Uterummet

För drygt två år sedan kom vi på att vi skulle bygga ett uterum. Det var inte för att vi börjar bli gamla och känner trycket av att inte ha en pensionärskuvös, utan idén kom väl när vi var ute på en vinterpromenad i Saltsjöbaden och såg att folk satt i godan ro i uterum som strålande sol, med som mest en liten filt i knät. Så ville vi också ha det! Och så var vi trötta på att tvättstugan och källaren var fyllda av en massa vissna blommor i stora krukor som man inte fick glömma att vattna.

Men viktigare än funktionen var nog nästan utseendet. Vi ville ha något som “lyfte” vårt lilla oansenliga tegelhus, och det måste se ut som om det hörde ihop med huset. Då är det himla bra att ha ett konto på Pinterest. Jag samlade snabbt på mig bilder som liknade det jag ville ha. Pinterest – uterum.

Här är en av bilderna jag suktat över!
Här är en av bilderna jag suktat över!

Vi tog in offert från Classicum men tyckte att det blev väl dyrt. Likaså tog vi fram priser på vad det skulle kosta att köpa fönstren vi behövde. Det blev nästan lika dyrt och då var ju bara fönstren. Vi behövde en alternativ lösning! Vi åkte till Rivners i Länna och tittade vad de hade i fönsterväg. Och där hade man ett helt lager med tvåglasfönster från Allmogefönster, som köpts upp av en ny leverantör och då ändrat sitt sortiment. Fönstren var omålade (förstås!) och några av fönstren var inte spröjsade. Men det blev en stor skillnad i pris. Vi betalade totalt 35 000:- och då ingick alla fönster, dörr och även altandörren ut från vardagsrummet till uterummet. Så det baxade Sven och Perre hem och placerade i vår nystädade källare. Sedan har Sven ägnat vintern åt att efter bästa förmåga olja och grunda det han kommit åt. Något annat har det överhuvudtaget inte gått att komma åt i garaget!

Så här såg framsidan ut innan vi började bygga uterummet. Vi hade en uteplats som avslutades av en liten mur och efter det en rosrabatt. Tanken var att rummet skulle gå lika långt ut som muren. För oss var det väldigt viktigt att det skulle passa ihop med huset. Man har sett så många påbyggda “pensionärskuvöser” som inte alls ser ut att hänga ihop med huset. Så utseende var i praktiken viktigare än funktion. Men funktionen skulle vi nog få ordning på också!

Så här såg det ut innan vi byggde uterummet. En uteplats mot gatan som inte var så använd.

I december 2014 göt man bottenplattan. Det var fortfarande fint vänder, och vi var lite nervösa att det skulle bli snöstorm, men det var fortfarande plusgrader ute.

Allt är förberett!
Allt är förberett!
Sven är extraresurs
Sven är extraresurs
Och så var all betongen på plats
Och så var all betongen på plats

Det gick  inte helt smärtfritt, för ett av betongelementen gick sönder om man måste akut åka och köpa ett nytt. Detta i sin tur gjorde att vi fick lite för mycket betong. Denna lade man på den stora grushögen som redan legat på gräsmattan sedan man grävt upp för formen. Men detta innebar att vi ABSOLUT INTE kunde rubba grushögen!

Ja, och sen var det väl meningen att vi skulle köra igång igen på våren när det blev bättre väder, men av alla möjliga anledningar så blev det inte så. Först i maj så satte man igång att mura väggarna.

Nu får vi väggar!
Nu får vi väggar!
Utsikten från vårt uterum
Utsikten från vårt uterum
Närbild från vårt uterum :-(
Närbild från vårt uterum :-(

Sen var det då resten, och då blev det lite tjall på linan igen. Men vi älskade muraren som gjort väggarna, , och  kom vi på att det kanske skulle bli snyggt om vi passade på att göra murar runt rabatterna, och varför inte klä in våra fula yttertrapp! Så vi tog en paus och började med det istället.

