Nya projekt (igen)

Jag har ända sedan vi flyttade hit velat ha ett växthus. Högst upp på listan står ett åttkantigt grönt växthus som skulle stå under hängbjörken. Men nu har jag kommit på att uteplatsen på framsidan ändå står helt oanvänd och då skulle man kanske kunna bygga ett uterum (pensionärskuvös) ut från vardagsrummet där man på vintern skulle kunna förvara de stackars växter som nu övervintrar i tvättstugan med hjälp av ett lysrör. Och på våren och hösten skulle man kunna förlänga säsongen och slippa ställa en massa småkrukor i vardagsrumsfönstrena och på matsalsbordet. Sven är absolut inte svårövertalad så nu är det nästa projekt och dammens tillkomst är nerprioriterad. Det jobbiga nu är att vi kommer att behöva bygglov, och då måste man räkna ut alla mått osv i förhand.

Vår tråkiga framsidan mot gatan

Det är dags att kolla vad som finns på marknaden. Förra helgen missade vi det men den här helgen är vi redo för Willab Gardens lördagsöppet!

Willab Garden

Här finns det hur mycket som helst att titta på faktiskt. Det enda som är synd, tycker jag, är att man inte kan se hur varmt det verkligen blir i rummen, eftersom alla finns inomhur. Sven noterar att medelåldern på de som är här och tittar är väldigt hög. Det kallas väl inte pensionärskuvös för intet.

Sven tränar

Vi har nog tänkt att försöka få hjälp av Andrej och bygga ett eget uterum. Det kommer garanterat att bli mycket billigare. Men det är spännande att titta vad som finns och se hur proportionerna blir.

 

Snygg färg

Vi hittade till slut ett som vi tror kommer att passa bäst i storlek. Men vi har inte tänkt att ha glas hela vägen ner merän på ena kortsidan. Sedan vill vi bygga upp en låg tegelvägg och därifrån ha skjutfönster. Men det skulle kunna se ut lite så här.

Den mest passande formen
Med hängrännor och allt
Men vi vill ha en tegelgrund

När det nu var bestämt kunde vi hänge oss åt lite vanlig shopping. Sven hittade det här ihopfällbara blombordet som jag fotograferade för att han skulle kunna bygga själv. Bottenlådorna i plast kan man säkert hitta alternativ till. Tex lock till plastbackar, som de säljer separat på Clas Ohlson till exempel.

Smart ihopfällbart blombord

För den kvinnliga delen av besökarna fanns det en massa saker som man kunde handla. Vem vill inte vara snyggt klädd i trädgården? Så därför har man nu tagit fram speciellt trädgårdsanpassade kläder för att man ska se anständig ut när man går och påtar i trädgården.

Man kan vara hur snygg som helst i trädgården
Kvinnlig fägring
Inte lika snygga på!
Och till och med barnen

Jag höll mig även från att köpa nedanstående produkt. Jag fick en smart sax av svärmor. Den har flera blad som sitter ihop och passar bra när man ska klippa kryddor. Men det här är mest förvaring. (Jag köper nog nästa gång jag ser den.)

Smarta ytterkrukor med tillhörande sax för kryddväxter

Och det sista vi såg på Willab Garden var den här fina korgstolen med fotpall. Det här är förstås ett måste när man skaffar ett uterum. Men det vore ju typiskt oss att köpa stolarna först och sedan inte få något uterum….

Den korgstolen vill jag ha i min pensionärskuvös

Till råga på allt, när vi hade drömt om våre, så hade det snöat en massa när vi kom ut till bilen igen.

Ingen vår i sikte

Vi ser ju reklam för Ekerö möbler varje vecka i tidningen men vi har aldrig varit där, så vi bestämde oss för att åka dit och titta. Det var kanske inte den bästa tiden eftersom man höll på att renovera.

Ekerö möbler

Man gör alltid reklam för häftiga utemöbler och jag har fortfarande inte förlåtit Sven för att han kastade våra gamla caféstolar fast man bara hade kunnat byta trät i dem. Så nu när de hade 15% rabatt och det kliade i våra fingrar så slog vi till.

Vår nya utemöbel

Det var minsann inte billigt, men oljad furu var billigare än teak. Men jag tyckte det viktigaste var att vi fick grönmålad metall istället för galvat. Om det rostar (men det borde inte en så dyr möbel få göra) så kan man alltid måla om. Och tröttnar vi på furun så finns det bet. Det här är den nya utemöbeln vid köket nu och den gamla ska vi elda upp. Den väger flera ton och man orkar inte lyfta en stol. Och jag vet inte hur många blåmärken jag har fått när jag ska försöka klämma mig in och sätta mig. Det bästa av allt var att damen som jobbade där var ensam för någon var sjuk, så hon kunde inte ta fram bordet åt oss. I stället erbjöd hon oss gratis hemkörning. Hepp, det tog vi meddetsamma! Det är ju inte som om vi har någon brådska ju!

