Julbloggen

När jag har suttit och tittat på gamla julbilder för att lägga ut några (det blir nog fler än några!) så har jag sett att våra jular handlar mycket om att skrämma små barn med jultomten. Men jag antar att vi alla varit med om det och att det ingår i de flestas julminnen. Själv började jag min tomte karriär tidigt. Jag har hittat bilder där jag har varit hemma och tomtat hos människor jag inte ens kommer ihåg.

Tomtefar får förhinder!

Julen 1978 blev jag ombedd att vara tomte för min bästa kompis Lottas lillebror. Han var rejält mycket yngre än henne. Eftersom jag aldrig kan göra som jag blir tillsagd så skämtade jag till det och sminkade upp mig som bara den, lånade mammas persianpäls och en massa lin till långt hår och knackade på hemma hos dem som världens tomte-vamp och hävdade att jag var tomtemor och att tomtefar inte hade tid att komma just idag. Jag vet inte vem som blev mest chockad, barnet eller hans föräldrar! :-)

1987
Det här var första året vi firade jul med barn. Erik var då precis 6 månader och hade precis lärt sig sitta upp. Det var dags för det årliga julkortet. Och charmgossen levererade förstås!

Tomten Erik sitter bredvid fick jag av mormor när jag var ett år. Den ligger fortfarande inslagen i kartongen den skickades till mormor i från fabriken och i tidningspapper från det årtalet. Varje år står han på något strategiskt ställe och lyser upp julen åt oss. Det är samma tomtar som man förr använde för julskyltningen på Åhléns City. Undrar just var alla deras hundratals tomtar ligger och skräpar nu?

1988
Bilderna från denna jul har jag valt att censurera. Erik var så fin i skjorta med fluga men av någon anledning är han helt naken på underkroppen på varje bild!

1989
Den här julen kan man prata om att jag var effektiv. Det fanns inte en enda julförberedelse som inte var klar redan den 1 december. Varför? Jo, i magen låg en liten person som skulle titta fram den 11 december enligt alla beräkningar. Men julen kom och gick och till slut blev doktorn så trött på att se oss att han satte igång mig och Anna föddes den 28 december, 3 dagar före min 30-års dag och 17 dagar för sent.

Årets julkort 1989

1990
Att fixa julkort det här året var inte lika enkelt. Det var nu två personer som skulle hamna på bild, och en av dem förstod ingenting överhuvud taget men tyckte allt var roligt ändå. Den andra visste mycket väl vad det handlade om och hade också åsikter om hur lillasyrran skulle stå och sitta. Ett av dessa kort blev årets julkort, minns inte vilket, men vägen dit var lång! :-)

Vi provar så här istället:

Åh vad jobbig hon är! Och tung också!

OK ett sista försök stående, nu när Anna i alla fall kan stå lull:

Till slut så blev det ju en fin bild i alla fall, men vete sjutton om inte alla de andra var roligare!

1991
Vi firade julen ensam hemma!

En liten tjej är nyfiken på alla paketen!

1992
Vi firar julen hemma igen och farmor och farfar är här!

Alla de här bilderna har jag skannat in från fotoalbum, eftersom det var långt före digitalkamerans tid även om vi var tidiga med att köpa en sådan också. När jag gick igenom albumen hittade jag denna text i början på ett album. Det är i alla fall en sak som man inte håller på med idag när pappersfotografierna har försvunnit!

1993
Vi var återigen hemma med besök av farmor och farfar.

Anna provar julklappar!

Vad tror man egentligen ska hända när man ger bort låtsassmink till en nästan 4-åring egentligen? Plötsligt var Anna borta och inlåst i badrummet och när hon öppnade dörren till sist så såg hon ut så där. Nästa morgon var hela ansiktet svullet och skinnet alldeles fnasigt. Det var så vi upptäckte att Anna hade allergi i ansiktet!

1994
Den här julen firade vi hos farmor och farfar. En av de häftigaste sakerna där är förstås julkrubban!

1995
Vi firade jul hemma igen med farmor.

Och sedan hittade jag inga julkort förrän 1999!

1999
Vi firar jul hemma.

2001
Hela familjen på julafton!
 2003
Farmor är på besök hos oss.

 2004
I år gick det vildare till när vi firade jul med mina syrror och allihop var hemma hos Nina. Under Kalle Anka satt de vuxna och hängde i baren.

Och alla barnen (och Ditte) såg på TV!

2005
Vi firade även i år jul hemma hos Nina med alla kusinerna. Varje gång kusinerna är tillsammans tvingar mormor dem att ställa upp i storleksordning för bli förevigade. Kusinskaran är ännu inte fulltalig!

Danielle, Erik, Josephine, Anna, Jonathan och Daniella. Och längst fram Jonas.

Vi firade första julen på Grenvägen detta året och visst ser det mysigt ut även i det gamla köket!

Mindre mysigt ser det ut i vardagsrummet efter att alla julklapparna har öppnats!

2006
I år firar vi alla jul hemma hos oss. Så här lugnt blev det när alla gick hem!

Årets julklapp i familjen Claug detta år var definitivt den elektriska knivslipen! Sven och jag köpte detta till varandra och sedan köpte även Erik en till oss.

Årets julklapp 2006

 2007
Även i år var vi hemma hos oss. Vi var så många att det fick bli ett vuxenbord och ett barnbord.

Vuxenbordet
“Barnbordet”

2008
I år startade Sven traditionen att skrämma Sara för tomten, något han höll på med under de kommande åren. Ingen av dem var särskilt lycklig under den här tiden, men ingen annan ställde upp som den årliga tomten.


 

2009
Favorit i repris!

Här kommer tomten!

Här är Sara ledsen!

Och sen efter allt kaos är det skönt att gå hem igen och bara vara vi fyra.

Paketöppning
… och julmys!

2010
Sven kämpar på som tomte, men nu vet ni ju hur han ser ut så jag behöver väl inte visa några mer bilder. Det blev inga bra bilder den här julen ändå förresten. Jag överlät ansvaret för kameran till Anna, som fick för sig att ta konstnärliga bilder utan blixt, så det är inte mycket man ser på dessa bilder.
Efter julfirandet som var hemma hos Ditte i år igen så gick vi hem och mös. Se så trevligt vi har det! ;-)

Visst påminner bilden ovan lite om nedanstående bild?

Fest på IT-avdelningen

2011
Här är mina underbara barn iklädda årets julklapp från jobbet, brödkorgar i tyg!

Lite rolig var reklamen som Aftonbladet visade detta år:

Aftonbladets fyndiga reklam!

2012
Granen är klädd i år igen. Jullunchen åt vi ensamma och sedan kom mormor och morfar över till oss på kvällen och sov över.

Och så 4 dagar innan julen 2013 slutar denna kavalkad över flydda jular. Det har gått från totalt kaos med övertrötta barn till att vara en helg där man njuter av ledigheten och av att bara umgås. Vi får väl se hur länge vi lyckas hålla i våra barn, innan de får egna jultraditioner. Jag njuter så länge jag kan!

Julen 1991. SKÅL!

 

,,

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.