Poolbygge

Det här är vår pool och vi älskar den!

Vår nya pool sedan maj 2012
Vår pool sedan maj 2012

Vi har aldrig varit några poolmänniskor, men ett är säkert, vi kommer aldrig mer att bo i ett hus utan pool. Vi behöver i praktiken aldrig lämna vår tomt, och vi kan när som helst när vi känner för det svalka av oss, och finns det något skönare än att krypa ner i sängen sval i kroppen efter ett härligt kvällsdopp?

Poolen i kvällsbelysning
Poolen i kvällsbelysning

Vi badar i stort sett varje dag mellan maj och september (2013 ända till mitten av oktober) och sedan suktar vi resten av året tills det är dags att öppna poolen igen. Jag tror att det är följande saker som gjort att vi använder vår pool så mycket:

 • Vi planerade väldigt noga för hur vi ville att det skulle se ut runt poolen. Det är viktigt med en helhetskänsla. Det gjorde vårt poolbygge både mycket krångligare och dyrare men det var det värt.
 • Vi hittade ett ställe på tomten där det är sol från kl 6 på morgonen till kl 8 på kvällen (när det är soligt förstås). Det gick eftersom vi bor i ett enplanshus och solen skiner över taket. Det innebär att vi har solen hela dagen.
 • Vi har byggt poolen vid vårt befintliga uterum, vilket gör att vi har ett område att byta om och att sitta i. Och det är så mycket trevligare att sitta i uterummet nu när vi har utsikt över en pool.
 • Genom att bygga en utomhuspool så tröttnar man inte på den på samma sätt som vi nog skulle ha gjort om det varit en inomhuspool. Och vi tar väl tillvara på säsongen.
 • Vi köpte en vanlig klorpool med tillägg av UV-rening. Vi använder i stort sett bara en klorpuck varje till varannan vecka och backspolar poolen ungefär varannan vecka. Inget jobbigt alls!
 • Man behöver inte en så stor pool. Oavsett om den är 5 eller 8 meter lång så kommer man inte att ligga och simma en kilometer i den. Vår pool är 5×3 m och rymmer 21 000 liter vatten. Vi håller en temperatur på upp till 30 grader och vi blir inte ruinerade. (För 8×4 m skulle man behöva värma upp 46 000 liter!)
Solnedgång
Solnedgång

Vi tog hem 3 olika pool-tillverkare som tittade på platsen vi hade valt ut. Alla var eld och lågor och förstod vilket fint poolområde det skulle bli, även om det var lite svårt att veta hur stor pool det skulle få rum och hur djupt ner vi skulle kunna gräva ner den. Valet stod till slut mellan att gjuta en pool med frigolit eller att köpa en pool från Poolkungen där man på halvmetern kunde bestämma storlek. Vi bestämde oss till slut för Poolkungen då det kändes bäst. Och vi har inte blivit besvikna!

Om ni är intresserade av hur hela poolbygget gick till så kan ni läsa om det här nedan. Men först lite fler bilder på poolen.

Det var viktigt att vi återställde tomten så att det såg ut som tidigare mot grannarna. Att bo där vi bor innebär att det är mycket buller från trafiken och här uppe på höjden kan det blåsa rätt mycket. En häck av avenbok skulle hjälpa till att minska dessa problem, samt samtidigt ge ett bra insynsskydd mot grannarna.

Avenbokshäck mot både grannar och blåst
Avenbokshäck mot både grannar och blåst

Nedåt ville vi ha kvar utsikten och därför byggde vi ett staket av plexiglas. Avenboken växer bakom.

Plexiglasstaket med avenbok bakom
Plexiglasstaket med avenbok bakom

På köpet när vi byggde däcket fick vi en ny kvällssolplats. Och det här är även favoritplatsen att äta frukost på.

Vi fick precis plats med två stolar och ett bord
Vi fick precis plats med två stolar och ett bord
Och man kan se solen gå ner
Och man kan se solen gå ner

Och vill man inte sitta ute vid poolen så går det alldeles utmärkt att sitta inne i haciendan istället.

