Ledig måndag

Det här är första måndagen som vi är lediga. Det kommer vi att vara fram tills mitten av juli. Det är ett jättebra sätt att ta ut semester. Jobba 4 dagar och vara ledig 3. Och medan alla sitter och har ångest på söndagskvällen så behöver vi inte ha det. Det är nu 3:e året vi gör på det här sättet. I sommar får det bli längre sammanhållen semester, men på våren är det här perfekt.

Dagens morgonpromenad i trädgården visade att följande tulpansorter slagit ut:

Gula tulpaner
Vita tulpaner
Vinröda tulpaner
Röda tulpaner
Vårtulpaner

Idag var det varmare ute och Sven satte sig till och med ute efter frukost. För mig räckte det med öppen altandörr. Idag ska haciendan bli ren och beboelig. Det är hög tid att städa bort allt damm!

Sven skurar haciendan
Och spolar golvet sen

Varenda år när vi städar så här noga utomhus, så tänker jag på John Steinbecks Tortilla Flat, där man förbereder en vadslagning om någon vågar äta något som man hittar på gatan, genom att minutiöst tvätta en trottoarplatta och sedan gå till en närbelägen restaurang och beställa mat, som man sen lade på den rena trottoarplattan. Lite så känner jag också nu. Men med tanke på hur smutsigt det är i Stockholmsluften så är det väl bra om man en gång om året får det riktigt rent. Själv tvättade jag av alla stolar och bordet, och sedan bestämde jag mig för att göra något åt den fula skivan på vårt köksskåp. Jag blandade oljefärg (brun och svart) med en massa balsamterpentin. Ingen olja för jag tror det är svårt att få det att tränga in i bokskivan. Den blev väldigt brun och nu är frågan om den ska oljas eller fernissas… Jag avvaktar ett tag.

Jag fräschar upp “uteköket”
Det syns inte alls på bilden hur brun och fin den blev….

Sven tog paus från trädgårdsarbetet för att “leka” med båten istället. Helst skulle han nog vilja ut och provköra den men jag tror att han behöver mer tid på sig då.

Sven leker med båten

Sen hämtade vi ner alla saker från vinden. Det var dynor, badkläder, makaroner (förstås). Och allt finns nu på plats och det är bara att sätta igång. Så det blev äntligen ett premiärdopp! Poolen har varit igång sedan söndagen före påsk. Vi trodde att vi skulle kunna ta ett påskdopp, men nu är det första gången som termometern gick över 26 grader. Det var nu 29.6 grader i vattnet. Helt ok när det är en solig dag och vindstilla. Men för kvällsdopp på våren får det nog gärna vara några grader till!

Och så premiärdoppet, 29,6 grader

Så fick det bli en sväng i trädgården, innan jag började vattna allt. Jag såg att magnolian precis höll på att slå ut. Inte så många knoppar, men de som finns kommer att blomma snart. Och sen har vi ju en buskmagnolia bredvid, och den blommar ju senare.

Snart blommar magnolian

I den krypande murgrönan har jag planterat lökar jag köpte i Danmark, och inte orkar minnas vad de hette. Tyvärr är de lite låga så de syns knappt i murgrönan. Men det gör mina keramikblommor i alla fall!

Mina danska vita lökar
Låtsas blommor

Lungörten jag tog från landet trivs visst inte så bra här. På landet så fanns den överallt, till och med i gruset. Jag hade tänkt att den kunde sprida sig under körsbärsträdet där det ändå inte växer något gräs. Men snart växer det nog inte lungört heller!

Lungört

Det går inte att med bilder beskriva den blåa färgen på en hyacint som växer ute i en rabatt och inte har drivits upp till juldekoration. Det är så fantastiskt!

Hyacinter

Nere på Mälarvägen så växer det massvis med rosa nunneört. På landet hade grannen gul, men de rosa är finare. Förra året så tog jag en planta utanför Marianne. Jag hade helt glömt bort den nu när den kom upp. Fin var den i rabatten i alla fall, men lite väl kort blomningstid bara.

Nunneört

När vi flyttade in här så var det så förvuxet att man knappt kunde se huset. Det var fullt med stora thujor, sockertoppsgranar, pinjeträdd mm i rabatten vid ingången. Vår grävare Tony, som skulle gräva nya gångar hemma hos oss, gjorde ju sitt för att förstöra, och när vi kom hem en dag och såg sockertoppsgranen ligga på marken, så hade vi inte mycket kvar att spara. Allt åkte och istället satte vi en ormhassel och en massa buskar. Men alla vitsippor av alla de slag som växte där, försvann helt. Men sakta håller de på att ta tillbaka marken igen. Vi har hjälpt till genom att köpa till lite sorter och jag har också fått av grannen. Det är otroligt så många sorter det finns.

Vitsippor
Blåsippor
Gulsippor

Thujan som jag kämpat med i helgen blev så här till slut. Den ska bara tuktas lite på höjden också. Det bra mycket bättre och nu kan faktiskt något växa under trädet också!

Och så här blev thujan uppklippt

Ekorrarna hemma hos oss, gräver ner saker överallt. Jag antar att inget skulle växa om inte ekorrarna fanns. Grannen nere på hörnan har ett valnötsträd, och det skulle jag också vilja ha, men de blir rätt stora. Men när jag hittade den här nergrävda nöten i en rabatt, så kunde jag inte låta bli. Nu ligger den i en kruka!

Blivande valnötsträd

Det är väldigt torrt ute och det är hemskt mycket att vattna. Men det är samtidigt lite meditativt att stå där med duschen och inte kunna göra något annat!

Trädgårdsarbete när det är som bäst

Vi har ju satt en thujahäck mot grannen, som går ändra fram till haciendan. Men häcken är nu mycket högre än haciendan och det ser rätt konstigt ut. Så nu klippte vi ner de första två thujorna så att häcken blir sned som en fortsättning på hacienda taket.

Vi klipper fram solen
Thujahäcken ska beskäras

Jag har försökt att sortera hyacinterna i färger (går så där), men här har jag satt bara rosa hyacinter. Jag upptäckte nu när de började slå ut att det inte var vita hyacinter som jag hade planterat fel, utan det var en märklig sort med ränder i bladen. Det såg vi inte på julen när de blommade!

Kvällsbild på rosa hyacinter
Solen går ner bakom den nyoljade spaljén
Inget roligt att rulla ihop
Dags att ta ner flaggan

Så sitter man då här med måndagsångest!

Nej vars, det ska bli jättekul att gå till jobbet i morgon! Och sen är det bara 4 arbetsdagar fram tills nästa helg! Låt det få vara varmt bara!

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.