Buskar

Vanlig vit syren

Vit syren
I samband med att vi måste göra om muren på baksidan när grannarna sprängde sönder den så blev vi tyvärr tvungna att gräva bort den här syrenen. Men den här fina bilden får mig att minnas hur fin den var.

Dubbel vit syren

Dubbel vit syren
En av många saker som blev förstörda när vår grävande trädgårdsmarodör Tony gick loss i vår trädgård, var en otroligt fin dubbel vit syren. Vi bestämde oss omgående för att ersätta den med en ny. I somras blommade den äntligen ordentligt, men det har tagit flera år. Nu kan det bara bli bättre.

Forsythia

Forsythia
Man kan tycka vad man vill om denna buske, men ett säkert tecken på att våren och sommaren är här är det när den börjar blomma. Vi har två stycken som står mot gatan och när de börjar blomma försvinner all insyn i trädgården ända fram tills hösten då bladen faller.

Syrenbuddleja

Syrenbuddleja
Vi köpte två plantor till landet för att ha vid parkeringen. När de stått där i 4 år utan att något hade hänt med dem, grävde vi upp dem och tog hem dem, och vips så satte de fart. Den ena är mycket större än den andra, men jag tror den börjar komma ikapp. I alla böcker står det att man ska beskära den högst ner till 50 cm, men våra skott bara dör och vi klipper i stort sett ner den till 10 cm över marken. Och det är sant att alla fjärilar älskar den!

Det finns så det räcker

Björnbär
Vi hade humle växande som något slags klätterväxt mot haciendan men det var väldigt jobbigt att hålla tuktat och dessutom är vi inga ölfanatiker. Istället planterade vi taggfria björnbär, och de är väl ungefär lika jobbiga att hålla reda på men nu kan vi använda bären. Det blir så mycket att man får gå med några dagars mellanrum och plocka allt efter det mognar ända fram tills frosten tar resten. I höstas gjorde jag björnbärsmarmelad med citronskal i. Det blev så gott även om jag blev tvungen att koka om den med pektin för att få den tjock.

Vindruvor

Vindruvor
En vindruvsranka måste man ha klättrande i en hacienda. Vi valde en sort med söta bär, för annars känns det lite onödigt. Vi kan ju inte ställa och och göra vin på frukterna. I somras blev det för första gången massvis med klasar. Men vi var tvungen att gräva upp den när vi grävde bort allt vid haciendan, så i vinter ligger den jordslådd på framsidan. Men till sommaren ska den tillbaka och sedan får den klättra vilt. Vi kanske inte får några bär i sommar men det får vi stå ut med.

Purpurapel
Tyvärr står den här apeln rätt dumt placerad i trädgården. Den står bredvid vår vinröda berberis som är helt ofantlig och därför kommer inte apeln till sin rätt. Vi har tänkt på att flytta det till annat ställe men det är nog ganska rotat så just nu ligger detta på “hold”. Det är inte riktigt ett träd i min trädgård utan mer som en buske och därför hamnar det på min busk-sida.

Purpurapel

Berberis
Jag trodde aldrig att jag skulle kunna säga det efter alla tråkiga planteringar i tråkiga bostadsområden jag har bott, men jag älskar våra berberisar! Vi har en grön och en röd och de är fantastiskt stora, inte bara för att det är ett rent helvete att klippa dem, utan för att vi inte vill. Ett insynsskydd förstås, men rätt imponerande när man kommer upp för vår gata och ser de här, eller hur?

Våra fantastiska berberisar

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.