Målningsyoga

Som den otåliga personer jag är, som alltid vill få saker klara så snabbt som möjligt, så är det ganska konstigt att jag samtidigt kan hålla på att måla hur mycket som helst utan att tröttna. Förförra sommaren var jag och köpte sammanlagt 3 5-liters hinkar med den vattenbaserade Cuprinololjan som är bruten i lite grönt för att se mer tryckimpregnerad ut. Jag kröp omkring på trädäck, målade alla staket, odlinglådor, spaljéer, you name it!

Det är så skönt att bara sitta där och inte tänka på något annat än att oljan ska tränga in i trät, och på hur fint det blir när det är klart.

För ett antal år sedan så lämnade vi in våra garagedörrar för renovering. De såg verkligen hemska ut. Historien förtäljer att mannen som byggde vårt hus hämtade hem dessa dörrar från Teneriffa (tror jag det var), men eftersom ingen tagit hand om dem på länge så var de alldeles grå och fula. Vi fick tillbaka dem nästan helt vita, men det räckte med att jag la på lasyr så mörknade de till den färg de har idag. Men det var rätt många år sedan (kanske 10) så det har börjat lossna lasyr. Jag kunde inte låta bli att prova när jag var nere vid garaget…

Vår garageport
Vår garageport
Gissa vilken ruta som är målad!
Gissa vilken ruta som är målad?
Gissa hur många jag målade den här helgen?
Gissa hur många jag målade den här helgen?

Jag vet inte om ni tycker jag är galen, men jag använder alltid för liten pensel. När jag målade de 4 rutorna på garagedörren, så använde jag en 1,5 cm bred oljemålningspensel för att verkligen komma åt överallt i mönstret. Jag får använda en större för trät mellan mönstren sen.

Trappan på framsidan, som vi klinkrade förra sommaren, blev jättefin när jag putsade den med ansiktsrondeller doppade i teakolja. Så jag tänkte mig att göra något åt klinkret i haciendan. Eftersom jag experimenterar rätt mycket så brukar jag göra många egna hopkok. Här tyckte jag nog att man borde kunna blanda linolja med balsamterpentin och gnugga på ett tunt lager. Jag försökte surfa för att hitta men klinkergolv stod det inte så mycket om. Så här är en sida nu i alla fall, där någon har oljat in klinker med linolja. Jag ville bara ta ett tunt lager, för jag hade läst att oljan härdar och blir nästintill omöjlig att ta bort. Nästa morgon så hade det droppat kondensvatten på golven. Vattnet låg i droppar ovanpå plattorna som inte ens blivit blöta! Däremot hade oljan sugit lite ojämnt men om man inte tittar i motljus så blev det fint. Så fint att vi bestämde oss för att göra iordning hela golvet.

Och så oljar vi in golvet
Och så oljar vi in golvet
Det tar lite tid....
Det tar lite tid….
Det är rätt mycket!
Det är rätt mycket!
Jag har personal som hjälper till!
Men jag har personal som hjälper till!

Jag har räknat ut att det är 6 år sedan vi köpte den nya utemöbeln till haciendan. Det finns troligtvis ingen möbel som är så välanvänd, men trots att den står under tak hela tiden, så började den kännas torr. Så jag bestämde mig för att olja in allt i år. Stolarna är inte så himla roliga, men jag har tagit kvällarna till att olja in en varje kväll. Men eftersom jag bara gjort det två kvällar så var det två kvar. Dessa fixade jag nu i helgen. Och det blev en himla skillnad!

Fyra stolar klara!
Fyra stolar klara!

Och när jag ändå höll på så kunde jag ju lika gärna passa på att ta dynlådan också frågan är om man kan ta möbelpolish på plåten för den blir ju så smutsig hela tiden. Jag får experimentera lite….

Dynlådan inoljad
Dynlådan inoljad

Bordet kändes så ofräscht förra sommaren, inte minst för att jag spillde stearin på bordet. Men det har också tappat färgen. Men jag hittade en gammal burk med valnötsfärgad lasyr nere i källaren som jag målade på och det blev precis rätt färg och nu ser bordet också nytt ut. Visst är det roligt när man med bara lite målning kan få något att se ut som om man precis köpt det. Mycket roligare än att strunta i att göra något och sedan bara köpa nytt hela tiden!

Och så är bordet som nytt igen!
Och så är bordet som nytt igen!

När jag ändå stod därinne i haciendan så kunde jag ju lika gärna passa på att olja in våra två lampor också. Det gjorde jag mest för att de var så dammiga efter vintern. Men nu är de redo att användas igen. Egentligen är det ljuslyktor vi hittade på Coop i Nyköping för en massa år sedan. Men Sven drog in el i dem och så vände vi glasen upp och ner så att de täcker lampan inuti.

Lamporna inoljade
Lamporna inoljade

Tyvärr var helgen inte tillräckligt lång. Jag hann inte med de här fyra extrastolarna. Vi tvättade av allt dammet, men jag får väl ägna kvällarna nästa vecka till att måla dem en i taget….

4 stolar kvar!
4 stolar kvar!

När vi satt ute och fikade så såg vi hur en talgoxe började bygga bo i hålet mellan taket och väggen på grannens hus. Typiskt att de väljer såna ställen när vi har förberett så fint hemma hos oss!

Talgoxens nya hem
Talgoxens nya hem
Vi väntar på hyresgäster
Vi väntar på hyresgäster
Holken på håll
Holken på håll
Och holken i närbild
Och nästa holk i närbild
Ytterligare en holk
Och holken på håll
Vi har även ett bi-bo
Vi har även ett bi-bo

Vi har haft ett tillfälligt trappsteg ut till uterummet av staplade tegelstenar vi fick över när vi byggde uterummet. Det är alltid spännande att gå ut eftersom de hela tiden flyttar på sig. Men nu vill vi använda dem för att bygga en piedestal att ställa vårt solur på. Så Sven stack iväg och köpte två brädor på Hornbach och fixade ett trappsteg. Jag oljade in det (förstås) eftersom det var väldigt ojämn färg på brädorna. Det blev kanon. Men soluret får vi ta nästa helg, för nu är det för mörkt att “ställa in tiden”.

Provisoriskt trappsteg
Provisoriskt trappsteg
Nytt permanent trappsteg
Nytt permanent trappsteg

Vid halv 7 la vi av och gick in och drack eftermiddagskaffe. Det var en fantastisk kväll men det är ju fortfarande för kallt för att sitta ute, men snart så… Poolen är fylld, klorerad och igång. Så fort prognosen säger att det ska bli varmt, så åker värmen på. 3 dagar brukar det ta! Sen så är det dags!

Fin kvällsbild av tallarna
Fin kvällsbild av tallarna
Äntligen fina kvällar!
Äntligen fina kvällar!

I kväll, efter denna dags dagsverke, hoppas jag att vi somnar ovaggat. Men det tänker jag varje kväll, och sen börjar underlakanet lossna….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.