Köksrenovering

Vårt gamla kök
Köket i huset vi flyttade till såg vid första anblicken lyxigt ut med sin hörndiskbänk och rostfria spiskåpa och sina gedigna ekluckor.

Diskbänken i hörnet

Men vi behövde bara flytta in förrän vi insåg att köket var totalt oanvändbart. Det inte att öppna diskmaskinen och sopskåpet samtidigt, och det fanns inga arbetsytor alls.

Vitrinskåpen

Och den enda belysningen i köket kom från små flimrande spotlights under bänkskåpen samt från en lampa över köksbordet.

Bild ut mot hallen (att jämföra med senare)
Vi bygger om första gången.

I december 2006 stod vi inte ut längre utan plockade bort vitrinskåpen och bytte ut dem mot nya överskåp i trä. Vi fick mer skåp men knappast någon bättre arbetsyta då det var för långt mellan den nya bänken och diskbänken på andra sidan.

Vi planerar
Vi försökte komma på en lösning, men det var inte förrän vi kom på att vi skulle flytta väggen till sovrummet 60 cm som det började likna något. Vi hamnade på Ballingslöv och fick hjälp med att rita upp hur det skulle kunna se ut.

Level i vit laminat med inbyggda handtag i valnöt var det kök som vi tyckte skulle passa bäst in i vårt 60-tals hus.

När vi väl hade bestämt oss för köket och skulle börja bygga om för att ha det klart till jul 2010, sprängde grannarna sönder vårt nya badrum i källaren samt murarna utomhus. Vi fick fullt upp med att försöka så dessa skador reparerade och sköt därför fram projektet drygt ett år. Så lång tid tog det att få skadorna reglerade och vi var redan innan vi skulle sätta igång, hjärtligt trött på hantverkare. Men det går ju över…..

Vi sätter igång
Eftersom vi skulle ta en bit av sovrummet så passade vi på att göra om det också. Tidigare hade dörren till sovrummet gått från köket och vi ville återställa det så att arbetsrummet inte blev ett genomgångsrum. Den förre ägaren hade också lagt på billig skitparket i hela huset och vi har redan tagit fram parketten under i vardagsrummet. Vi trodde det fanns lika fin parkett i hall och sovrum.

Vi har tömt sovrummet

Nu är sovrummet betydligt mindre

Även om vi kunde fortsätta att använda köket medan man flyttade väggen till sovrummet, så var det inte så himla kul att äta frukost när det kliver in 3 hantverkare kl 07.00 varje morgon.

Vi flyttar ner i källaren
Så här mysigt hade vi det:

Vinkyl blir kylskåp

Tvättback blir besticklåda

Vinställ blir matbord

Tillfälliga klädhängare från IKEA

Vi sover gott i gillestugan

Vad vi sysselsätter oss med i källaren
Det är inte bara köket som ska tapetseras om utan även sovrummet och hallen. När vi skulle välja kökstapet var det hur enkelt som helst. Vi hade nästan inte ens valt själva köket när vi hittade den. Och den var precis lika fin när vi skulle åka tillbaka och köpa den. Samma sak med golvet där jag visste meddetsamma att jag ville ha ett gråsvart linoleumgolv. Men helt plötsligt börjar det bli jobbigt att bestämma sig. Ska vi skapa ett ljust och fräscht rum eller ett mörkt och murrigt? Hela kvällarna sitter vi och surfar nere på stora TV:n i källaren och vi åker även till Alviks Målarbod och fotograferar ur kataloger. Men vi hittar inget som passar. Till slut säger Andrej åt oss att han ska börja tapetsera om två dagar. I panik åker vi bort till Alvik igen och nu har vi lite mindre urval eftersom vi måste plocka något som finns i lager. Och med lite press går det jättebra. Det tar 10 minuter att bestämma sig för sovrumstapeten och när vi brutit matchande färg till väggarna så är det bara att gå upp igenom och välja halltapet. Det tar ännu kortare tid och vi är färdiga!