Vy mot haciendan (dagtid)
Vy mot haciendan (dagtid)
Vy mot haciendan (kvällstid)
Vy mot haciendan (kvällstid)
Utsikt mot poolen kvällstid
Utsikt mot poolen kvällstid
Utsikt mot poolen dagtid
Utsikt mot poolen dagtid

Fler bilder av poolen finns längst ner på denna sida.

 

Så här gick det till när vi byggde poolen:

Det här var vår kryddträdgård

En dag när jag stod i kryddträdgården och hatade allt ogräset, så fick jag en snilleblixt! Varför inte bygga en pool här istället? Resten av familjen har hållit på och prata om att de ville ha en pool på tomten, men helt ärligt, vem vill ha en pool ut mot gatan där alla går förbi? De två ställen som skulle kunnat vara aktuella ligger båda ut mot gatan, och dessutom vet vi inte hur mycket berg det är. Men kryddträdgården ligger längst i i trädgården och syns inte från gatan. Dessutom är det, om man tar ner träden där, sol från morgon till kväll! Och i och med placeringen så skulle vår hacienda kunna användas som poolhus! Det var ju faktiskt den perfekta platsen! Det tog ju inte många minuter att övertyga resten av familjen :-)

Utsikten från balkongen innan
Vy från vår hacienda innan

Vi sätter igång

Vi tog hem 3 olika pooltillverkare för att se om det var görbart (Folkpool, Poolkungen och Thermopool). Alla höll med om att placeringen poolmässigt inte kunde bli bättre. Göra-i-ordning-mässigt så var det dock en mardröm! Eftersom vår tomt är väldigt kuperad så är det från garageuppfarten en trapp som leder upp till kryddträdgården och haciendan. För att kunna bygga en pool så måste man gräva bort all jord och fyllnadsmassa. Vi hade en ganska bra idé om hur marken var i och med att grannens tomt har ett slätt berg mot oss men ca 1 meter lägre än vår tomt. Det berget var vi ganska övertygade fortsatte in till oss. Om vi grävde oss ner till berget så skulle det ge tillräckligt djup för en pool. Men hur skulle man kunna få in en grävskopa för att få bort all fyllnadsmassa? Vi fick offerter på kranbilar som skulle lyfta in grävskopor och gud vet allt. Men som vanligt så är själv bäste dräng!

Träden nedtagna och växterna flyttade

Följande förberedelser skulle göras:

 • Vi skulle flytta all avenbok tillfälligt medan vi byggde poolen
 • Vi behövde jordmassor att fylla vid den nya muren mot grannen
 • Vi behövde jordmassor på framsidan där vi jämnat ut gräsmattan med en mur
 • Vi måste hitta ett sätta att bygga stora blomlådor att plantera tillbaka avenboken i
 • Vi behövde hitta en design så att vi fick så stort trädäck som möjligt på den lilla ytan

I och med att jag räknade ut att det var ca 60 kubikmeter jordmassor som skulle bort och detta skulle ge en containerkostnad enbart på 50 000 så började vi flytta jordmassorna för hand till de olika ställena på tomten där vi behövde fylla på. Det var knappast ett jobb vi skulle kunna hitta någon som ville göra så vi förstod att vi måste göra det själva.

Jag började en vardagskväll med att köra 20 skottkärror upp till muren på baksidan. Fågelvägen var det ganska nära men alla trappor och haciendan som var i vägen så fick körde jag ut på gatan och in genom entren på ovansidan tomten. Vi har säkert Huddinges brantaste backe, så sommarens intensiva bodypumppass kom väl till användning. Ja, och så fortsatte vi resten av veckan, Sven och jag, med kapplöpning med full skottkärra upp och ner och….

Till helgen fick vi förstärkning av Erik och Susanna. Erik tog sig tid att bygga ihop en ramp så att vi skulle kunna köra uppför trappen och in genom haciendan. Det blev lite närmare väg, men väl så spännande att försöka köra upp en vinglig och tung skottkärra för en smal brädramp. Vi grävde upp all avenbok och grävde tillfälligt ner den på framsidan mot gatan. Vi har plågat den här häcken så mycket nu att den troligtvis tål vad som helst.

