En ensam dag i september

Sven skulle jobba på Knutstorp nere i Skåne idag. Och en lördag märker man hur litet Sverige är. Inga flyg överhuvudtaget, så det fick bli nattåg istället. Kvart i 9 på fredagskvällen stack han och jag var ensam! Det fick bli ett kvällsbad och sedan tidigt i säng, det har varit en jobbig vecka.

Vaknade redan vid 4 men lyckades somna om, men vid 6 gick det inte längre, trots att jag la mig på spikmattan. Ibland är jag så arg när jag vaknar. Det är väldigt jobbigt att inte kunna bli av med sin frustration. Jag vet redan nu att hela helgen kommer att bli sabbad av grannarna som för ett dj-a liv med grävskopa, vinkelslip och vad det nu kan vara för saker, bara det låter högt (och gärna luktar illa också….).  Så jag gick upp.

Jag tittade ut genom fönstret och det kändes som jag var ensam i hela världen!

Det är dimma ute

Nå, temperaturen var fortfarande 31 grader så jag tog mig ett bad efter frukost. Min avsikt var att hänga på låset på Hornbach när de öppnade vid 9, och det gjorde jag nästan också. Jag ville i lugn och ro välja ut växter som jag skulle sätta i en kruka i det “lilla” fönstret i vardagsrummet, och köpa höstväxter till amplarna vid ingången.

Det är lite roligt vad man kan lära sig av andra. Det var ett äldre par (typ i min ålder) i affären och hon ropade hela tiden på honom för att visa blomma efter blomma, och han var sååååå ointresserad. Kände igen mig lite där :-). Det var därför jag passade på att åka dit själv. Plockade ihop alla växter och betalade. När till och med kassörskan tittade på kvittot och på vad jag hade köpt, så blev jag misstänksam. Jo då, orkidén jag plockat kostade 298:-! Så inte värt det men jag var ju redan i bilen med mina saker.

Därefter åkte jag till Myrorna i Skärholmen. Dit kom jag precis vid öppningen och det märktes. Det kändes fortfarande som jag var ensam i hela världen!

Skärholmen är tomt

Det jag letade efter var ett fat som skulle passa under en jättestor utekruka i grönt som jag tänkt ställa i fönstret i vardagsrummet. Jag hade måtten och valde mellan ett rektangulärt svart fat och en gammal äcklig ugnsform. Gissa om jag valde rätt???

Jag köpte ett för litet fat

Jag hittade en jättefin liten tillbringare också för 40:- som jag köpte bara för att jag tyckte att den skulle passa så fint i Annas fd rum, numera bibliotek/läsrum. Efter det åkte jag hem. På parkeringen stod det nu dubbelt så många bilar, dvs 2 st.

Jag ställde mig vid komposten och började tömma amplarna som jag har haft begonior i som har blommat hela sommaren, men nu är de verkligen inte vackra.

Begonian har gjort sitt

Det jag har lärt mig är att jag tar hand om knölarna och förvarar dem under vintern. Sen är det bara att plantera dem nästa år igen och de blommar som vanligt igen. Däremot har jag inte förstått hur jag ska föröka de 5 knölarna jag har, men i år har jag lärt mig att man kan skära itu dem, bara man har två “ögon” på varje del. Så nästa år kommer det att bli många fler begonior. Jag tycker egentligen inte om den växten men den här är knallröd och har två olika sorters blommor. Jag tror den kallas gubben och gumman. Det är nog 4:e sommaren jag har haft dem.

Eftersom jag hatar bollkryss, så fick det bli samma gamla vanliga, ljung med något matchande vitt, i det här fallet, silverek. Så här fint blev det!

Ljung och silverek
Andra krukan

Sedan planterade jag om blommorna i hallfönstret och fick lite över som jag satte i den nya karaffen. Den ställde jag i fönstret i läsrummet.

En kanna jag köpte på Myrorna

Sen var det dags att försöka få ner alla blommorna i den stora gröna krukan. Jag visste inte hur jag skulle göra med orkidén för den har ju annan jord, men jag löste det genom att sätta ner den med sin egen kruka. Eftersom fatet inte passade så fick jag ta locket till en av mina matlådor och lägga under så länge.

Min blominstallation

Nu är jag riktigt nöjd. Jag har precis hängt upp nya gardiner, och i det stora fönstret har jag tre likadana röda blommor och i det här fönster står nu den här krukan. Må allt överleva vintern och min sporadiska vattning.

När jag skulle städa upp allt skräp som blivit runt komposten så tittade jag i det fullaste facket, där jag nyss stått, och kunde först inte förstå vad det var för något grått jag såg, tills jag tittade rakt in i ögonen på en stor råtta som troligtvis satt och mumsade på ruttna äpplen. Den var jättesöt, det är inget snack om saken, men jag ville liksom inte ha den där. Och inte visste jag hur jag skulle skrämma den så att den sprang åt rätt håll (mot grannarna). Jag lät honom vara medan jag klippte gräsmattan istället.

Framsidan klippt
Den andra framsidan klippt också

Det var när jag var klar med klippningen som jag kom på att jag brukar slänga gräsklippet i komposten. Sakta närmade jag mig komposten men råttan verkade har stuckit iväg, så jag kunde tömma allt gräset. Jag lade det över äpplena och hoppas att råttan är förkyld så den inte känner doften av ruttna äpplen.

