On y va

Så var det äntligen dags för den sedan länge planerade semestern. Eller tidpunkten var
planerad men inte resmålet. Ingen av oss kände längre för England. Häromkvällen satt vi
och tittade på var de olika landstigningsplatserna i Normandie låg, och upptäckte då St.
Malo. Så nu är det bestämt att det är vår preliminära destination. Men dagens etappmål är
Kolding på Jylland.

Samma extra neccessär vi haft i alla år. Förr med extra nappar och plåster. Nu med mediciner typ!

Efter en sen kväll igår med packning och genomgång av praktiska detaljer såsom vattning
med våra husvakter som ska bo hos oss när vi är borta, kom vi till slut i säng för att vakna kl 6 till fågelkvittret från Svens väckarklocka för sista gången på ett tag. In med allt i bilen och iväg bara en halvtimme försent.

Dagen till ära, sandaler med strumpor!

Till Linköping kom vi precis lagom till Agnes vaknade. Hon piggade på sig efter ett tag och var hur social som helst när vi åkte. Vårt födelsedagsbarn fick presenter så det räckte och blev över, vilket är ovanligt för Erik är inte ”lättköpt”.

Nyvaken men det struntar farfar i!
Födelsedagsbarnet med paket
Födelsedagsbarnet med en pigg Agnes

Sen blev nästa stopp Bryggan i Jönköping där vi hamnade mitt i allt studentfirande. Vi provade en helt ok småländsk poké bowl innan vi drog vidare. Men först var jag tvungen att bjuda lite på mig själv. På Apotek Hjärtat köpte jag Naproxen för jag behövde det, men också för att det inte gick att köpa receptfritt där. Jag frågade om det fanns vatten och hon pekade på en fontän vid ingången. Jag satte på den och försökte pricka strålen vilket resulterade i att jag blötte ner min ena sandal. Så jag bytte sida och stänkte istället ner hela framsidan av min t-shirt. Sen hittade jag en sak till jag ville köpa så när jag stod i kassan så sa jag att det var den värsta vattenfontänen jag provat. Hon tittade på mig där jag stod blöt och eländig och hade svårt att hålla inne med fnittret, och så pekade hon på muggarna på väggen…. Ja, ja….På Apotek Hjärtat köpte jag Naproxen för jag behövde det, men också för att det inte gick att köpa receptfritt där. Jag frågade om det fanns vatten och hon pekade på en fontän vid ingången. Jag satte på den och försökte pricka strålen vilket resulterade i att jag blötte ner min ena sandal. Så jag bytte sida och stänkte istället ner hela framsidan av min t-shirt. Sen hittade jag en sak till jag ville köpa så när jag stod i kassan så sa jag att det var den värsta vattenfontänen jag provat. Hon tittade på mig där jag stod blöt och eländig och hade svårt att hålla inne med fnittret, och så pekade hon på muggarna på väggen…. Ja, ja….

Vättern är spegelblank idag!
Småländsk poké bowl på Bryggan

En snabb kisspaus längs vägen och sen blev nästa stopp i Tånneryd på Gräddhyllan, ett fik med skylt från White Guide. Men innan hade vi pratat med Svens desperata mamma och sedan gjort en snabb marknadsundersökning och beställt en ny gräsklippare till henne på Bauhaus i Norrköping. Denna människa har nog rekord i antal ägda gräsklippare (och trasiga gräsklippare) genom åren.

Många år sedan den här rastplatsen fick pris!

Gräddhyllan visade sig från sin bästa sida med sol och värme, nyklippt gräs, massvis med bikupor och ett sjukt stort sortiment av hemgjorda bakverk. Typ alla med någon form av rabarber i eller på. Bitarna var så stora så vi höll oss till småkakorna, 2 var och varsin latte för 130:- och dubbelt så gott som Espresso House mfl. Och med en utsikt att dö för. Småland är absolut det vackraste landskapet i Sverige och det säger jag för jag bott här. Hur ska vi nu kunna slita oss och åka vidare? Det är låååångt kvar!

Detour… så vacker väg…
Gräddhyllan i Tånneryd
Alla björkar, sjön, gräsdoften…
Utsikten utan fika
Utsikten med fika
Sven jobbar lite … förstås
Minskar friktionen (kanske inte bara på fötterna?)

På väg mot Danmark, tornade molnen upp sig och när vi kom fram till bron över Stora Bält så vräkte det ner. Det fick oss att bestämma oss för att inte stanna och äta på vägen, väl medvetna om att allt kunde vara stängt när vi kom fram. Jag vet, fredags kväll, men har ni suttit som vi i en småstad någonstans i Danmark på en sunkig pizzeria där vinet verkligen smakar vinäger, så kan man med rätt oroa sig.

Jag bloggar/letar gräsklippare/kollar morgondagens väder
Det mulnar på redan vid Öresundsbron
Och sen regnar det som bara den!
Men vid Lilla Bältbron så är det solen vi ser igen!

Vi hittade enkelt till hotellet eftersom det låg mitt emot järnvägsstationen. Det var folktomt men fullt med bussar och bilar som kör som idioter. Killen i receptionen rekommenderade italienaren (den vi läst var barnvänlig….) men inga barn där gudskelov. Vi orkade inte bli besvikna på en massa dyra maträtter så det blev spagetti carbonara och tortellini ála panna, båda så varma att vi nu sitter här och försöker smälla brännblåsorna i munnen med tungan. Och så dricker vi kalla Tuborg! Sååå gott!

Vårt hotellrum i Kolding (First Hotel)
Så här fint är det i Kolding en fredagskväll!
Är restaurangen italiensk, eller är den italiensk?
Min tortelini a la panna var väldigt god (och varm)

I kväll kommer vi att somna ovaggade, särskilt Sven som kört 80 mil tror jag det var. I morgon ska vi ägna oss åt utomhusaktiviteter och det passar ju bra med tanke på att det ska regna…. hmm….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.