(Vill man se hur mycket vi fyllde i rabatten på baksidan, så kolla in på http://pernilla.claug.se/?page_id=1177, och http://pernilla.claug.se/?page_id=1218)

Vi grävde bort jorden och hittade fin sand och en fruktansvärd mängd sprängsten. Vi la allt i en hög på garageuppfarten.

Det blev en hel del sten

Helgen efter kom nästa Claug (Anna) hem och slet. Vi började bli rätt “mätta” då och trodde nog att vi hade grävt bort så mycket att en relativt stor grävare skulle kunna nå resten. Vi visste att en granne hade fått ett stort jobb gjort i somras och knackade på hos dem och tog referenser samt telefonnummer, och han ville gärna hjälpa till.

Januari 2012

Min bedömning är att vi grävt bort cirka hälften av alla massor för hand. Sedan kom proffset med lastbil och grävskopa som han kunde köra direkt av flaket och ner i gropen. Han trodde att det skulle ta 2 dagar att gräva men då kom kylan och de var tvungna att lägga på värmefiltar eftersom marken frös. Det värsta var att få bort den fina muren mot haciendan med de fina lyktorna som Sven nyss hade fixat. Inte bara var den fin, men den var väldigt gediget gjuten också. Det gick inte att bila så det slutade med att man fick såga med vinkelslip från två håll och sedan slå bort den i bitar. Vi hoppas verkligen att en romersk trappa som är 3 meter bred kommer att bli lika fin som muren var.


Eftersom vi ville bygga stora blomlådor där vi kan sätta tillbaka avenboken så bestämde vi oss till slut för att vi skulle bygga en fristående pool (till skillnad från en gjuten där poolen samtidigt skulle vara blomlåda). Det blev en pool från Poolkungen. Vi var nu nere på 5,5 x 3,5 meter, och insåg också att en 3 meter bred romersk trappa att hänga i kunde bli lite väl stort. Precis innan den ordentlig snön kom var hela området slätt och fint och täckt med “paddat” grus.

Mars 2012

Nu var det dags att mäta ut poolen. Lite skevt och vint tyckte de nog att området var, och när de gjorde en rätvinklig rektangel så blev det plats för 5×3 meter men en trapp som var 3 meter bred. Egentligen är det ju strunt samma för vi kommer ju ändå bara att sitta i trappen. Formen byggdes och en vecka senare skulle bottenplattan gjutas. Det återstår för oss att gräva en gång för vattenslangarna som ska leda in vattnet för att värmas av bergvärmen och bestrålas av UV-filtret för att få bort alla bakterier och för att kunna minska klornivån.

Bottenplattan
Bottenplattan

Innan de kom med betongbilen kom vi på att vi samtidigt skulle kunna få vår blomlåda fylld samt en form som vi byggde under haciendan för att sätta plintar på. Det var bråttom att bygga formarna så vi fick gå ut mitt i mörket och med hjälp av diverse lampor skapa arbetsljus. De som gick förbi måste ha undrat vad i hela friden vi sysslade med.

Veckan efter bytte man till sommartid, vilket hade gett oss ytterligare en timme med dagsljus men då var det försent.

Och så kom då den stora dagen. Det höll på att inte bli något alls. Det tog en evig tid innan betongbilen lyckades baxa sig in på vår uppfart.

Det blev inte så bra med de byggda formarna dock. Betongen de kom med var så himla lös att den rann rakt igenom formarna. Så de fick i lite, som också blev en stopp för kommande betong, men resten fick Sven göra för hand sedan.

18/4 2012

I går kom de så äntligen. Då hade vi samlat ihop alla delarna som kommit med olika lastbilar från olika ställen, och olika saker som vi hämtat från olika utlämningsställen. Garaget är i stort sett ogenomträngligt och uppfarten kräver servo för att man ska kunna parkera. Första dagen gick de bara igenom alla saker och konstaterade att lamporna saknades. Det var lite spännande att Sven hann ut till Upplands-Väsby och hämta dem nästan samtidigt som de var på väg att skicka tillbaka dem till Poolkungens lager i Göteborg. Men nu ska alla saker finnas.

