Den penultimata semesterdagen

Om det var något jag lärde mig när jag läste engelska på universitetet så var det konstiga ord. Och den grammatiska regeln som nästan inte har några undantag. The penultimate rule stipulerar att man i princip alltid betonar den näst sista stavelsen i engelska ord. Prova själva får ni se! Så det här är så att säga den penultimata semesterdagen. Av den första semesterperioden ska sägas förstås…

Förra året hade vi fantastiskt väder när vi semestrade under precis samma period. I år har vi inte haft lika mycket tur. Vi är i och för sig inte beroende av vädret, men det hade ju varit kul att komma tillbaka till jobbet lite mindre likblek än när man gick på semester. Det värsta har väl varit den låga temperaturen och regnet… Men det är lättare att slita när det är mulet än strålande sol och 25 grader varmt.

Sven läser morgontidningen (medan jag sover…. för jag är uppe och vankar på natten istället)

Det här är det som i princip brukar vara det första jag ser varje morgon, men inte i år. Det mulna vädret har fått den mest morgonpigge (=Sven) att försova sig nästan varje morgon. Och det har inte alltid varit skönt att sitta och försöka läsa morgontidningen i snålblåst och till och med regn.

Till skillnad från förra sommaren så hade vi ingen lång lista på saker som “måste” göras. Det brukar i och för sig sluta med att man påbörjar något helt annat projekt än vad man tänkt. I år fick jag för mig att fortsätta med den röda stenkanten och skapa en jätterabatt för buskar på framsidan. (Det var för all del inte en helt ny idé men jag hade inte bollat den med min livspartner så den var liksom lite otestad.)

Jag skapar böljande rabatter.

Men som alltid när man börjar med något så syns det ju hur fint det blir och projektet “godkänns”.

Det officiella projektet den här semestern gick betydligt fortare än vad jag hade föreställt mig. Vi skulle bygga en mur mot vår hörna som ligger mycket högre. Då kunde vi också lägga sten och få en litet plats för mitt planteringsbord (sch… det här är inte sanktionerat ännu….) Sven har kämpat med att få dit masoniten (som visade sig vara lite för mjuk).

Men med en himla massa gatstenar och stag gick det….

Det här är troligtvis “by far” den mest ojämna mur som finns. Och det sista lagret råkade bli lite tjockare och rinna ner på de tidigare. Men det finns fix för allt. Vi hittade betongspackel som vi fyllde i alla håligheter och i morse i regnet så använde vi fiberputs (har provat vanligt cementputs men det klarar inte vintern :-() och nu är det klart!

Bättre än så här blir det inte!

I morgon på vår sista semesterdag ska vi skyffla jord och göra i ordning rabatten. Nere till höger ser ni några av de stackars murgrönor som vi köpte i våras och som har stått i sina krukor sedan dess. De ska ner i jorden och hänga ner över muren (som faktiskt inte behöver döljas!). I jorden ska också vår stackars koreanska berberis som har legat i en kopparkittel i flera veckor nu!

Vad som är kvar av vår koreanska berberis….

Idag hann vi med ett morgondopp och att putsa muren innan det började regna. När regnet upphörde efter lunch så gick vi en promenad. Det är otroligt så man kan missförstå varandra. Medan jag trodde att vi skulle fika vid Långsjön så var Sven på väg till det nya utefiket som öppnat vid Långbro Värdshus. Nå det ihållande regnet som startade när vi var ute och gick, fick och att hoppa över båda ställena och gå hem istället. Men inte innan vi stått under ett träd och konstaterat att det faktiskt var en (eller två) näktergal(er) som satt och sjöng i trädet.

Det mest intressanta vi såg på vår promenad.

Det var betydligt godare att värma upp Svens fantastiska jordgubb-marshmallows-rabarber-paj istället och fika hemma!

Mums!

Så vad gör man när det regnar? Man shoppar förstås. Vi har sett att Stadsmissionen flyttat till lokaler på andra sida E4:an så vi åkte dit. Men vi blev lite besvikna. Men desto häftigare var det när vi åkte vidare till gamla Obs Interiör-huset och kollade in Erikshjälpens Second Hand. Den kan vi varmt rekommendera!

Erikshjälpens Öppettider!

Vi insåg att Anna inte behöver köpa en enda pryl på IKEA till sitt nya hem. Jag sms:ade en massa trevliga förslag till hennes hem.

Som den här trevliga mintgröna skinnmöbeln!

Själva kunde vi inte motstå den här fina byrån, som vi måste fixa lite….

Den ska stå i Annas rum istället för det lilla rangliga sideboardet vi har nu….

Sen kunde Sven inte motstå det här lilla snapsskåpet som vi ska ge i present till någon som har ett hus vid havet….

Årorna ska hänga utanför….

Efter det så åkte vi till Plantagen i Fittja men naturligtvis hade de inte kvar något tak till hammock som vi sett i våras :-(. Men istället hittade jag romanosalladsfrön. Vi har gjort slut på alla våra. Man ska tydligen inte så dem direkt i kompost som vi har gjort. Nu blir det sista försöket!

Fröer “en masse” (några måste väl i alla fall ta sig!)

Vi ska väl inte klaga. De 16 potatisar vi har satt har levererat med besked. Senast idag tog vi upp ett stånd med Early Puritan som hade 11 stora potatisar!!! Det är livskvalitet det!

Vi köpte små astrar för att “pimpa” vårt rosmonument där ALLA knoppar nu har trillat av :-(

När vi kom hem så var det uppehålla. Byrån hamnade nere i källaren och den får vi fixa något annat år… Sven gav sig på sin mani, att gallra bland äpplena och jag var lycklig att vi äntligen gått in i JAS-perioden och kunde börja klippa äppelträden!

Nästan färdigklippt!

 

Inte ens påbörjat träd (för vi slogs om stegen)
En liten trädkrypare

Anledningen till att vi ville jobba de kommande tre veckorna är att de sammanfaller med Annas resa till Malta, där hon ska jobba för STS som någon slags reseledare. Förra året var hon nere två veckor och vi var väldigt nervösa (för vi hade semester samtidigt). Nu hoppas vi att jobbet uppehåller oss så mycket dagtid att vi inte hinner oroa oss. Hon har i alla fall förberett sig för resan!

Ingen reklam förhoppningsvis!

Sven har snart ätit slut på sin Naproxen-kur som ha beordrades av doktorn för sin inflammerade hälsena, sin tennisarmbåge och sina onda axlar. Jag hoppas verkligen att han har varit så lugn på semestern som doktorn sa till honom att vara!

Idegransroten SKA BORT!

3 veckors jobb, sen är det dags igen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.