Januarihelg

Det finns kanske de som tror att när ledningsgruppen åker i väg på konferens så är det party, party, men kan jag å det bestämdaste dementera. Efter två dagar med ett digert schema där jag tillhörde gruppen som under året ska fram nya erbjudanden, var jag totalt urlakad på torsdag kväll när jag kom hem igen. Den fina omgivningen i Skevik ute på Värmdö hann man inte med att titta på förutom genom fönstret.

Utsikten från fönstret i rummet vi samlades i när vi anlände
Utsikten från fönstret i rummet vi samlades i när vi anlände

På fredagen bestämde jag mig för att arbeta hemifrån istället. Då behövde jag i alla fall inte vara trevlig mot arbetskamrater eller ens se trevlig ut.

Men utsikten är ju inte lika imponerande tyvärr.

Efter en extremt produktiv dag så kände jag att kl 5 fick det vara nog. Det var ju inte långt hem heller så 1 minut över satt jag i fåtöjen och slappade en stund medan jag planerade vilket kulinariskt underverk jag skulle värka fram idag.

Fredagsmys
Fredagsmys

Sven kom hem väldigt tidigt för att vara fredagskväll också. Och då hade han ändå varit och köpt nya leksaker. Sedan han insett att han inte får med mig ut på isen, beslöt han sig för att gå med i Friluftsfrämjandet och redan på lördagen skulle man ha en tur som startade i Hässelby.

Ny ryggsäck, stavar och säkerhetslina och 14 andra saker som Friluftsfrämjandet kräver om man ska få följa med
Ny ryggsäck, stavar och säkerhetslina och 14 andra saker som Friluftsfrämjandet kräver om man ska få följa med

Medan han pysslade med sitt så började jag med maten. Det skulle vara roligt att en enda fredag hinna få maten klar INNAN På Spåret börjar. Idag tänkte jag mig att göra en paprikasås av paprika som jag grillat i ugnen för att få bort skinnet och för att få de att smaka så där sött och gott. Till detta skulle det bli potatismos med jordärtskockor i. Så var det bara “sovlet” kvar och jag hittade några frysta kycklingfiléer som jag tinade. Dessa skar jag i “nugget” bitar och rullade i en mjölblandning med en massa goda kryddor. Sen stekte jag dem för att de skulle få en fin yta. Därefter rullade jag dem i riven parmesanost och la in dem i ugnen att eftersteka. Det blev väldigt gott även om jag hade tyckt att det vore bättre om jordärtskockorna hade kokats mjuka och att osten inte skulle sitta fast i botten på ugnsformen.

Kvällsmaten - någon matfotograf blir jag nog aldrig!
Kvällsmaten – någon matfotograf blir jag nog aldrig!

Och sen var det nästa morgon och även om jag vaknade tidigt, så fanns det en som vaknade ännu tidigare. Det skulle göras matsäck mm. Det tar ju en stund att ta sig till Hässelby också så halv 9 stack Sven och jag förevigade honom ifall han skulle komma hem blöt.

Dags för frisk luft
Dags för frisk luft

Själv hade jag bara en punkt på dagordningen: Att städa verkstaden. Det är något jag släpat framför mig månad ut och månad in. Jag vet att jag inte kommer att trivas förrän jag får ordning. Jag har samlat på mig lite för många youghurburkar och annat bra att ha nere i verkstaden. Och det blir ju inte bättre av att alla prylar från landet står överallt. Det är bara att göra det! Belöningen kommer att bli ljuvlig!

IMG_1169.JPG
MIna hyllor fyllda med burkar överallt och ingen ordning alls när man ska hitta något!
IMG_1173.JPG
Arbetsbänken går inte ens att komma fram till
IMG_1171.JPG
Och på golvet är det också trångt
IMG_1172.JPG
Men Sven har inte så städat heller…

När man är riktigt motsträvig mot en arbetsuppgift så tar det väldigt lång tid. Det hjälpte inte heller att jag börjat spela Wordfeud igen. Varje gång jag hörde plinget från mobilen så var jag tvungen att ta en paus. Men till slut (och då hade Sven kommit hem sedan länge) så kändes det som om man kunde börja skapa igen! så jag drejade två skålar (det går alltid bäst när man inte drejat på väldigt länge…) och kunde lyfta av dem utan att de tappade formen genom att lägga ett ark tidningspapper ovanpå öppningen. Så fiffigt så!

En Moppe-byrå och den gamla brödburken från 60-talet sväljer en massa smått
En Moppe-byrå och den gamla brödburken från 60-talet sväljer en massa smått
Allt är avtorkat. Hur mycket damm kan det bli egentligen?
Allt är avtorkat. Hur mycket damm kan det bli egentligen?

 

Och drejskivan står beredd för nya tag!
Och drejskivan står beredd för nya tag!

Nästa morgon gick jag upp tidigt (som jag alltid gör när jag håller på med keramik i källaren). Jag hann beskicka de två skålarna innan Sven vaknade. Och sen åt vi frukost. Det var bråttom nu, för vi tänkte hänga på låset på Mall och Scandinavia, denna sista helg i januari innan lönen betalas ut. Och visst var det lite folk (i början) och en massa affärer man inte sett så ofta i ett shoppingcenter. Men det var ju rätt coola affärer i Skärholmens Centrum när de nyöppnade, och det tog ju inte så länge förrän bara de gamla “vanliga” var kvar.

Med en shoppinglista bestående av Knäckebrödshållare, Skärbräda, Knivar till keramiken (för Anna hade mina hemma hos sig) och Solrosfrön, följde vi den osynliga snitslade banan runt våningsplan för våningsplan. Och vi undvek alla klädaffärer. Det är så boooring.