Första dagens arbete var inte särskilt imponerande:

Nästa dag kom man betydligt längre. Det är endast en sida som saknas nu. Vi har ju fortfarande problemet hur vi ska lösa att tomrummet övergår till rabatt men i går fick vi veta att det visst går att fylla upp runt poolen om man bara använder rätt material. Så nu måste vi se hur vi kan få tag på stenmjöl i stora mängder.

Från balkongen

Och lampkuporna är monterade på utsidan av poolen, all silvertejp använd och sandfiltret på plats, liksom UV-filtret. Nästa vecka är Peter och en elektriker bokad för att koppla el och ihop den med bergvärmen. Spänningen stiger varje dag! Nu vill vi ha varmt så att det inte blir så dyrt att värma upp poolen!

Helgerna gick fort om man bara betänker tiden det tar att låna bil med dragkrok, låna släp, åka till byggmarknaden och välja det minst krokiga virket och sedan köra hem, lasta av, lämna tillbaka släp och bil, gör ju att det blir väldigt ineffektivt. Men eftersom Sven bara fick rum med 3 reglar i den vanliga bilen i går så var det exakt det vi gjorde idag. Till råga på allt så regnade det hela dagen oavbrutet.

Här ska vi ha en vägg och fylla med jord

Men nu är alla stolparna på plats. En står dikt an benen till poolen och den andra är skruvad längst ut i betongplattan. Sedan kom Erik på att istället för att skruva dit plyfaboard med platonmatta så var det smartare att sätta två plyfor med en träkloss mellan och sedan gjuta imellan. Då får vi en ordenligt vägg till blomlådorna som inga rötter kan tränga igenom. Och sedan ska det till en massa jord innan vi kan plantera tillbaka avenboken. Vilket idiotprojekt det är!

Rabatt ska återfyllas

Och idag tappade en fågel en mask i poolen. Det kommer nog att bli jobbigt att hålla rent tills vi får poolskyddet på plats. Tänk om man hittar ett rådjur flytande i det en morgon. Bläh!

23/4 2012

Idag monterades poolen klart. Då kom en tankbil med ca 10 kubikmeter vatten och fyllde på lite i taget tills Ove hade monterat poolduken vid trappan och satt dit lamporna. När det var klart så går det att fylla på helt. När vi kom hem var poolen drygt halvfull så jag vet inte om tankbilen var helt full. Vi satte på vattnet och det står och rinner fortfarande men vi vågar inte ha på det i natt, för det fyller ganska fort… (en mosaikruta/timme). Med mer vatten ser poolen ut så här:

Men nu var det ju dags för premiärdoppet. Vi har inte fått poolen inkopplad på bergvärmen ännu men på onsdag kommer det att ske. Men då har Erik åkt hem så det gäller att passa på. 14 grader är det men det behöver ju inte bli något konstsim så här första gången. Allt vi vill är att veta om botten är hård eller mjuk och hur djupt det är och hur långt det är från trappan ner till botten. Erik hann tyvärr inte kolla allt! Men bada gjorde han!

Erik samlar mod

2/5 2012

Idag kom man och kopplade in bergvärmen och elen till allt och till lamporna. Men med tanke på utetemperaturen är det ingen idé att sätta på värmen. Särskilt inte som vi inte har något poolskydd ännu. Det kan vi inte montera förrän vi har ett trädäck.

Om ni trodde att det här var allt man behövde för en pool, så tar ni fel. Vårt fd förråd/pannrum, är numera omdöpt till teknikrum. Om det blev fullt när vi installerade bergvärme och extra VVB så är det ingenting mot hur det ser ut nu. Det är tur att vi fick lite förrådsutrymme på vinden för nu går det inte ens att klämma in Svens tomma vapenskåp längre…

En pryl (ett annat filter tror jag)

En pryttel

Vårt teknikrum är nu rätt fullt

Vi sa ju att vi skulle ha poolen klar till den 1 maj och vi lyckades nästan. Så här fint blev det med poolbelysningen.