Vi fortsatte att titta runt bland möblerna.

Skön gungstol

Vi letar efter hallmöbler och hittade några fina. Till exempel den här sittmöblen från Stolab.

Till vår hall?

Eftersom hela vardagsrummet är fullt med möbler från Stolab så kändes det lite tråkigt. Men nere på bottenplan hittade vi en liknande bänk från GAD. Och där fanns även en liten kul hylla som man kunde ha på väggen. Vi tänkte slå till och ville höra vad det kostade.

Till vår hall?
Till vår hall?

Sittmöbeln kostade 16 000:- i ovanstående utförande. Ville vi ha fårskinnspäls gick det på ytterligare 5000:-. Den lilla hyllan kostade 5000:-. Vi sa att vi nog ville tänka på saken, och så åkte vi. Jag har suttit hela eftermiddagen och kollat på Blocket efter något lämpligt till en betydligt billigare penning. Det ska nog inte vara så svårt!

Vi tog en alternativ väg hem igen.

Vart är vi nu?

Vi var så himla hungriga att vi åkte in till Ekerö Centrum, som inte var så väldigt spännande. Dock hade de en grill och det var nog den godaste hamburgaren jag ätit på år och dag. Hungern är verkligen den bästa kryddan! Och trevlig personal hjälpte upp intrycket också.

Första och sista gången?

För första gången någonsin tog vi färjan hem. Det måste ju ha gått så mycket snabbare trots att vi precis missade en färja. Det tog 11 minuter över vattnet till Slagsta.

Ett smartare sätt att komma hem?
Slagsta nästa

När vi kom dit så var vi fullt övertygade om att vi skulle få tag på 1) hallmöbel att sitta på, 2) hallmöbel att lägga våra laddare i och 3) ett nätt skrivbord att ställa i hallen. Så vi åkte återigen till Bernhardssons Möbler i Slagsta. Ja, ni vet dom som annonserar vitt och brett om att de ska lägga ner och att de har såna rabatter.

Shopping i Slagsta
Bernhardssons möbler

Det var den värsta skiten man kunde tänka sig. De verkar ha hämtat hem allt gammalt skräp man kan tänka sig. Gamla Carpati-bokhyllor som var moderna på 80-talet tror de att de kan få 16 000:- för när man kan hitta dem för 500:- på Blocket. Vi bestämde oss för att det var sista gången vi lurades dit. Istället åkte vi till Stalands möbler i gamla Askohuset. Där fanns det en massa fint.

Skrivbord på Stalands
Jag tycker de är roliga
Det vanligaste sökordet på min hemsida!

På deras fyndavdelning snubblade vi över en rolig lampa som vi tyckte skulle passa i hallen. Det var lite svårt att veta hur den skulle se ut i verkligheten för vi kunde inte prova lampan som dessutom verkade trasig. Men expediten skickade med den så att vi kunde hitta en ny. Det finns ju miljoner varianter på lampor nuförtiden. Naturligtvis glömde vi att köpa en ny glödlampa när vi var på Bauhaus och vi var rätt irriterade när vi kom hem och kom på det. Men lampan som satt i fungerade faktiskt. Så här fin blev den (finare blir den säkert om vi kör den i diskmaskinen)!

Vår nya hallampa

Det sista vi handlade var två självvattnande krukor på Hornbach. Vi måste ju se till att något klättrar på planket till poolen. Det ser för tråkigt ut annars. Vi har beställt en himla massa klätterväxter från Odla.nu. Vi får se vad vi planterar. Men nu har vi i alla fall krukor som kommer att passa på den nygjorda muren!

Att krukorna var dyra förstod jag av expediten. När han skulle säga till oss vad totalsumman blev, så tystnade han och tittade på de två sakerna vi hade köpt först innan han sa summan. Men de kommer att vara värda sitt pris, det är jag säker på.

Sen åkte vi hem, helt färdiga och fick äntligen vårt kaffe. Resten av eftermiddagen har jag suttit och surfat på Blocket. Och nu sitter Sven som bäst och ritar på de ritningar som vi måste bifoga vårt bygglov.

Sa jag att det blåser för mycket ute för att vi ska få någon bild på TV:n?

,,,

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.