Hängare till Annas hall?
Hängare till Annas hall?
Majonäs på rea på Royal Design
Majonäs på rea på Royal Design

Till slut hittade vi den perfekta skärbrädan till köket och när den, ett ipadfodral från Kjell & Co (Svens inköpslista) och ben från Panduro, var inköpta så bestämde vi oss för att äta. Uppe på plan 3 fanns det en restaurang som såg lugn och fin ut och där beställde vi varsin fläskburgare. Den var kanon men ni slipper se den!

Men en liten stämningsbild från bordet är aldrig fel!
Men en liten stämningsbild från bordet är aldrig fel!
Utsikt från restaurangen
Utsikt från restaurangen

Det var fruktansvärt varmt inne i köpcentrat. Och för den delen ganska jobbigt att bära på alla ytterkläderna, för det blev ju också varmt. Det kändes som vi var nöjda för dagen och det var dags för nästa äventyr.

Vi har sedan länge bestämt att vi skulle åka till Waldemarsudde och titta på utställningen av Karin Broos. Sedan vi hörde talas om den på TV, så har vi gått och dragit på det. Och nu är utställningen snart slut. Anna var inte hemma, så hon fick inte följa med.

Mot Waldemarsudde
Mot Waldemarsudde

Vi bestämde oss för att börja med utställningen vi kom dit för även om det fanns ytterligare en utställning om man gick till vänster. Och tur var väl det, för man blir helt slut i huvudet utav att titta på konst. Så jag är glad att vi började med det vi kom dit för. Fantastiska målningar, med otroliga skuggningar och färger. Och jag som trodde att man inte kunde få det så finstämt med akrylfärger!

Och en av de mest fotografiska.
Och en av de mest fotografiska.
En av de mer färgglada bilderna
En av de mer färgglada bilderna

Om jag hade varit konstnären så hade jag försökt påverka mina objekt att ha en annan klädsmak, för oj, vad mycket spetsblusar och klänningar hon tvingats avbilda. Och så naturtroget.

Sedan tog vi den vanliga svängen runt i Prins Eugens svit och tittade på tavlorna och blommorna. Rummen fullkomligt stank av hyacint.

Erland Josefsson, men tröttnar aldrig....
Erland Josefsson, men tröttnar aldrig….
Och tänkt om man hade plats för så stora blomster bord vid fönstren!
Och tänkt om man hade plats för så stora blomster bord vid fönstren!

Jag var inte ens sugen på att gå till den andra utställningen så jag kanske inte var den bäste besökaren, men det var intressant med en hel vägg med litografier av Edvard Munch. Kan ju vara trevligt att se vad han gjort förutom Skriet. Eftersom alla tavlorna var målade i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet så tycker jag det är intressant att hitta de tavlor som har de färgnyanser som man skulle målat med idag. Jag hittade några stycken, men den här var allra tydligast.

Visst hade det varit bra om jag hade kommit ihåg konstnärens namn nu?
Visst hade det varit bra om jag hade kommit ihåg konstnärens namn nu?

Det kändes hemskt att veta att man aldrig skulle få se Karin Broos tavlor samlade på det sättet igen, så jag köpte utställningsboken och nu ligger den hemma på “visningbordet” tillsammans med min egen Magnebergsbok!

Bilderböcker
Bilderböcker

Sen åkte vi hem och fikade innan jag klev ner i källaren och spenderade resten av kvällen där.

Kvällsfika
Kvällsfika

När man väl börjar nere i verkstaden finns det hur mycket saker som helst att göra. Jag har massvis som ska skröjbrännas (har stått ett tag) och ännu mer som ska glaseras, och för mig tar det en vecka att få ordning på en glasyrugn eftersom jag doppar och skrapar bort glasyren delvis sedan. Och sen ska man ta hand om gammal torr lera, tex den gamla torra leran jag tog hand om i somras redan, och som nu har torkat igen! Och så vill man göra lite nya saker och ta hand om det som man drejade i går. Som sagt. Det finns massvis att fylla fritiden med.

Dessa gjorde jag i somras och nu torkade jag bort möglet och blötte dem och ställde dem i plast för jag vill ha mitt mönster på dem. Vi får väl se om det lyckas.
Dessa gjorde jag i somras och nu torkade jag bort möglet och blötte dem och ställde dem i plast för jag vill ha mitt mönster på dem. Vi får väl se om det lyckas.
Jag kämpar att göra en ytterkruka där jag kan stoppa ner denna blomkruka. Nu lyckades jag göra en cylinderformad kruka men eftersom det blev alldeles för bred så blev den inte heller så hög. Men det finns nog andra innerkrukor som får plats...
Jag kämpar att göra en ytterkruka där jag kan stoppa ner denna blomkruka. Nu lyckades jag göra en cylinderformad kruka men eftersom det blev alldeles för bred så blev den inte heller så hög. Men det finns nog andra innerkrukor som får plats…

Sen har jag ytterligare ett projekt som jag tänkt göra hela vintern. Av de två Moppebyråerna som stått i arbetsrummet i alla år tänkte jag tillverka en byrå. Den ska bli blå men lådorna ska kläs med samma tapet som på väggen. Nu hittade jag i alla fall ben till den. Nu ska jag bara göra den….

Blivande byrå någon gång
Blivande byrå någon gång

Och till sist. Skärbrädan blev perfekt på plats. Det innebär att vi kan lägga tillbaka locket på brödburken igen.

Skärbrädan på plats
Skärbrädan på plats

Så var min helg. Hur var er?

Comments

  • Va?! Helg?! Samma samma varje dag veckan lång! ;)
    (Varför vill du veta vad 8 minus 6 är?)

    • Så att jag vet att du kan räkna. Det är kriteriet för att får skriva kommentarer på den här hemsidan. Nyttigt eller hur?

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.