Poolbelysningen i solnedgång

Nu är det dags att börja bygga allt runt omkring poolen. Först var det dags att gjuta blomlådorna för avenboken. Sven skruvade och sågade i några dagar men sen hade han gjutformarna klara. Sven är värd ett bättre öde än att stå och blanda betong i hing så vi har varit på Cramo (som ligger precis nedanför oss) och hyrt en cementblandare. Hade inte backen varit så brant så hade vi kunnat rulla hem den men nu fick vi hyra ett släp för vi hade äntligen blivit med bil med dragkrok!!! Det enda som inte var så bra med Eriks idé var att formen inte höll när man hällde ner all betongen. Plötsligt så sa det bara tjoff och så sjönk all betongen ner. Det var för att boarden lossnade från klossarna. Men vi lyckades spänna upp det igen med en massa stöttor. Det hade ju inte gjort så mycket om muren blev tjockare men det var mer att det gick åt så mycket betong. För att stadga upp det ytterligare började jag att kärra jord från andra sidan tomten där vi bygger en kompost och måste gräva bort jord för plattorna. Jag är definitivt inte lika stark som i höstas när jag tränade Bodypump men jag lyckades köra ner 25 kärror. Sedan fick vi lyfta upp skottkärran för trappen och balansera den på muren mot grannen för att släppa ut jorden längre och längre bort. Ju mer jord vi hällde på desto jämnare blev underlaget, och desto lättare blev det också att komma fram med skottkärran.

Den korta rabatten är djup
Den långa rabatten fylld med jord

Det var svårt att göra allt i rätt ordning. Sven byggde pooldäcket på sidorna mot avenboken och sedan var det dags att plantera tillbaka allt.

Vi testar nya pooldäcket
Helene badar fötterna
Det är trångt att plantera avenboken

Nu återstår det svåraste! Hur ska vi lösa övergången mellan trappan till pooldäcket och mellan däcket och rabatten som vi ska ha kvar på andra sidan haciendan. Hej och hå vad det blir bärlinor och reglar.

En elefant ska kunna gå på däcket när det är klart

Tillsvidare lägger vi ut lite trall så vi slipper balansera på en planka för att komma ner i poolen.

Tillfälligt trädäck så vi inte måste balansera ner i poolen

Men ingen kan ta ifrån oss att vi kommer att ha världens finaste pool när det blir klart.

Vy mot huset
Kl 20.00 är det fortfarande sol i poolen

Man hinner inte göra så mycket när man jobbar hela dagarna, kommer hem sent och oftast har något litet måste på kvällen. Då är det bara helgerna. Och är det sedan lite småknepigt så tar allt ännu längre tid. Som tur är så har Erik två veckor ledigt och vill gärna komma upp och hjälpa till, både med diskussioner om konstruktion, men även med byggandet. Och att vi skulle ha en sån finsnickare i familjen hade vi inte en aning om. Men utan honom hade det inte gått så fort och inte heller blivit så bra!

Vi döljer höjdskillnaden med liggande ribbor

Bygglovsreglerna kan ibland te sig något absurda. Därför är det så att ett däck får inte vara högre än 1,8 meter och ett staket inte högre än 1,1 meter. Men man får däremot ställa ett 1,1 meter högt plank ovanpå ett 1,8 meter högt däck. Bara det inte ser ut att hänga ihop.

Allra helst skulle vi ha velat bygga vidare på vår spanska hacienda och göra murar som skulle passa in mot det gamla, och särskilt när vi var tvungen att ta bort den tvärgående muren, som vi upptäckte stoppade all vinden. Sedan vi tog bort den har vi knappt kunnat sitta i haciendan för det har blåst så kallt. Men med tanke på ovanstående så var det inte ett alternativ.

