En dörr

När vi flyttade in i huset 2005 så fanns där en relativt nyinstallerad dörr. Vi hade lite svårt att förstå hur huset en gång sett ut. I vardagsrummet var parketten väldigt sliten på ett ställe där vi antog att det måste ha funnits en dörr. Nu när vi har träffat Kenneth som bodde här tidigare har vi fått bilder så att vi verkligen kan se hur det såg ut. Se nedan.

Bakom idegranen kan man se den gamla ytterdörren.

Dörren som fanns nu var av relativt god kvalitet, men vi tror ändå att de som satte dit den fick den billigt. Glaset i dörren är nämligen helt grått, för det har kommit in luft i kassetten. Det här har irriterat oss i alla år men vi har inte gjort något åt det.

En gammal bild på dörren
Dörren på håll

Jag har under åren med jämna mellanrum oljat in dörren med ädelträlasyr. Den blir fin av det, men eftersom vi inte har något tak över dörren så tar den så mycket stryk. Varje gång det regnar, stänker det upp på dörren nerifrån och fanéren sväller och spricker. Och ädelträoljan krackelerar. Till slut orkade jag inte. Dörren fick stå och förfalla.

Här är dörren förstörd

Att köpa en ny dörr kostar sjukt mycket pengar. Det är nästan fånigt hur dyrt det är. Vår dörr är ju gedigen, och dessutom har Stuvsta Lås varit här och inbrottssäkrat den så att den i princip är omöjlig att haka av, och dörren går inte att öppna inifrån utan nyckel. Precis som vi vill ha det. Att göra samma sak med en ny dörr, skulle även det kosta ett par tusen. Nej det kändes mycket bättre att rädda något till framtiden. Det är alldeles för mycket slit och släng!
Sagt och gjort. Det var bara att skrapa. Allt satt löst utom längst upp på dörren.

Fönstret är borttaget och ett nytt beställt

Ekströms Glas i Smista är bäst. Vi åkte ner med kassetten och de beställde en ny som tog mindre än en vecka att färdigställa. Kostade visserligen 2,500 kr men om vi hade köpt en ny dörr! Bilderna nedan är gamla och dörren hade inte helt förfallit ännu.

Det fula glaset
Det fula glaset

Det var väl meningen att vi skulle skruva fast något på baksidan så att man inte kunde ta sig in, men det stannade vid en bit lumppapp som vi tejpade fast. Vi var inte hemifrån så ofta under veckan glaset var borta.

Det blir mörkt inne!

När allt var slipat och de tre utstående bitarna var borttagna med stämjärn så kunde vi börja måla dörren. Jag kunde inte låta bli att se hur färgen skulle bli.

Kan inte hålla mig!

Hela dörren oljades med linolja. Man kan ju se hur färgen kommer tillbaka med oljan men dörren var väldigt flammig. Sedan var det hur vi skulle lösa den nedre spegeln. Jag hittade halva rundstavar på Slöjddetaljer som vi beställde. Dessa oljade jag och målade separat innan Sven spikade fast dem med de där räliga spikarna som man spikar fast fönsterglas med!

Efter det första lagret med tunnare färg, utspädd med balsamterpentin, så fick dörren stå och torka. Jag blev förvånad över att det bara tog ett dygn! Sedan var det dags för lager nummer två, med helt vanlig färg.
Eller vanlig och vanlig. Vi hade snöat in oss på att måla med linoljefärg. Detta för att man till och med kan bättra på en matt dörr med enbart linolja och den ser som ny ut igen.

Vi använde Ottossons Linoljefärg och färgen heter Köpenhamnsgrön. Det skojiga är att om vi blandar den med 50 % vitt så blir det nästan exakt samma färg som vi har målat fönstren med. (Dessa ska vi måla om nästa år….)

Lite svårt att komma ut och in

Ovan kan man se skillnaden på lager 1 och 2 eftersom båda syns på dörren. Efter lager 2 skulle ribborna dit. Det gick åt mycket elefantkludd att sätta dit dem. Jag satte fast alla med exakt 1,5 cm mellanrum. Men Sven var inte nöjd så han gjorde om allt och det blev skevt och vint så jag fick göra det ytterligare en gång (suck!)

Det blir bra det här!

Nu ska dörren bara målas en sista gång så att spjälorna blir inmålade! Och kolla vad fint glaset blev i dörren!

Nya fönstret på plats. Nu saknas ett sista lager

Vi köpte även röd färg för att måla det där fula vita röret till frånluftsvärmepumpen. Det må se rött ut nu men man ser det mycket mindre nu än när det var vitt! Vi får väl bygga in utluftsenheten också nu när det blev så fint vid dörren!

Och så var allt färdigt och dörrkläppen monterad

I 4 år har dörrkläppen legat i silkespapper i en låda i hallen och väntat på att dörren skulle bli klar. Det var en stor dag när den kom upp.

Otroligt vilken skillnad på före och efter

Lika misshandlad som dörren varit utomhus, har den varit inne. Men nu målade jag hela dörren med teakolja och oj vad den drack, och oj, vad fin den blev!

Insidan inoljad

Så för bara knappt 3 000 kr så fick vi en jättelyxig “ny” dörr som vi hoppas ska hålla i många år till!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.