Göra det svårt för sig

I går kom Vi i Villa, den mest intressanta gratistidningen (ja den mest intressanta tidningen överhuvudtaget), så full av reklam att man knappt hittar de vanliga artiklarna. Som vanligt läste jag den från pärm till pärm. Sedan förra numret har vi beställt 9 spotlights från Hammarlunda belysning efter annonsen vi såg i det numret. Lamporna kunde enkelt fästas i hängrännan och nu har vi 4 som lyser ner på husfasaden och 5 som lyser upp vår thujahäck! Fantastiskt vackert. Vi beställde från Stayhome.se.

Den nya belysningen gjorde baksidan så mycket större och trevligare. Här kan vi nog skapa en trevlig uteplats!
Den nya belysningen gjorde baksidan så mycket större och trevligare. Här kan vi nog skapa en trevlig uteplats!

Och för två år sedan såg vi den lilla annonsen som visade världens häftigaste ljusgran och nu är den uppsatt för tredje vintern i rad, och man blir lika glad varje gång man tittar på den! Den kommer från företaget Montejaur. Du hittar länken här.

Vår ljusgran
Vår ljusgran

Den här månaden hittade jag inte någon produkt som jag blev eld och lågor över, men däremot hittade jag ett intressant inlägg under frågor och svar! Jag har försökt hitta det på Vi i Villas hemsida, men det verkar bara finnas i papperstidningen. Så här lyder det:

Vi kan inte sova på grund av grannens belysning!

Vi har relativt nyinflyttade grannar som gradvis utökar belysningen av sin fastighet i ett område som saknar gatubelysning i övrigt. Det medför att det inte går att slappna av och vistas i hela huset, vilket är mycket stressande. De släcker klockan 03.00 och tänder klockan 06.00. Vi tvingas bada i deras reflekterande och överdoserade ljusbild. Vårt behov av mörker blir hela tiden ignorerat och stressen skapar sömnbrist och omlagd dygnsrytm. Vi förstår inte inte varför någon kan ha rätt att belysa en annans fastighet och hus. Vi förstår inte varför svensk lagstiftning inte omfattar ljusdominerande grannförhållanden. Vi är ständigt outsövda, irriterade och långsamt döende efter meningslösa nätter utan riktig vila. Det borde vara förbjudet att sprida sitt ljusbehov utanför sin egen fastighet. Kan man få skatterabatt när det är min granne som bestämmer över hela nejden? Här har varit dispyter, misshandel av oss och polisanmälningar. Vi vägrar att överge vår livsuppfattning och kunskap.

Tomas

Det är inte lätt att vara granne med någon som uttrycker sig på det här sättet. När man slutar tänka rationellt och börjar beskriva sitt i grunden petitess-artade problem så storsvulstigt att det låter som om undergången är nära, då är det ingen idé att resonera med personen längre. Ingenting man säger kommer att göra saken bättre. Det är lätt att gå över gränsen och bli en rättshaverist, som hänvisar till gällande lagar och regler, men som sedan ifrågasätter dem när de följs, och fortsätter att bråka in absurdum.

Jag tycker att Tomas borde sätta sig ner och tänka efter hur han verkligen skulle känna sig om grannen gjorde exakt som Tomas vill. Kanske skulle det kännas skönt första natten, men sedan skulle kanske livet känns tomt och innehållslöst när det inte längre finns något att klaga på. Risken är mycket stor att man hittar något annat att klaga på istället. Att flytta därifrån för att bryta mönstret borde vara den rätta lösningen, men hur ska Tomas klara av det, det är ju inte “hans fel” att han lider.

Vi i Villas expert skriver så här:

Svar: Jag tolkar ditt brev som att du redan undersökt de lagliga möjligheterna att påverka er “ljussituation” och mycket riktigt funnit att det inte finns lagrum för att tvungna din granne att släcka ner. Att påverka lagstiftarna för att få en ändring till stånd är knappast ett framgångsspår. Två alternativ återstår:

Kom överens med din granne om en lösning ni båda kan godta. Av ditt brev utläser jag att ni redan är så osams att ni behöver en opartisk medlare för att komma vidare. Vissa kommuner har sådana personer, men om en sådan inte finns kan ni försöka finna en person som båda parter kan acceptera som medlare. En kompromisslösning är att ni skaffar mörkläggningsgardiner i den mest störda riktningen och grannen sätter i svagare lampor och/eller släcker dem som stör mest.

Flytta – men innan ni gör det, fundera på om det viktigaste är att få rätt eller att få en för båda parter godtagbar situation genom en kompromiss. När ni bestämt er för vad som är viktigast – välj alternativ. Alla fungerande samhällen bygger på anpassning och kompromisser.

Lycka till!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.