Eco Retro

Mulberry Paisley

Under tiden på övervåningen
Nu får vi sitta ifred och äta frukost och om jag är riktigt snabb hinner jag duscha i badrummet på övervåningen innan de kommer. Köket lägger vi ut på Blocket och säljer på en timme. Tyvärr till en person som inte kan hämta det förrän den 20 januari, så garaget blir smockfullt.

I början när man river så ser man en så stor skillnad vad som har hänt varje dag när man kommer hem från jobbet. Det händer massvis varje dag och det känns som om de har koll på läget. Men in träder elektrikern! Denne man spenderar nästan lika mycket tid hos oss som hantverkarna gör. Men det han sysslar med är att försvåra arbetet för de andra. Tex är han uppe och klafsar på vinden så att det nyspacklade gipsskivorna i taket spricker och måste spacklas om. När han gör det för 5:e gången är jag redo att döda honom. Inte heller använder han mitt schema som visar hur vi vill ha strömbrytarna vilket leder till att man får bryta upp väggarna om och om igen.

Hallen
Förändringen i hallen var att ta bort ett litet valv med vägg framför badrummet. I och med att vi öppnade upp och tog bort väggen mot köket så kunde inte den väggen vara kvar (tyvärr). Vi var nyfikna på hur golvet under det svarta laminatgolvet skulle se ut. Det var inte likadant som i vardagsrummet och sovrummet men å andra sidan hade inte förre ägaren dragit i 100 skruvar i det heller. Tapeten hittade vi på fem minuter när vi fick lite press på oss.

Hallen före

Väggen är borttagen

Klart

Under tiden i köket
Spännande saker händer i köket. Inte bara vinner vi 7 cm i köksbredd genom att man tar bort en uppbyggd vägg vid diskbänken. (Vi kom senare på att den var uppbyggd för att enklare kunna sätta upp skåpen utan att behöva skruva dem direkt i teglen!) Golvet bryts upp för att lägga ner avlopp till köksön och vi kikar på husets konstruktion och försöker se om det finns några skador sedan grannens sprängningar, men helt ärligt är det inte så mysigt att hålla på bland gammalt kutterspån blandat med glasull och musbajs.

Hantverkarna bryter upp hela golvet och lägger nya reglar för att det inte ska svikta när man går på golvet. Rörmokaren är här och kopplar ihop våra gamla järnrör med nya platsrör (vi får fixa det när vi renoverar badrummet 2024).

Vi kroknar
Ju närmare färdigställande man kommer desto mer irriterade blir vi. Det är fortfarande två veckor kvar tills köket ska komma men man lyckas ändå att inte göra färdigt utan måste komma nästa dag och nästa… Inte minst för att elektrikern är uppe och klampar på vinden så att man måste spackla om taket, eller så borrar han hål på fel ställe och allt måste spacklas igen.

OK?
Bland de märkligare sakerna vi hittade i köket var det obestämbara vi kunde se instoppat i fläktens ventilationshål mot skorstenen. När vi drog ut det visade det sig vara en lovikkavante!!! Man kan ju fråga sig vad meningen med detta var. Om inte tomten glömt den någon jul så måste det ju vara en idiot som har stoppat igen fläkthålet. Allt matos från alla mat vi har lagat de senaste 7 åren och säkert en massa år till sitter fastgeggat i vanten. Blä!!!

Vi färdigstället sovrummet
Då köket inte är det enda projektet vi vill driva i år så började vi känna att det var dags att täppa till plånboken. Jag vill fortfarande ha en spegelvägg framför våra garderober men tillsvidare duger det med tre gardiner uppspända på en stålwire i taket. Och när vi var på NK hittade vi motordrivna plisségardinger från Kirsch som vi kände att vi måste ha, men efter mycket om och men så fastnade vi för en vit mörkläggningsrullgardin från Jysk. Och gardinerna för 75:-  från samma ställe kan hänga tills jag hittar något som är helt perfekt. Men å andra sidan så är de här fina så det räcker.

