Hur svårt kan det vara?

Idag har vi bara en liten sak kvar på to-do-listan, nämligen att byta jord på en rhododendron som helt har förtvinat. Det var den första jag köpte och den brukade blomma två gånger per säsong med bruna blommor, men det bli bara mer och mer mager. Vi har köpt en stor säck med rhododendronjord! Det ska väl räcka!

Men först gårdagens bravader!

Erik, den lille tjockisen, satt sönder en av våra stolar i haciendan. Som tur var fanns det nästa identiska att köpa på Jysk där vi köpt de gamla. Vi tror att det nya utseendet beror på att man försökt korrigera det fel som nu gjorde att vår stol gick sönder. Vi behåller de som är hela så är det sedan 6 personer som kan sitta jättebekvämt. Men vi tar det i morgon!

4 paket från Jysk

Likaså målade jag bara så länge som det tog att lyssna på Linda Boström Knausgårds Sommarprogram. Oj vilket lyssningsbart program! När Sven kom hem efter att ha övningskört i 2 timmar med Anna så satt jag utanför och målade staket. Nu är mer än hälften gjort!

Jag börjar måla kedjan. Vilken skillnad!

Och så är det så där fint väder igen, fast det inte skulle vara det! Vi sitter ute i våra Stålmannen och Batman-pyjamasar som jag köpte i går på Lidl (supersköna) och tittar på fåglarna som är som en tonårsmobb som drar runt vid Sergelstorg typ. Ett himla liv, och de stjäl mat från varandra, och vissa vågar sig väldigt nära.

Fågelbordet är det nästan kö till!
Gråsparvar som äter allt (även gräsfrön)

Dagen efter vi hade visning av vår trädgård, så krattade Sven ut 4 säckar toppdress med iblandade gräsfrön. Tanken är att förgården utanför oss ska få gräs för femtioelfte gången. Vi har hållit det vått hela tiden och efter en (!!!!) vecka så upptäckte jag att det är miljoners små grässtrån som kommer upp. Vi har fortfarande en stor del kvar att toppdressa men jag vill verkligen göra det för just nu ligger det så mycket stenkross att det är livsfarligt att klippa gräset! Men vi har som sagt gjort det här förut! :-(

Det växer så det knakar

Jag har hjälpt grannen att vattna, och en trasigare slang än hennes får man leta efter. Det går bra att sätta på kranen för då hinner man springa undan men när man ska stänga av vattnet blir man plaskvåt. Så jag föreslog att Sven kunde sätta upp en slangvinda åt henne. Sagt och gjort, och idag kunde jag vattna pelagonerna utan att bli blöt av annat än regnet som föll.

Grannen får ny slangvinda

Ja, så var det då dags för rhododendronen som skulle ha ny jord. Det var den första växten jag köpte till trädgården, och inte visste jag att den skulle ha speciell jord utan jag tryckte väl bara ner den på plats, och gav den på sin höjd lite vatten.

Nu började Sven gräva och upptäckte att hela rabatten var full med – betongbitar och klinker. Det var troligtvis den gamla ursprungstrappan. Lite roligt att det var saltglaserat Höganäs-klinker, något som vi nu har klätt in den nya trappan med! Till någons försvar så ska väl sägas att under alla bitar dolde sig ett dräneringsrör och klinkret låg nog där för att skydda. Men eftersom vi har lagt ett annat dräneringsrör så gör det inget om det här går sönder för det leder ingen vart. Vi grävde upp alla delar vi kunde hitta.

Kör hårt! VI klippte bort alla grenarna!

Sen räckte förstås inte en säck med rhododendronjord. Vi måste åka och köpa mer. Och så ska vi göra en gång bort till stupröret för dit ska vi köpa en vattentunna för regnvatten. Vi har äntligen lyckats göra oss av med all marksten vi köpte och la 2006. När vi fick göra om baksidan efter sprängningen så fick massvis med sten över. De har vi försökt använda till allt och nu äntligen, hade vi inte tillräckligt!

Väldigt stort hål blev det!
När vi börjar med något blir det lätt kaos!

Vi köpte även mer radiussten. Jag har lagt ut runt en rabatt på framsidan men är inte nöjd, för jag vill att den ska svänga er, och så behöver vi sätta “stötdämpare” på ena äppelträdet så inte Affe har ner alla äpplen!

Ny sten sort 1
Ny sten sort 2

Och så vid 6 på kvällen var det äntligen klart! Sven satte på vattning mest för att han ville att jorden skulle komprimeras lite.

Vi vattnar ner jorden. Nu är det bara täckbark kvar!
Så här mycket trappa fick vi ihop till slut!

Medan Sven gjorde färdigt rabatten så tog jag tar i kanten runt rosenspirean. Stenarna har legat där länge men gräset hade ändå inte dött. Och naturligtvis bodde det pissmyror under stenarna! Men till slut blev det lagt och snyggt blev det.  Och lätt att klippa blir det också!

Äntligen är kanten färdig1
Sedd från andra sidan

Sen plockade vi upp stolarna och satte dit dynorna och det såg likadant ut som tidigare! Precis som man vill ha det, helt enkelt! Fast tyvärr måste de nog oljas in, men det får nog bli med svamp. Jag orkar inte måla 4 stolar till med ribbor i år.

Nya “gamla” stolar

Och så lite statusbilder från trädgården.

Dagens bild på Alexander den ende
Det blir mycket björnbär i år!
När inte Ella är här så mognar taibären

Jag skickade en bild på Whatsuppen till Erik och han berättade att Ella försökt slicka på skärmen! :-)

Ikväll känner jag mig så sliten så det blir nog ingen vare sig staketmålsning eller kedjemålning. Istället ska jag läsa Agatha Christies bästa deckare. Jag såg att den gick på någon kanal som vi inte har, och då får jag väl läsa den istället!

Sommarläsning

Vi hittade en vegetarisk grillbricka som såg spännande ut. Fast vi grillade fläsk till och åt hemgjord potatissallad. Det var fillimums. Nu ska Sven gå vakt på båtklubben fram till 01.00 och jag kommer troligtvis att somna med boken i handen!

Lidls vegetariska grillbricka består bara av olika grillbara ostar! Vi äter dem med grillat fläsk. Mums!

Men tänk ändå att en så’n liten sak som att byta jord på en rhododendron kan generera så mycket jobb så att det tar hela dagen, och då har vi ändå inte varit iväg till tippen med all sten.

I morgon blir det rast och vila… har vi nästan bestämt!

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.