Nytt år men annars inget nytt

Och så var det nytt år igen. Och som vanligt ska jag bli en bättre människa igen. Det kanske går den 58:en gången, vad vet jag? Nyårslöften ligger numera på en nivå så att man kan känna att löftena är möjliga att hålla. Så jag har kommit fram till följande löften:

1) Vi bort i ett av de mest välorganiserade länderna i världen. Vi kan inte minnas någon naturkatastrof sedan husen i Tuve rasade 1977, och egentligen finns det inget att klaga på, och då ska jag inte heller göra det utan jobba för att få alla att tänka positivt.

2) Det andra är att motverka ”andrifiering” och egoism genom att prata mer med mina medmänniskor som jag ännu inte känner. Vi behöver alla lära oss att åter samagera med andra människor, vare sig det är ett ursäktande leende från pappan vars son höll på att vingla på mig på cykel idag. Inte bara bryter vi den andres inrutade tillvaro genom att något oförutsett händer, vi själva får en ny spontan upplevelse! Prova vetja!

3) Jag ska hålla mig från kommentarer rörande andra kvinnors utseende. Om de är tjocka, smala, bär gult eller vad som helst så gör de det av en anledning och vi tjejer ska hålla ihop och stötta varandra istället för att hela tiden sätta snavben på varandra av någon anledning som vi inte själva förstår! Killar gör inte så mot varandra så varför ska vi?

Gott Nytt År!

Nästa morgon bar det iväg till Linköping där vi tänkte ställa vår arbetskraft till förfogande, så att den unga familjen kommer vidare med sin husrenovering. Hantverkarna har avslutat sitt arbete efter att ha byggt takkupan som ska göra övervåningen större. Nu var alla tak och väggar bredspacklade. Och det var dags att lägga värmegolv, parkett, slipa väggar och tak och måla och tapetsera. Just det där med värmegolvet gjorde allt så himla krångligt. Vi sa att strunta i det, det blir nog så varmt där uppe i alla fall, och när de kom fram till det, så blev det så himla mycket enklare. Erik körde igång för fulla muggar och vi fick ideliga statusuppdateringar i form av fotografier på What’s up. Så 2 personer till som kunde slipa och måla eller vara barnvakt var vad vi kunde erbjuda.

VI är beredda!
Det är trångt att måla i den blivande garderoben
Tre målningar i taket i sovrummet
Vi hann bara en gång med den riktiga väggfärgen
Sen var det dags för allrummet som ska bli beige
Äntligen klart vid trappan
Nytt golv fram till toaletten
Och så var hela allrummet färdigt
Ella lägger pussel
Passar det så passar det

Efter två dagar var vi tvungna att åka hem och jobba igen. Vi lyckades nästa hålla tiden och kom iväg kl 4 på eftermiddagen. Det enda som var riktigt klart när vi åkte var att sovrumstaket och väggarna inne i klädkammaren var färdigmålade. Men det andra var i alla fall påbörjat även om vi aldrig hann till väggarna i allrummet och hallen. Men de tre sista bilderna på övervåningen skickade Erik i dag till oss. Nu är det bara golvet i sovrum och klädkammare kvar. Tänk vad fort det går när man tar ett beslut att strunta i värmegolv. Hoppas de inte ångrar sig nu. Det var ju inte särskilt kallt ute när vi var där.

Samtidigt som vi håller på och sliter så får man såna här suktiga bilder från dottern som är ute och går vid Oxnö!

Oxnö – Lika vackert som vanligt!