Sängen
Vi tillverkade för många år sedan under mycket möda och stort besvär, en säng av två gamla dörrar. Efter att ha tagit bort all färg på dörrarna, satte vi ihop dem med hjälp av en beggad dubbelsäng vi köpt på Myrorna. Den betsade vi Mahognybrun och vaxade ovanpå. Och när stoltheten över det färdigställda projektet lagt sig lite så såg man hur ojämnt betsen hade tagit. Så vi var först inne på att köpa en ny säng, men det känns nästan hädiskt att slänga en gamman fin unik säng för att köpa en dussinvara på IKEA. Så jag bestämde mig för att piffa upp den.
Om man har behandlat en träyta med vax så är det enda sättet att få bort det att använda T-röd. Men sen var det lackbetsen. Vi köpte ny mörkt brun och la på två lager, men det såg inte klokt ut. Inte bara blev det väldigt mörkt, men ytan blev spegelblank. Det skulle bli som att sova på en flygel. Men betsen var väldigt lätt att ta bort med t-röd även om man såg hemsk ut om händerna. Sedan provade jag med oljebets istället och det blev mycket bättre. Men för att få en härdigare yta (och det behövde vi med tanke på det dåliga underarbetet) så köpte vi flytande vax. Och sedan skulle det putsas. När vi satte ihop sängen var vi väldigt försiktiga men när vi skulle lägga dit min madrass så skrapade vi bort en massa färg. Men det är tur att jag har mina oljefärger. Jag bättrade snabbt på med en blandning av svart och bränd umbra.

Vår ommålade säng

Sovrummet äntligen klart!

Jag hittade inget överkast som passade med tapeterna så jag fick helt enkelt göra ett själv. Hur det gick till hittar du här.

I november fick vi så hem spegeldörrarna som vi köpt. Dock hade man gjort fel på Fredells och bara beställt två skenor så Sven får vända på kalsongerna tills den extra skenan kommer, för han kan inte öppna sina lådor. När spegeldörrarna kom på plats så började det plötsligt att eka i rummet, så stort blev det. Vi avhjälpte det med en ny matta. Och så var allt klart.

Spegeldörrarna på plats
Till sist – mattan!

 

Matbord
Vi har ett riktigt fint matbord men det är runt och tar en himla massa plats. Så nu med det nya köket tänkte jag komplettera med ett gammal teakbord. Jag har haft god tid på mig men inte gott om plats så jag har väntat med att leta på Blocket. Och när det äntligen är dags, visar det sig vara det hetaste man kan köpa. Till sist hittar vi ett bord nere i Helsingborg, som vi tingar, men några dagar senare hittar vi ett i Karlstad som är 15 cm kortare och detta köper vi osett. Som tur var så hade säljaren en sambo i Örebro, så vi behövde inte åka så långt och hämta det. Vi kan naturligtvis inte låta bli att ställa fram det.

Begagnat teakbord från Örebro

Gardiner i kök
Så var det dags för nästa utmaning. Jag ville hitta ett tyg som jag både kunde använda som gardin och att klä om stolarna med. Och jag hittade det meddetsamma. Jag hade köpt en bit för att göra en gardin till vinden för två år sedan. Tyget skulle bli perfekt. Problemet var bara att det inte går att få tag på längre. I stället hittade jag ett tyg från Kinnamark (är det gamla Kinnasand) som hette Harvest. Vi hittade det på NK och sydde snabbt ihop en gardin.

Harvest från Kinnamark

Vi går i väntans tider
Nu är allt klart, men strömmen funkar fortfarande inte som den ska eftersom inte allt är påkopplat. Inte för att vi ser så mycket på TV, men det börjar bli jobbigt att ha altandörren i köket på glänt för att sätta i sladden uppe från antennförstärkaren på vinden i någon kontakt nere. Och taklampor i arbetsrummen har vi inte haft sedan i början på januari, men å andra sidan slipper vi se hur otroligt dammigt det är.

Borta
Sedan vi fick grannar har det varit ett problem att vi måste gå igenom arbetsrummet för att komma till sovrummet. Där finns nämligen ett stort fönster där man ser rakt in till oss. Visserligen har vi satt speglande plast på rutorna men på kvällarna om man har lampan tänd så blir speglingen omvänd. Dessutom kan man inte använda arbetsrummet ordentligt när det är ett genomgångsrum. Så vi återställer som det var från början, och sätter sovrumsdörren mot köket istället. Det är en utmaning att ha dörrar på tre av fyra väggar, så vi ska nog klara av att ha fyra på fyra väggar.

