Midsommartraditioner

För fjärde året i rad tänker vi fira midsommar i stan. De senaste två åren har vi gjort det tillsammans med Perre och Helene och i år har vi bjudit upp kusin Maria från Helsingborg. Vi börjar med att träffas i haciendan och dricka lite bubbel vid 11.

Gästerna kan komma
Lite mingel i haciendan
Vädret är sådär

När vi blivit på gott humör så drar vi oss mot stan för att till slut hamna på Ulla Winbladh. Det är planen i alla fall.

Killarna pinnar på och vi blir ohjälpligt efter. När vi kommer till tunnelbanan så ser vi inte dem någonstans. Det visar sig att de står vid Pressbyrån och väntar på oss. Eftersom tåget precis ska gå så lämnar vi dem där, för Sven måste köpa mer biljetter. Vi bestämmer träff vid T-Centralen.

Vi åker tunnelbana
Midsommarbrud med hemplockad bukett

På tunnelbanan sitter alla möjliga människor på väg till alla möjliga festligheter. Den vackraste av dem alla kliver in med den allra största buketten som hennes mamma plockat i sin trädgård.

Vid T-Centralen hittar vi inte våra män, och när vi äntligen får kontakt med dem (man kan undra varför vissa personer överhuvudtaget tar med sig mobiltelefoner när de inte svarar), så sitter de vid Dramaten och dricker öl. Så vi försöker ta oss dit, men det är många människor ute och spårvagnar och bussar är knökafulla. När vi äntligen får plats på en buss så vill vi inte kliva av förrän vi är framme. Maria har ont i knät och busschauffören är väldigt trevlig. Dessutom har vi en underbart söt liten medpassagerare som endast är 3 dagar gammal! Så vi åker ändra fram till Djurgårdsbron. Och så bestämmer vi oss för att gå till Ulla Winbladh och köa för ett bord och låta killarna komma efter.

Vi väntar på bord på Ulla Winblad
Midsommarjag
Ulla Winbladh

Vi får ett bord meddetsamma eftersom vädret inte är det bästa, så är kön längst för inomhusbord. Vi kan till och med tänka oss ett bord utan infravärme, för just det ögonblicket så är vädret nästan bra. Vi sätter oss ner och beställer in öl och cider och väntar in killarna.

Fördrink
Glada fyrar har hittat hit
Bordsdekoration

 

Utsikten från vårt bord
Det är inte alla som njuter av att sitta ute

När vi kommer till restaurangen får vi veta att det har varit strömavbrott på hela Djurgården och att strömmen kom tillbaka 10 minuter tidigare. Så det var lite rörigt på restaurangen. Vi får in bröd och efter ett tag tror vi att det är det enda som vi kommer att få äta idag. Så vi äter och äter….

Vi får äta oss mätta på bröd

Till slut får vi beställa och som vanligt blir det midsommarmenyn, med silltallrik till förrätt och sedan gödkalv och till efterrätt jordgubbstårta med massvis med grädde. Maten kommer precis när jag går på toaletten och det brynta smöret är helt kallt och koagulerat när jag kom tillbaka. Det var ju bara ca 12 grader ute. Men huvudrätten var fantastisk och så var även jordgubbstårtan.

Vår förvirrade servitris

Ibland tittade solen fram och det var trevligt!

“Och så tittar lilla solen fram igen…..”
Helene njuter ett kort soligt ögonblick
Finaste bilden på Sven
I glada vänners lag

Men lika ofta drog molnen ihop sig och det droppade. Vi fick reda på att det stora parasollet vid vårt bord inte gick att fälla upp, och hovmästaren menade på att det var vi som hade valt att sitta ute! Som om vi med flit valt det enda bordet med ett parasoll som inte fungerade!

Sedan var det bara betalningen kvar och Sven tänkte tömma sitt Rikskort som han aldrig lyckas betala med. Så inte heller denna gång!

Många kvitton innan vi kunde betala

Vi tog en promenad över Djurgården på vägen hem. Det var mycket folk ute och alla firade midsommar på sina sätt.

Andra har kul på Gröna Lund
Alternativt midsommarfirande på Djurgården
Det är kallt idag
Vi besöker Estonia-monumentet
Alla är midsommarklädda idag

Till slut kom vi hem igen, frusna och genomblåsta. Det första som hände (naturligtvis) var att TV:n åkte på.

Fotboll, en midsommartradition :-(

Vi cirkulerade runt mellan vardagsrum och haciendan. Infravärme och filtar hjälpte till att hålla värmen uppe.

Vi insisterar på att sitta ute på midsommarafton

Ingen var särskilt hungrig men för den goda saken skull grillade Sven och Perre var sin hamburgare medan vi andra åt grillade marshmallows.

Killarna käkar hamburgare

Vi roade oss med den senaste flugan att ta groupies av varandra.

Selfies är “da thing” i kväll

Och här är resultaten:

Groupie på Helene och Maria
Groupie på Perre och mig

Sen gick vi in och fortsatte festligheterna med att spela Memory med bilder av äckliga sommarplågor, som jag fick när jag handlade på Apotek Kronan i torsdags. Det var lite intressant att se om våra hjärnor fortfarande klarade av detta spel. Det gick bra när vi inte hade några ungdomar med!

Vi spelar gratis Memory från Apotek Kronan (jag vann!!!)

Vid 1-tiden gick gästerna hem och vi kröp till kojs utan några blommor under kudden. Nästa år är det nog dags att leta reda på en annan restaurang. För dagens upplevelse var inte lika trevlig som under tidigare år. Men vi hade ju väldigt trevligt med varandra! Och det är ju trots allt det viktigaste!

Trevlig Midsommar till alla!

 

 

 

 

 

,,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.