Jag hade lovat Emil på jobbet att ge honom information om våra kodade handtag som vi har på alla balkongdörrar. Jag behöver ju inte hänga ut honom här, men jag kan säga att han har ett väldigt ovanligt efternamn. Det fanns två st mobilnummer, det ena med en adress. Så jag provade….

Hoppsan! Fel Emil

Sen skickade jag samma meddelande till det andra numret, men jag har inte fått något svar. Får väl prata med honom på måndag då. Och bilden jag skickade ligger ju i telefonen.

OK, det var dags för nästa projekt! När vi gjorde iordning i köket och hallen så plockade vi bort en liten “smatt” utanför badrummet. Det blev väldigt öppet i hallen, nästan lite för öppet. Så vi tänkte att en spaljé skulle kunna skärma av lite. Och dessutom kan man sätta krokar på den så folk kan hänga upp sina kläder. I måndags kom Andrej och 3 till hit och gav oss all uppmärksamhet. Jag hade valt att jobba hemma den dagen, och det var väl kanske inte världens smartaste, men med stängd dörr till arbetsrummet gick det bra, och de var klara kl 12 också. Så här blev det!

Spaljén sedd från köket
Spaljén sedd från entrén

För att bli av med dem snabbt, och för att själv är bäste dräng, sa jag åt dem att jag målar den själv. Men innan dess måste ju alla kanter slipas av för de var för vassa och jag ville ha lite rundade hörn. Jag har hållit på lite om kvällarna men idag slipade jag av allt! Och sen skulle jag vitbetsa men en slatt jag hittade som blev över från takmålningen i Eriks rum. Därefter tänker jag måla med vit lackbets. Jag har tyckt att spaljén är lite för gles, och att en bräda till hade blivit snyggare, men efter att först ha slipat alla stolparna och sedan försökt komma åt att betsa sidorna, så har jag ändrat mig. Jag fick i alla fall ge upp för jag hade så fruktansvärt ont i högerarmen efter all slipning att jag knappt orkade hålla i penseln. Och penseln var för lång i alla fall, så jag kunde knappt få in den mellan spjälorna. I morgon är en annan dag!

Så vad var det kvar nu då? Ja, det gick inte att skjuta upp Lidl-besöket längre, för det var bara en halvtimme tills de stängde!

Dags för körvänliga skor!

I affären lyckades jag tappa en plastförpackning med fyllda champinjoner i olja ner på golvet så att den sprack. Det var olja överallt inte minst på mina mysbyxor, som aldrig kommer att bli “snygga” igen! I affären hade de då just de där tvättkorgarna som är så bra, som jag redan har, men inte Anna. Jag ringde henne och hon hade köpt en idag, men jag köpte en till i alla fall. Och bra var den för jag kunde bära iväg allt jag köpt i den, inklusive 20 l blomjord utan problem!

Till och med en inbuktning för att få rum med magen!

När jag kom hem badade jag för 4-5:e gången, så tyck inte synd om mig för att jag sliter så: Halva tiden har jag legat och flutit med min “makaron”!

Många bad blev det!

Till lunch käkade jag resterna från igår kväll. Vi åt en massa varianter av lax. Det är ganska häftigt att man bara kan gå ut till komposten (vi har en sluten, råttfri också) och kasta allt och det lukar ingenting. När vi hade kräftskiva så slängde vi i alla skalen, och jag lovar att det inte hade luktat lika gott om vi slängt dem i soptunnan. Fortfarande ingen råtta.

Korvsalladen var bara ett slött försök att laga LCHF-mat. Jag hade köpt två kabanosser och skivade och stekte dem tillsammans med ett paket färdigskuren bacon och ett gäng champinjoner. I detta hällde jag creme fraiche och det sista i en gammal pestoburk jag hittade och lite tomatpuré, ja och så salt och chilipeppar. Sedan hade jag en Cosmosallad som hade blivit så himla träig i kylen så den gick inte att äta “rå”. Jag skar den i små bitar tillsammans med två skalkar med brieost (eller camembert, eller båda) som också spenderat lite för lång tid i kylen. Innan jag hällde över korvröran på salladen så hämtade jag ett gäng av de orangea tomaterna jag odlat. De är lite tjockare i skalet så de blir bäst om de får koka en stund. Jag la i dem i den varma röran en stund. Sen hällde jag allt över salladen och osten. Det kommer att bli en smaskig måltid att intas när Sven kommer hem 20 i 10, vilket är ungefär nu.

Varm korvsallad

Han ska väl ta en taxi från Centralen. Tåget är ju i alla fall i tid ikväll, till skillnad från när han var i Skövde i veckan och fick sitta och vänta i 3 timmar i Hallsberg för ett lok hade gått sönder någonstans där det var enkelspår!

Jag har dukat fram

Jag har ju inte vågat ställa ut maten ännu, för jag vet ju inte var min nya kompis har tagit vägen. Förhoppningsvis sitter han under grannens altan och käkar frigolit för fullt. Jag fördriver tiden tills Sven kommer hem med att blogga.

Jag sitter och bloggar

När han kommer hem så behöver jag inte berätta utan kan sticka till honom hans iPad så att han kan läsa själv, och jag kan ägna mig helt åt att äta och lösa DN:s Lördagskryss. Åh, vad jag saknar SvD:s korsord!!!

,,,,

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.