Vi har också planer på förändring! Vi vill göra i ordning vår hall. Det måste ha varit den mest inkompetente målaren som hamnade hemma hos oss. Det var efter att vi gjort klart i källaren och vi och de hantverkarna var verkligen trötta på varandra så vi fick rekommendationer på någon annan. Han hade ett gäng polska hantverkare som lyckades med att tapetsera hela hallen med glasfiberväv som de inte ens tryckte fast på väggarna. De slipade inte när de spackat, utan trodde att väven skulle dölja det. Och när det bara behövdes en liten bit väv i trappen så satte de den åt fel hål för att inte behöva klippa till så stor bit. Och slutligen ta de klinker på ett golv som de satt för få reglar på så att det svajade och fogarna sprack. Varför vi överhuvudtaget betalade dem vet jag inte, men sedan dess har vi lidit och hur har vi tänkt ta tag i eländet och se till att det blir bra igen! Vi börjar med den lilla “smatten” som tidigare var soputrymme, men som vi har murat igen och fått mer plats. Förut har vi haft en hylla med alla resväskor mm och hängt jackor framför, men nu ska det bli en gigantisk skohylla! Vi städar ju ändå inte bort säsongsskor, så då är det väl bäst att göra plats för dem istället!

Vi målar vitt i smatten istället
Här ska det bli skohyllor!

Vi har räknat ut att det behövs 30 cm djupa hyllor och det beror inte på mina 37:or kan jag berätta! Det blir en L-formad hylla som är 90×92, och vi är verkligen osäkra på hur det kommer att se ut. Inte bara fixade den inkompetente målaren helt runda hörn inne i smatten, men sedan är väggarna i sig själva väldigt skeva. Jag fick i alla fall i uppgift att grundmåla alla hyllorna. Det fanns några korta 1-meters bitar men de flesta bitarna var två meter. Det stod att torktiden för grundfärgen var 8 timmar, men då hade jag för länge sedan målat både bak- och framsida och slipat dem släta. Varför man överhuvudtaget ska behöva ha grundfärg på är också frågan. Förr i tiden stod det klart och tydligt på burken till den vattenbaserade lackfärgen att man INTE skulle grundmåla. Men de fick väl inte sälja så mycket färg då. Jag vet att jag kommer att hata mig själv, men jag hoppade över shellacken!

Jag ska grundmåla totalt 16 meter hyllplan på ovan- och undersidan, och kanterna förstås!

Sonos är den bästa uppfinningen som finns. Det är bara att koppla in den var som helst och den hittar sitt nätverk direkt. Den här står vanligtvis i mitt arbetsrum men nu hamnade den i ett annat arbetsrum.

Det är smidigt att bara flytta med sig musiken. Arbetsrum som arbetsrum….
Hittade en riktigt bra spellista med 70-talsmusik som gjorde att tiden gick snabbt

Det var fint väder ute och det var synd att sitta inne. Jag föreslog en avkopplande promenad ute i Paradiset, men då skulle vi ju inte hinna måla allt. Men att måla upp en liter färg är ju också en bra avkoppling för själen även om det inte ger en massa frisk luft. Tyvärr räckte inte färgen till allt. Som tur var så hade jag en liten extra burk hemma, och när jag rört om den så räckte det med ta färgen från pinnen för att det skulle räcka. Så jag behövde aldrig använda färgen.

Oflyt!
Solen går ner redan och det är allt jag ser av det fina vädret i dag.

Till slut står de där, alla brädorna, grundmålade och slipade lena som barnstjärtar. Och jag var färdig för ikväll. Sven fortsatte att försöka såga till hyllorna så att de blev så sneda och vinda som möjligt så de skulle passa på plats.

Och här står de flesta av dem, klara att sågas i.

Det bästa med att fylla år är att man får gå ut i efterhand och köpa alla saker man inte fick i present. Till exempel fick jag inte en ny extern hårddisk till datorn som är knökfull, så full att jag inte kunde uppdatera operativsystemet. Så jag köpte den här på Kjell o Co. Den är mindre än ett cigarettpaket och kommer att räcka ett tag. Nu ska jag bara köpa alla andra saker som jag inte fick!

Min nya externa hårddisk

Och så slutligen. Dagens goda gärning. Beröm ska man slösa med. Jag hoppas att jag gör någon glad med detta meddelande.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.