Vår tomt sluttar väldigt mycket och från haciendan fram till tomtgränsen är det mellan 80 cm och 1 meters höjdskillnad. Det innebär att pooldäcket ligger ca 1 meter upp i “luften” längst bort från haciendan. Vi klär in undersidan med stolpar 45×45 som delas på mitten. I hörnan kommer vi att sätta en dörr där man ska kunna komma in till poolen om något behöver repareras. Jag antar att det blir mitt jobb då Sven inte trivs i trånga utrymmen. Vi hängde även in en slangvinda där så att man kan hänga upp den förtvivlat långa slangen till “dammsugaren” som troligtvis är skapad för en 25 meters pool och där slangen inte går att kapa.

Gången läggs i annan riktning än däcket

Det blir en övergång mellan jorden i rabatten bakom haciendan och där under har vi byggt en mur av lecablock. Sedan har Sven och Erik gjutit två rejäla stolpar. Nu lägger vi en gång ner till trappan och där låter vi träet ligga i riktning från trappan fram till haciendan. Inte minst blir det en utmaning att såga rätt vinkel där själva pooldäcket möter gången.

Trappan förlängs med ett steg

Från trappen blir det nu ett extra trappsteg i trä innan man kommer upp på pooldäcket. Det bestämmer också hur långt planket ska gå för man vill ju inte ta ett steg bakåt och ramla ner för trappen. Mot jorden bygger de ett extra trappsteg ner. Vad vi ska ha som växer där sedan är inte riktigt klart, förutom björnbäret som växer på spaljén.

Erik löser övergången galant

Det var kanske inte så smart att be poolinstallatören att lägga poolen parallell med den nedre muren. Det gjorde att det blev snett mot haciendan. Så vi byggde från båda hållen och att få ihop det utan att det såg fel ut var en utmaning men Erik sågade till flera bräder som bara var lite sneda och la dem bredvid varandra. På så sätt lyckades han dölja övergången. Vi var mäkta imponerade!

Planket utifrån

Planket är kanske inte världens vackraste men det fyller sin funktion i det att det ska skydda mot vinden. Jag ville lätta upp det lite och ville ha två spaljéer inbyggda och då kom de på att man kunde fortsätta med “mönstret” från underbyggnaden. Vi ska lägga tillbaka den öländska kalkstenen vi trappkanten (den behöver nog kapas lite först) och sedan ställa blomlådor med klätterväxter framför spaljéerna så att tex klematis kan växa upp över planket. Då kommer det att bli finare. Och sedan ska vi lägga på en överliggare, för någonstans måste man kunna ställa paraplydrinkarna! Trät var så fuktigt av allt regnet så att om man jämför med andra sidan så är det en halv planka som skiljer. När trät har torkat får vi skruva om plankorna och lägga till den nedersta som nu inte får plats.

Innanför planket får vi en kvällssolig vrå

Planket på insidan visar “stolparna” men det blev snyggt med ett avbrott. Här skiner solen sent på kvällen och därför ställde vi dit vårt lilla bord. Men det är inte fel att ligga där och sola heller.

En utmaning är vinden. Vår tomt ligger högre än granntomten och vi hade tidigare avenbok planterad mot grannen. Den ville vi ha tillbaka men det känns ju dumt att sedan dölja den med ett plank. Men vindskydd måste vi ha. Så såg Erik på Bygglov eller något liknande program på TV och såg hur man hade satt dit glasstaket och det lät ju som en toppenidé för då skulle vi kunna ha kvar utsikten och samtidigt se avenboken. Vi surfade runt på olika hemsidor och lämnade mått för att få offert men 18-25 000 kändes inte rimligt. Då kom vi på att man borde kunna köpa plexiglas och bygga själv. På Bauhaus kunde man få tillskuret plexiglas 5 mm för 700:-/kvm (bara det man köpte) och 10:-/snitt. Sven hade en överhandsfräs på landet och vi tänkte att om man fräste ut skåror i stolpar 70×45 så kunde man trä ner plexiglaset. De tränade och tränade och det var Erik som fick äran att göra det hela sedan.  Så här fint blev det (en överliggare ska till)

Plexiglas ger mer rymd
Staketet i kvällsljus

På baksidan har vi bestämt att det inte behövs något plank eller plexiglas. Utan där får avenboken stå helt fritt. Det är inte så högt (mer än längst ner och där bygger vi en snutt plank) och bakom avenboken finns redan ett plank så det känns tillräckligt inramat.

