Midsommar 2017

Vi pratade om en sak som vi trodde hände midsommarafton 2013. Men när jag skulle kolla, så hade jag inte bloggat om den dagen. Första dokumentationen är från 2014. Men nu inser jag hur viktigt det är att skriva ner allt, för oj, vad skojigt det var att läsa om gamla midsommaraftnar, och oj, vad man glömmer!

Kl är nästan 9 på midsommardagens morgon och det är knäpptyst här inne. Det ligger två personer och sover gott med öppna fönster och temperaturen ute gör ju att det är skönt att sova inne. Men regnet har upphört, men det kom rejält mycket under natten. De enda som verkar vara vakna är byggjobbarna på grannhuset, men bara de håller sig borta från vinkelslipar och bilmaskiner, så är jag nöjd.

Vi startade vårt midsommarfirande redan kl 11 igår. Det blev en aning stressat eftersom vi hade sovit till halv 10. Men vi hann nästan tills Perre och Helene kom.

Vi träffas på ett glas prosecco i Haciendan
Dagens första selfie

Vi tog tunnelbanan in till stan och gick av vid Östermalmstorg och lyckades hitta den uppgång som låg allra längst bort. Sen gick vi ner mot Strandvägen och det var förvånansvärt mycket folk. Lite mindre blev det när man kom förbi kön till båten till Fjäderholmarna men så här mycket har det inte varit tidigare om åren vad jag minns. Det sötaste var en liten hund som bar på ett jättestort gosedjur!

På Strandvägen är det byst med folk
Vattenhål med tapastallrik

Medan vi tog lite vin och öl och delade på en tapastallrik så satt Anna och hennes vänner i haciendan. Deras matplaner var väldigt ambitiösa med sill och potatis, smörgåstårta, vanlig tårta och till slut grillning, men jag tror de hann med allt innan kvällen tog slut.

Sven hade råkat glömma sätta på värmen i poolen när han backspolade senast. Som tur var upptäcke vi det dagen innan när Anna skulle bara. Så i stället för att det var ännu kallare i dag så hann vi få upp temperaturen 5 grader och idag borde den vara uppe på “normalt” igen. Nå det hindrade inte dem från att bada i alla fall!

Och hemma har de det gott!

Vi gick och strosade på Djurgården där målet var Ulla Winbladhs. När vi kom fram och hade köat en liten stund så informerade man oss om att det var minst en timmes väntetid. Men vi tänkte att vi hade hela dagen på oss, så vi satte och med vin och jordnötter och hann precis börja när vi fick ett bord. Tydligen var borden inga problem utan man ville hinna i kapp i köket. Mycket bra tänkt där!

Djurgården levererar
Glad att vara framme
Nu blir det mat

När man får en sån där servitör där det lika gärna hade kunnat vara 50-tal, då förstår man varför det här är en topprestaurang. Han var artig och trevlig men släppte inte ut det minsta av sin person. Och han skämdes efteråt för att han hade kommit med 3 kaffe och en cappuccino när vi hade beställt 4 kaffe.

Sven och Perre ville ha sin silltallrik med potatis och hackat ägg och det brynta smöret. Jag tänkte att jag nog skulle kunna åstadkomma det hemma så jag tog löjrom istället och Helene tog svenska delikatesser. Till det tog vi Ullas snaps och den var så god så det inte går att beskriva. Man hade kunnat dricka den som likör till maten också. Till huvudrätt tog vi alla utom Helene aborre i gräddsås med grön sparris och kokt potatis, och det var så underbart gott så man bara ville gråta. Jag hoppade efterrätt medan de andra tryckte i sig jordgubbstårta och jordgubbsparfait.

Den godaste snapsen någonsin!
Löjrom, smetana och ett bröd som gick i bitar!
I’m in heaven!
Och dom “tjötar”

Efter maten gick vi förbi mormors grav. Där hittade vi att den krans vi la vid Allhelgona fortfarande låg kvar. Jag rensade bort en massa vissna hyacinter och konstaterade att det jobb jag lagt ner på att förgylla bokstäverna var lite förgäves för det syntes inte mycket längre. Jag får försöka hitta en bättre färg!

Hälsar på hos mormor

På vägen tillbaka så såg man människor som firade överallt. Det såg så spontant ut för hur ska man kunna veta att man kommer att få plats precis där man vill vara och att just det bordet och den parksoffan är ledig?

Vi tog Djurgårdsfärjan tillbaka till Gamla stan.

Alla har roligt!
Båten hem till Gamla stan

Sven krävde att få se en midsommarbild på Ella, och det här var bilden han fick. Han borde frågat lite tidigare. Men jag pratade via Facetime med dem på förmiddagen och vet hur fin hon var i den blå- och vitrutiga klänningen som vi köpte i Danmark. Kanske kommer de hit på söndag!

Ella sover

No 53 var den enda baren som vi såg som hade normala gäster. Vi gick in och de frusna beställde kaffedrinkar och jag beställde något som hette Peruvian backpacker som var supergod. Men jag får nog gå dit om jag vill smaka den igen för när jag försökte googla på receptet fick jag väldigt märkliga träffar, prova själva!

No 53 är sista vattenhålet

Vi var väl hemma igen bortåt 8-tiden. Vi lät ungdomarna vara, för de var mitt uppe i ett spel, och sen skulle de ju grilla. Så vi satte oss i uterummet och ägnade oss åt ciderprovning. Det var väl så där när bara 1:an och 2:an fick godkänt av de 5 sorter vi provade!

Cider-testning
Ungdomsbordet

Vi avslutade kvällen med korvgrillning av nattamaten. Det hade börjat regna då men inte så farligt. Och jag lovar att den korven med bröd och senap och ketchup och räksallad, nästan smakade lika gott som aborren vi åt tidigare på dagen.

Nattamat

Sen städade vi upp allt, vi vill inte ha några fiskmåsar som “städar” i natt. Vi kom i säng kl 1.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.