på att namnet lät så bekant. Jag surfade på internet och såg att mannen var stadsjurist i staden där vi gifte oss för drygt 25 år sedan. Jag tog fram vigselbeviset och mycket riktigt var det han som förättade vigseln. Jag ringde honom och berättade det osannorlika sammanträffandet och att han i alla fall hade lyckats med oss!
Spansk klockhyacint
Spansk klockhyacint
Överallt i trädgården växte den här märkliga blomman, som jag inte visste vad den hette. Vi hade den även på landet. Men nu är jag så duktig på att känna igen den att jag även känner igen dess lökar!
Tulpan
Årets olika tulpaner
Tulpaner
Det är inte ofta vi ser tulpaner i vår trädgård eftersom den befolkas av mycket rådjur. Men i år lyckades dessa komma upp i all sin prakt. De blev till och med fina när de blommade över :-)
Vallmo
Vallmo
Som jag kämpat för att få vallmo i min rabatt. Först sådde jag frön – nada. Sedan köpte jag två plantor på Zetas och den ena dog och den andra såg inte mycket ut för världen. Jag flyttade den till en annan rabatt och den blev lite större. I år har jag flera blommor och en massa nya skott. Vi får se vilket år jag kommer att svära över den. Troligtvis snart :-)
Vintergröna
Vintergröna
Det här är inget som jag sköter. Det bara finns. Men på mycket färre ställen allt eftersom jag får i ordning i rabatterna. Men visst är det fint (och döljande)

Vårtulpaner

Vårtulpan
Det här är en jättesöt blomma som det fanns massvis av när vi flyttade hit. Jag försökte flytta dem till en ny rabatt men inte en enda tulpan kom upp och dessutom blev det färre i den första rabatten. De är väldigt känsliga och så fort det blir det minsta kallt eller mulet så slår de ihop sina kronblad.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.