På Indiska har jag köpt ett gäng med svarta krokar som vi har skruvat fast överallt för att kunna hänga upp badkläder och handdukar på tork. Nu återstår det bara att hitta en utdragbar tvättlina också för att kunna hänga upp saker på tork.

Jag har putsad muren där den gick sönder när vi sågade bort den tvärgående delen och sedan har jag målat den helt kritvit igen. Ovanpå det har vi lagt nymålade takpannor och satt dit en spalje. För i blomlådan vi göt har vi nu planterat vår vinranka. Den ska fylla spaljen med grönt så småningom.

När vinrankan tar sig efter vår misshandel förstås
Se, nästan inga grannar

Små detaljer återstår men nu behöver vi inte vara rädda för att folk ska slå ihjäl sig när de balanserar på en planka för att gå ner i poolen eller att de ska ta ett snedsteg och ramla ner från pooldäcket. Det börjar bli dags att njuta!

Plankets virke är så blött att vi måste skruva om allt när det torkar för det kommer att bli så stora glipor. Vi har också tänkt att lägga tillbaka den öländska kalkstenen som ramade i trappan. Möjligtvis måste vi såga den lite smalare. Sedan ska det till stora krukor där vi kan plantera klematis som kan klättra upp för spaljéerna. Tills vidare så får vi hålla tillgodo med amplar.

Trappen upp från garaget

Utmaningen är att bygga sargen runt poolen. Inte bara har man lyckats att göra väggarna där trappan är monterad sneda, vilket var en utmaning när vi byggde trädäcket, men även trappan är sned. Det skiljer så mycket som 2 cm mellan högsta och lägsta punkt. Mitt förslag var att försöka ta reda på alla vinklarna och se hur många bitar vi ska använda runt trappan genom att såga till “fulvirke” först. Detta kommer ju att behöva användas för att stoppa inunder sargen där trappen är som högst.

Vi räknade och räknade och pusslade men till sist fick vi ändå gå lite på känn. Nu ligger det 9 bitar med tydliga markeringar om vinklar och numrerade i rätt ordning. Sedan ska dessa sågas för att få rätt höjd så att vi kan lägga på den riktiga sargen.

Överliggaren på planket klar
Sargen runt poolen
Den matematiska och hantverksmässiga utmaningen

Så till slut blev poolen då klar och vi kunde njuta fullt ut. Och för min egen del så är det två dagar på hela sommaren som jag INTE har badat, så nog har poolen kommit till nytta.

Sargen är klar och nya möbler inköpta

Det som saknas nu är belysning. Genom att lysa upp avenboken runt poolen skapar man ett rum. Vi ska bara se till att den nu får lugn och ro och kan växa till sig.

Kvällsbelysning på avenboken
Kvällsbelysning i muren

Med vädret som har varit den här sommaren så har vi inte bjudit hem så mycket folk, för man vet aldrig hur det blir. Så här såg det ut när syrran var hemma en söndag i augusti.

Det regnar som bara den!

Men helgen den 15 september när Sven sprang halvmaran så hade jag det varmt och skönt. Ja, jag tror det måste ha varit en av de varmaste dagarna på hela sommaren. Och jag badade 5 ggr och däremellan låg jag i solstolen och njöt.

Den 15/9 2012, en av de varmaste dagarna den sommaren.
Då åkte solstolen till och med fram

 När vi bestämde oss för att bygga pool så tänkte jag, att vad sjutton kan man göra i en pool som är 3 x 5 meter? Man kommer att tröttna på att bara ligga och simma runt runt. Men jag förstod då inte vilken totalt avslappnande upplevelse det är att bara ligga och flyta på en “makaron”. Det är bättre än yoga. Man längtar hem så att man bara kan krypa ner i det varma vattnet (29 grader) och flyta omkring. Och efteråt känner man sig som en ny människa. Jag har inte ångrat det här och nu när vi har vinterstängt poolen (sista doppet var den 30/9) så ser vi fram emot att längta tills det är dags att öppna poolen igen. Vi siktar på den 1/4!