Entren till uterummet skall ha en liten "uteplats" utanför, och så en liten rabatt för klängrosen på hörnet av uterummet
Entrén skall ha en liten “uteplats” utanför, och så en liten rabatt för klängrosen på hörnet av uterummet
Längs hela gången till trappan sätter vi en mur till rabatten
Längs hela gången till trappan sätter vi en mur till rabatten

 

Vi ansluter till den gamla muren och stänger till rabatten.
Vi ansluter till den gamla muren och stänger till rabatten.
Trappen innan omklädning
Trappen innan omklädning

Fort gick det och fint blev det. Men det är inget roligt medan man håller på. En plats som var så fin förra sommaren ser nu ut som ett slagfält – och jag VET, det blir fint när det är klart. Och så tog man bort betongen i grushögen, och gruset gick åt, så till slut var allt borta från gräsmattan.

Grushögen på gräsmattan försvinner
Grushögen på gräsmattan försvinner
Och jag försöker föreställa mig det färdiga resultatet!
Och jag försöker föreställa mig det färdiga resultatet!

När man ändå höll på så fick de lägga om plattorna i gångarna. De hade satt sig där vi tidigare grävt. Nu blev det slätt och fint igen!

Gången mot entrén
Gången mot entrén
Gången mot trappen
Gången mot trappen
Inte bara har vi äntligen en jämn kant mot trappen
Inte bara har vi äntligen en jämn kant mot trappen
Men de lyfte även gräsmattan till rätt nivå!
Men de lyfte även gräsmattan till rätt nivå!
Men den måste nog sås om igen, för gräset har dött!
Men den måste nog sås om igen, för gräset har dött!
Och den upphöjda platsen utanför uterummet
Och den upphöjda platsen utanför uterummet

Det var bara en liten sak som gick fel och det var att Sven hade glömt en av lamporna på “fel sida” när de skulle göra muren. Så när vi kom hem en kväll så såg det ut så här!

Lampan på fel sida
Lampan på fel sida

Det var inte helt enkelt att få ordning på det här. Jag har ritningar som jag gjorde över hur all utebelysning är kopplad men den här lampan var av någon anledning kopplad på andra sidan gången och röret där kabeln gick var helt full med jord som packats. Men med hjälp av en bambupinne, en grovdammsugare och en vattenslang, fick vi till slut loss kabeln och kunde koppla in den på rätt sida.

Så var det dags att få en ny fin trapp då.

Vi köpte det ultimata klinkret på Höganäshuset. Det har väl funnits i evigheters evighet, men jag noterade att det numera tillverkas i Tyskland och inte i Höganäs :-(.

Massvis med klinker
Massvis med klinker
Vi experimenterar med mönster.
Vi experimenterar med mönster.

Och så här fint blev det när det blev klart, och ännu bättre blev det när muraren föreslog att vi skulle dra ut kanten en bit, om en extra tröskel till “uteplatsen”.

Trappan framifrån
Trappan framifrån
Trappan från sidan
Trappan från sidan

Men uterummet, undrar ni då?

Tja, vi kunde ju inte börja med det förrän vi hade taket, och det var inte ens beställt. Och jag hade ingen aning om var jag skulle beställa, men nu har vi det så förspänt att vi har en XL Bygg precis nedanför oss och vilken service de har. Jag beställde och 1,5 veckor senare så fanns det att hämta och vi var igång!

Två takskivor monterade
Två takskivor monterade
Och man märker redan att det är svalare där inne!
Och man märker redan att det är svalare där inne!
Fönster och tak på plats
Fönster och tak på plats
Dörren på plats
Dörren på plats
Fönstren på baksidan har ingen spröjs (ännu)
Fönstren på baksidan har ingen spröjs (ännu)

Vi visste inte riktigt hur vi skulle sluta ovanför fönstren, om vi måste specialbeställa fönster eller om det skulle gå med panel, så det väntade vi med tills allt var på plats. Och vi kände att det skulle fortfarande se ut som vi ville om vi satte panel så så fick det bli.

Eftersom jag vet vad jag kommer att göra på semestern (=måla fönster), så började jag i smyg. Och det var ju ett bra sätt att lyssna i kapp på alla Sommarprogrammen. Men man vill ju inte måla på glaset så det blev till slut en väldigt liten pensel! Allt ska oljas, grundmålas och sedan målas vitt på insidan och grönt på utsidan. Så här kommer jag att stå hela semestern!

