Erik kommer hem och är så där teknisk

När Erik kommer hem till oss så får vi alltid så pigga förslag på vad vi ska göra med våra datorer. Medan jag satt och svor över att mina kameror helt plötsligt ville uppgradera sin “firmware” (och överhuvudtaget inte funkade förrän detta var gjort), och för att komma åt kamerorna så var jag först tvungen att uppgradera Java, och så vidare…. Ja, alla ni som håller på med datorer vet hur man plötsligt kan bli så där överrumplad när man alls inte hade tänkt hålla på med datorer en hel helg.

Nå så medan jag satt och svor inne i mitt arbetsrum, så förklarade Erik fördelarna med att ha en egen Linux-server hemma för Sven. Eftersom han inte fattar ett smack, men inte vill verka dum, så var han ju inte svårövertalad. Så de åkte iväg till webbhallen, som lämpligt nog var öppen på en Långfredag.

Jag var precis klar med alla mina uppdateringar när de kom hem igen. Det blev ett nytt chassi, och en jätteelaggregat med en massa kopplingar och med en bautafläkt. Fråga var ju hur den skulle låta när man satte igång datorn. Det var en4-kärning processor på 3,6 MHz, om någon undrar.

De satte sig vid vardagsrumsbordet och började plocka ihop den.

Det finns plats för många hårddiskar här
Erik håller upp moderkortet
Processorn sätts på plats
Och processorfläkten på den
En himla massa sladdar är det
Pappa lär sig massvis, eller?

Så när allt var fixat så satte Erik igång och konfigurerade. Eftersom han inte berättade vad han gjorde, så blir det ju som vanligt. Om det slutar funka så är det bara han som kan fixa! Han har fixat en remote-inloggning så det blir i och för sig inga problem.

Eftersom han har installerat Linux så blir det till att lära sig. Det var ju ett tag sedan jag jobbade i Unix (typ 1997) så jag minns inte ens dom kommandona, men det är väl bara att sätta igång då. Servern, som heter Percy (för allt ska heta något från Nile City, när Erik installerar det), kommer inte att ha någon skärm.

Nu ligger alla fotografier, all musik och alla filmer där. Sedan har Erik installerat Plex, vilket gör att man har ett snyggt gränssnitt för att titta på film. Det finns en webbserver också, vad jag nu ska med det till. Nu skulle jag bara vilja ha ett bra program för att organisera alla mina fotografier. Jag har tusentals.

Ja, det här inlägget var ju inte speciellt spännande, men det var bara avsett att skryta lite… :-)

 

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.