Fruktträdgården version 2

Vi har en liten plätt utanför haciendan som har varit rätt svår att få i ordning. När vi flyttade in så såg den riktigt hemsk ut!

2005 och man ser ingenting!
2005 och man ser ingenting!

På den tiden var den vanligaste växten i vår trädgård mahonia, en växt som är både ful, luktar illa och är oerhört svår att utrota! Och det näst vanligaste måste väl då ha varit höstgullris, som sprider sig som en löpeld i trädgården om man inte är försiktig. Dessa två växter frodades framför vår hacienda, så till den milda grad att man inte ens såg något alls. Det hela blev ju inte bättre av att man dessutom hade planterat humle mot husväggen. Man kunde inte heller se vår balkong. Och under alltihopa växte det gräs.

Vi rensade bort allting och planterade taggfria björnbär istället för humlet, då vi hellre äter björnbärssylt än hemgjort, avslaget öl med jästsmak (been there, done that). Och så planterade vi en jättefin buskmagnolia!

Buskmagnolia
Buskmagnolia

Men sen började man sälja en massa konstiga fruktbuskar på Lidl, som kinesiska krusbär och taibär, och vi hade planer på att ta upp väggen i Eriks rum, och då skulle persikoträdet ryka, så vi köpte ett nytt. Då kom vi på att vi kanske skulle fortsätta med frukt och bär när vi ändå hade björnbären där. Så vi anlade en fruktträdgård. Vi flyttade magnolian, och halva dog sedan så att det blev en “vanlig” magnolia, och planterade persikoträdet där istället. Och så satte vi upp två stolpar som vi lindade in med hönsnät, så att växterna kunde klättra där under kontrollerade former.

Vi rensar bort allt först!
Vi rensar bort allt först!

Sven kämpade med att bygga en liten kant så att vi kunde dela av lite, för nedanför skulle jag ha silverarv och aubretia, silver och lila är så snyggt!

Kanten
Kanten
Och så la vi överbliven öländsk kalksten på marken
Och så la vi överbliven öländsk kalksten på marken
Man fick kravla omkring bland grenarna
Man fick kravla omkring bland grenarna

Det blev inte så bra för eftersom det lutade så mycket så rann allt vatten iväg när vi vattnade. Och stenarna på marken låg bara ovanpå och mellan dessa så grodde varenda björnbärsfrö som ramlade på marken, och från frö så var de minsann inte taggfria längre.

Så vi kom på att vi skulle jämna ut marken. Vi hade ju murstenar över från framsidan där vi ska bygga uterum, så dessa la vi ut så att det blev en lite högre kant. Och så grävde vi bort jord på ena sidan och fyllde upp på andra sidan tills det var helt plant (nästan….). Vi hade ju även en massa plattor över från uteplatsen på framsidan som inte finns längre. Dessa använde vi nu och la ut. Det går inte att ha gräsmatta där för man kommer inte dit med gräsklipparen för det är trappor från båda hållen. Vi fick flytta blåbärsplantorna lite för de växte så nära kanten. Sen hade Sven köpt 5 säckar med planteringsjord som vi spred ut och ovanpå detta täckbark. Och så här fint blev det!

Rabatt på ena sidan med spaljerade vinbär och stolpar med hallonliknande sorter
Rabatt på ena sidan med spaljerade vinbär och stolpar med hallonliknande sorter och persikoträdet i mitten
Taibäret kommer att ge mycket frukt i år!
Taibäret kommer att ge mycket frukt i år!
Blåbärsplantorna. Ja, vi har 3 st!
Blåbärsplantorna. Ja, vi har 3 st!
Björnbären på andra sidan och mot balkongen så växer mini-kiwi som blommar för första gången i år!
Björnbären på andra sidan och mot balkongen så växer mini-kiwi som blommar för första gången i år!
Från trappen
Från trappen
Från balkongen
Från balkongen

Det här var ytterligare ett projekt som inte stod på listan, men vad skönt det kändes att det blev gjort! Nu känns det som om morgondagen kan gå i slapphetens tecken! Ja, vi är lediga i morgon också! :-)

Och just det! Magnolian som vi flyttade så att det inte längre är en buskmagnolia, den prackar vi på Erik och Susanna, som har alldeles för lite träd på sin tomt. Och ska vi plantera en ny istället!

 

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.