Måla måla
Måla måla

Inuti ska det också klinkras och då är det ju himla otur att vi behövde mer och någon hade köpt upp hela lagret så vi måste vänta tills de hunnit göra en ny beställning på Höganäshuset. För sedan ska det isoleras och inredas och elen ska dras och handfatet som vi kontrollerade om man kunde få rum med en vattenkanna i, ska monteras.

Och det fick rum!
Och den fick rum!

Så här ser det just nu ut inifrån uterummet!

Insidan mot höger
Insidan mot vänster

Nu är det semester och vi får se hur långt vi hinner. Blir det för jobbigt så har vi ju ett gäng duktiga hantverkare som kan göra klart allt. Men skam den som ger sig!

Ja, och så kom då en av de mest regniga somrarna någonsin. Så vad gjorde vi då? Jo, färdigt uterummet förstås. För då fick vi ju vara inomhus. Vi spände upp ett stort segel nere på garageuppfarten, och kom man bara ihåg att knyta loss det från främre backspegeln på bilen innan man stack iväg och handla, så funkade det perfekt.

Massvis med rosor utanför fönstren
Vi börjar måla utsidan
Uterummet är färdigt
Dock ingen spröjs på baksidan ännu
Från framsidan
Från baksidan
Jag tycker nog att det ser ut som det alltid funnits där

 

Spröjsen till de 4 fönstren på baksidan satte vi helt enkelt mellan fönstren!

Sen kom vi på att vi skulle leka lite med ljus också. Vi köpte två 5-meters LED-slingor och satte upp dem med den dubbelhäftande tejpen som följde med. Sedan dolde vi slingorna med en liten gråmålad list som satts dit med distanser. Som tur var (?) så hann vi inte sätta upp listen meddetsamma, för nästa morgon så låg hela den ena LED-slingan på golvet som en jätteorm. Den självhäftande tejpen klarade inte av vikten. Vi åkte och klagade och kom hem med en gratis tub med super-lim. Och så här kan man ha det nu om man vill!

Blå
Lila
Grön
Turkos
Kvällsbelyst

På julen är det naturligtvis röd belysning som gäller. Vi har även firat jul i uterummet. Lagom temperatur och en gran som kan stå och barra bäst den vill!

Julfint
Julgranen fick barra hur mycket den ville

Och inomhus har vi möblerat om lite. Idag står kökssoffan på den långa väggen, och gungstolen på kortsidan. Sven tycker att det är för trångt, men jag är inte säker på att det blir bättre om vi köper en korgmöbel. Jag måste i alla fall i så fall mentalt göra mig av med två möbler, soffan, som är det enda som finns kvar från farmor, och gungstolen som mormor hade…. Det är jobbigt det.

Och till sist hittade vi en liten utemöbel och åkte hela vägen ner till Kila Möbler för att köpa den. 2 veckor senare hittar jag den på ICA Maxi. Men jag tycker om den i alla fall.

Eftersom det blir väldigt varmt i uterummet, så tänkte jag mig någon form av gardin som är skir och genomsiktlig som man kan dra för och låta stå och fläkta när man har fönstren öppna. Jag hittade en jättefin gardin som hette påfågel som dessutom var på rea, så man kunde köpa 3 för priset av 2. Jag köpte 6 st för tanken var att jag kunde dela dem på mitten, men då blev de precis för korta, och jag orkade inte sitta och sprätta upp fållar på alla gardiner för att få ut några futtiga centimetrar så det fick bli 3 gardiner till och en fruktansvärd massa spill. Men det gjorde susen och temperaturen sjönk faktiskt meddetsamma.

Peacock
Gardinerna på plats
Solnedgång

 

 

Till sist kommer lite detaljbilder jag tagit i uterummet bara för att det är kul.

Så det där var väl allt om vårt uterum. Naturligtvis hade det blivit mycket billigare att köpa ett färdigt Classicum och montera dit. Men jag tror inte att det blivit lika fint. Redan killen från Lantmäteriet som var här och kontrollmätte uterummet innan vi fick slutbesked, tyckte det var jättefint, men den bästa komplimangen är ändå att alla säger att det ser ut som om det alltid funnits där.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.