Visst ser det inbjudande ut?
Kvällsbad när alla grannar har gått in
Solnedgång

Här kommer fler bilder:

Jag jobbar hemifrån
Jag jobbar hemifrån
Plexiglasstaketet
Plexiglasstaketet
Avenbokshäcken
Avenbokshäcken
Solpool
Solpool
Trappan till poolen
Trappan till poolen
Poolen från haciendan
Poolen från haciendan
Pooltrappan
Pooltrappan
Kvällsgroggsplatsen
Kvällsgroggsplatsen
Plexiglasstaketet
Plexiglasstaketet
Mulet väder
Mulet väder
Sol hela dagen
Sol hela dagen
Haciendan
Haciendan
Kvällspool
Kvällspool
Kvällspool
Kvällspool
Solen går ner
Solen går ner
Solnedgång
Solnedgång
Solnedgång
Solnedgång

 

 

Comments

 • Tjena Pernilla!

  Det här har ni gjort riktigt bra!! En stor eloge till er.
  Jag är lite nyfiken på hur plexiglaset ser ut idag. Har det blivit något “mjölkigare”, repigt osv?

  Åter igen, så snyggt det är!
  En riktig liten idyll ni har där!

  • Hej Robin! Tack snälla för fint beröm, som jag såg först idag! Plexiglaset är lite svårt att tvätta på utsidan eftersom det växer avenbok precis utanför, men för oss har det röckt att tvätta insidan. Mjölkigt har det inte blivit, men kanhända att grenarna repat det lite. Men det är absolut inget som stör oss. Jag skulle inte tveka när alternativen är så dyra. (Helst skulle vi velat haft ett staket som finns där man kan dra upp det så det blir dubbelt så högt när det blåser!)
   Ha det bra!
   Pernilla

  • Hej!
   Tack för komplimangen!
   “Makaronerna” finns bla på Citygross,men man får vara snabb innan de tar slut på våren! :-)
   Pernilla

 • Ni har fått det väldigt fint. Vi har också byggt en pool som vi fått stor använding av denna fina sommar. Vad vi har kvar är staket. Det är en ovanjordspool (nedgrävd ca 50cm) från Folkpool och vinhar funderat på galsstaket men precis som du skriver så är priset väldigt högt. Jag ser att ni löst det med plexiglas istället vilket verkar vara en bra lösning. Min fråga är om det liknar glas eller blir mer “mjölkigt”?

  • Hej Helena!
   Plexiglaset är hur fint som helst. Ingen skillnad mot riktigt glas. Vi fick det tillsågat på Bauhaus, och fick betala per “skär” och för de färdiga bitarna (inte det som blev över). Min son fräste sedan spår i stolparna som vi sedan körde ner glasen i. Först hade vi inte tänkt ha en överliggare men stolparna börja vrida sig så att glasen skulle hakat ur spåren. Och nu har vi något att ställa champagneglasen på på nyårsafton!
   Jag skulle inte tveka! Köp plexiglas, och få det tillsågat på Bauhaus. Absolut billigast!
   Lycka till!
   Pernilla

 • Hej, fin pool. Hur har ni löst övertäckning av trappan? Poolöverdraget täcker ju bara poolen.

  • Hej! Vi har en extra flik på poolskyddet som vi viker upp innan vi rullar upp skyddet och lägger över trappan när den är stängd. Och så lägger vi en stolpe av aluminium över trappan när vi ska rulla ut skyddet. Jag har för mig att poolskyddet ingick i priset när man handlade hos Poolkungen. Jag får nog lägga upp en bild på poolen den är stängd tror jag :-)

 • Hej på er

  Fin pool.
  Undrar hur bred plankan runt poolen är och var ni köpt den.
  Skulle vilja lägga en som är ca 45*280.

  //Tomas

  • Hej!
   Tror den är 45 x 195. Troligtvis köpt på Bauhaus (eller Hornbach). Lycka till!
   Pernilla

  • Och du, vi sågade längsgående skåror på undersidan så den inte skulle slå sig!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.