Ingen dörr längre!

Och så kommer köket
Det är äntligen vecka 7 och köket är här. Kvällen innan så snöade det förstås kopiöst, och Sven räknade ut att eftersom leverans först skulle ske på Kungsholmen kl 07.00 och sedan i Tungelsta och Haninge så kommer man till oss först kl 11.00. Så vi bestämde med hantverkarna att komma hit kl 9.00. De kom en kvart för tidigt och såg precis lastbilen åka iväg och Sven stå ensam bredvid två pallar ute på gatan. Men 4 man lyfte in allt snabbt. Sen var det bara att sätta ihop.

Pilljobb
Vi vet inte riktigt varför man skulle ha hantverkare för att sätta upp köket, men när vi upptäckte att man måste såga av varenda täcksida så förstod vi att det här var ingen barnlek. Vi tog ändå ledigt från jobbet i två dagar för att övervaka så att de inte förstörde vårt dyra kök. Torsdag och fredag gick och de hann inte klart. Visserligen var både ugn och mikro inkopplade och vattnet påsatt i diskbänken men det var inte så klart att vi kunde ställa tillbaka saker i skåpen.

Lördag morgon
Första helgen med nya köket sitter vi i lugn och ro och läser tidningen vid vårt “nya” matbord när jag tittar mig beundrande omkring och ser att överskåpen vid diskbänken hänger ut ca 2 cm från väggen. Vi ringer omgående till snickarn som kommer som ett skott från Nacka. Det visar sig att de vet om detta men glömt att tala om för oss att de ska fixa det på måndag med riktiga plugg, som går att skruva i tegelväggar. Riktbrädan under skåpen håller allt på plats. Vi skiter i att plocka in i skåpen eller att städa. Det är inte kul.

Måndag
Skulle bli sista dagen trodde vi men inte. Vi får fast arbetsbänken på köksön och diskmaskin och vatten inkopplat. Det är då vi upptäcker att det kluckar något förfärligt i avloppet. Jag tror att det är samma fel som vi hade i badrummet där rörmokaren satte dit en ventil, men Sven tror att det är stopp i avloppet. Vi kokar upp vatten i de två största kastrullerna vi har och häller i slasken. Sedan upprepar vi det 3 gånger. Då märker vi att kanten på spisen är så het att vi inte kan ta på den. Alltså måste det vara något fel på spisen också!!!

Kakel
Med tanke på hur vi letade runt för att hitta tapeter så orkade jag inte vara påstridig när Sven hittade ett svart kakel med stavar, lika det vi har nere i badrummet. Vi köpte det för asmycket pengar. Det kostade över 3000:- bara att sätta det vid diskbänken. När vi kom hem på tisdagskvällen och såg hur det såg ut fick jag spelet. Det var så himla skevt kaklat att det inte var sant. Vem som helst hade kunnat göra det bättre. Jag ringde och skällde på Andrej och nästa morgon kom det dit och tittade. De visade oss att kaklet var helt bananformat och att det  inte gick att få det bättre. Trots detta tog de bort några plattor och bytte dem mot några som var bättre. Vi fick också se kakelbilder från ett museum utanför Warsawa där den ene hantverkaren hade lagt klinker i formen av en polonäs av Chopin. Jag fattade piken!
Annars blev kaklet snyggt för med svart fog så framträdde den bruna färgen i kaklet. De hade vi inte sett tidigare.

Vårt svarta kakel som blev brunt

Färdigt
Så var det äntligen färdigt och vi stoppade in allt som skräpat i vardagsrummet i alla lådor. Vi är mycket stolta över vår elektriska dörröppnare som vi satt på diskbänksskåpet så att vi inte behöver öppna dörren med kladdiga händer när vi ska lägga ner sopor. Vi är också glada att vi hittade en annan återförsäljare än Ballingslöv. Att säga att vi kunde köpa saker billigt via dem stämde inte så bra. Kryddställen jag köpte direkt hos Teofils var 75:- billigare per styck.

Nu väntar bara invigningsfesten, och fakturan för ombyggnaden och monteringen också!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.