Nya projekt

Det är långhelg (Kristi Himmelsfärd) och dessutom dåligt väder. Anna har sedan länge haft en Köpenhamns-resa med sina kompisar inbokad men vi har inget att göra.
Erik och Susanna är på besök (för att bada i poolen (Ha!) och hämta sin nya bil. Vi tar med dem till lägenheten som de ännu inte sett! (Och sätter dem i arbete…)

Erik fixar omgående de två saker vi inte klarade av: Att byta bokstäver på namnskylten på ytterdörren (hur fasen får man loss skylten), och att få toaletten att inte väsa så mycket när man spolar (skruva på lite mer vatten).

Sven och Erik täcker hela vardagsrumsgolvet, alla kontakter och fönsterbräda och börjar måla bara för att konstatera att det måste vara väldigt nymålat i taket för det syns ingen skillnad.

Susanna och jag däremot, ger oss på det allra värsta. I sovrummet är det en vägg som har stora sprickor. Vi bestämmer oss för att ta ner tapeten helt för att spackla på sammanhållande nätremsor. Vi sluter som djur, för det är 4 lager tapeter varav det översta lagret är målat 2 ggr med vit färg.

Till sist tar vi till det ultimata knepet som är att måla på utblandat tapetlim och täcka med plastfolie.

Sen åker vi hem för det ska stå över natten, men jag får sån ångest och tänker på hur jag nästa dag ska försöka få bort all plastfolien som har fastnat i tapetlimmet på väggarna så vi åker dit på kvällen igen och fortsätter. Men då är det bara Sven och jag. Vi konstaterar också att vi nog ska sätta renoveringsgips istället och bestämmer oss för att köpa det tidigt nästa morgon.

Nästa morgon regnar det så det känns inte så kul att åka till en byggmarknad och köpa gips som kommer att lösa upp sig på vägen till lägenheten i allt regn som vräker ner. Överhuvudtaget känner vi att det här med att sätta renoveringsgips är något som inte vi kommer att vara så duktiga på. Till exempel, hur får man upp det? Att skruva går ju inte eftersom man måste plugga väggarna och hur ser man då var man ska sätta skruven i gipset för att den ska hamna där pluggen är? Det står att man kan limma skivorna men ska man då stå i flera timmar och luta sig mot väggen tills limmet torkar. Vi bestämmer oss för att vi vill göra saker som vi kan. Vi ringer till Andrej och ber honom göra det. Och så kan de släpa de stora, otympliga gipsskivorna upp för 3 trappor utan hiss också!

Så istället gör vi saker vi kan. Sven monterar en ny duschstång vi hittade bland fyndvarorna på Hornbach. och jag hänger dit vårt gamla duschdraperi, som jag precis bytt ut. Och matchande handdukar också förstås.

Ja, och så gör jag lägenheten lite säkrare! :-)

Vi åkte i väg och handlade trots allt regn, men hamnade bara på IKEA för att köpa golv till balkongen. Det blir nog lite pyssel med det också, eftersom balkongen byggdes innan IKEAs balkongplattestandard blev känd. Jag hade fullt schå att ens få ihop dem. Man fick liksom hoppa på dem för att de skulle klicka ihop.

Medan Sven var så där brutal och bände loss dörrfoder så försökte jag göra det jag kunde för att försköna. Till exempel gav jag mig på trösklarna och fick bort det gamla lacket och slipade dem trärena för att kunna lacka om dem. Det är såna här saker man ser att folk har glömt när de renoverat sina lägenheter. Vi har ju varit på en hel del visningar nu ju.

Tröskeln till vardagsrummet
Tröskeln till sovrummet

Istället för att fortsätta i sovrummet gav vi oss på den lilla klädkammaren som vetter ut mot trappuppgången och därför har en rund vägg. Där inne fanns samma sprickor som i sovrummet, eftersom det är samma vägg, men vi blaskade på med spackel och lagningsremsor och sedan slipade vi.

Jag har dammsugit en rand i Svens “gråa” hår

Vi hatar båda två att tapetsera. Om det är något som kan göra oss osams så är det när vi ska hänga en tapetvåd i lod, och dessutom runt ett hörn, ska vi inte ens prata om. Men glasfiberväv är lite enklare då den inte faller sönder så fort den blir lite våt. Så vi provade och jag imponerade mig själv genom att få upp allt rakt och fint och till och med kunna skära rent meddetsamma. Det tog 5 timmar men det var inget enkelt rum.

Många saker som skulle skäras ut för
Sven i action

Naturligtvis tog vi lite paus i arbetet och gick bort till Centrum för att käka. Där hade McDonalds flyttat och en ny “kedja” flyttat in. De portionerna var inte att leka med. När vi kastat det vi inte kunde äta frågade de om vi ville ha en doggy bag. Lite sent då va?

Jo, jag glömde att berätta om vår lördagsmorgon. Vi beställde en tvättmaskin för vi ville ha den levererad på fredagen då vi var lediga och kunde ta oss snabbt till lägenheten (de ringer ca 30 minuter innan leverans). Tyvärr fanns det inga lediga tider på fredagen men väl på lördagen mellan 8-13. Ni vet hur de är de där åkarna. Man sitter och väntar hela dagen men det behövde inte vi göra. 10 över 7 ringde Svens mobil och det var åkaren som bad om ursäkt att de var lite tidiga. Så Sven fick kasta på sig kläder och åka bort och ta emot dem. Och på vägen hem köpte han finbröd till frukost!

Vid 3 på söndagseftermiddagen var vi klara med tapetseringen och då var det även fint väder ute, äntligen. Så vi åkte hem och tvättade av oss allt slipdamm i poolen och “hängde” i trädgården resten av kvällen. Jag fixade komposten och klippte bort gamla vissnade pärlhyacinter och ramslök, och Sven rensade ogräs och sprayade insektsmedel på avenboken som håller på att bli uppäten.

Se så fint det blev!

Men Anna ska inte vara missnöjd hon heller. Så här fin utsikt har hon genom sitt vardagsrumsfönster, och sin balkong.

Ja, det var den här helgen det. Mer saker lär jag väl kunna berätta om det här nya projektet framöver. Stay tuned!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.