Öppen trädgård

Trots det fantastiska vädret som var idag så kände vi för att göra en liten utflykt någonstans. Sven läste i SvD att det idag var ett event som heter Öppen Trädgård som ordnas av tidningen Land. Där kan man besöka privatträdgårdar under en eftermiddag. Så när vi legat klart i poolen (och jag till och med yogat på trädäcket i solen), satte vi kurs mot Uppland där vi plockat ut 3 trädgårdar. En i Vallentuna, en i Skokloser och en i Kungsängen. Vi packade med matsäck bestående av gubbröra och salladsblad (LCHF tillåter inte potatis).

Den första trädgården låg ute på landet där man kan ha lite större tomter. Den var fin men gav inte så mycket inspiration för jag tror aldrig vi kommer att få rum med en damm stor nog att ha en eka i. Däremot fanns det en massa roliga fåglar i keramik som stack upp överallt i bland blommorna. Det gav mig inspiration även om jag bara kan göra fiskmåsar och skator eftersom jag bara har svart och vit glasyr, och jag har tillräckligt många riktiga i trädgården.

Damm med eka

Nästa trädgård var helt fantastiskt. Det var en helt vanlig villa med grus på framsidan men när man gick bakom huset…. En orgie i allt! Det fanns hur mycket sten som helst men antingen tittade den fram ur marken eller så hade de gjort murar eller bara byggt rabatter runt den. Vi fick reda på att de flyttat dit för 20 år sedan och då fanns det 60 tallar på tomten, men nu var det en trädgård där gräset endast använder för att bygga gångar, vilket gjorde att det såg så otroligt frodigt ut. En stor damm i mitten och ett inglasat litet rum med högt i tak i ett hörn av trädgården men en jättestereo. Tomten var bara på 1000 kvm så man förstod ju att det går att göra en hel del hemma…

Buxbom i Skokloster

Efter det ville man egentligen bara åka raka vägen hem och gräva, men vi stannade till vid Skokloster och åt vår matsäck och styrde sedan vägen till Kungsängen.

I Kungsängen var det också en vanlig trädgårdstomt, där man hade byggt små gångar runt hela trädgården. Jag blev inte lika imponerad men det var nog för att jag tittade neråt i rabatterna istället för att titta upp på alla fina buskar och träd. Det fanns en pool och en damm med otroliga rosa näckrosor i men som njutningsträdgård funkade den inte. Det fanns liksom inga ställen att sitta ner och njuta, man bara gick runt, runt på en massa stigar. Men jag förstår ju att det ligger ett fantastiskt jobb bakom.

Djungel av träd i Kungsängen

Så fick vi då äntligen åka hem. Vi svischade förbi Hornbach och köpte 6 torvblock för nu har vi fått lite idéer som vi ville prova. Vips har vi bestämt oss för att vi nog i alla fall ska ha en häck mot gatan istället för som nu, ha det öppet med alla rhododendron. Och dessa behöver ordnas med mer omsorg och bättre jord, och det är där torven kommer in…

I alla trädgårdar såldes överblivna plantor och i den första trädgården fanns det fortfarande fina ex kvar. För 20:-/st köpte jag följande (Jag har knyckt bilder från internet):

Dianthus barbatus
Potentilla alba
Geranium cantabrigiense
Centranthus ruber

Eftersom vår trädgård inte fick vara med i Öppen Trädgård så kommer här en liten walk-thru i vår trädgård. Naturligtvis är den finast, för den är vår!!!

Vid huvudentren
Muren mot gatan
Rabatten vid entren
Klematis vid entren
Hängbegonior på verandan
Framsidan med fågelbad och hängkatsura
Uteplatsen vid köket
Min funkiarabatt
Vår blommiga kompost
Vår nya köksträdgård (vi börjar nästa år)
Mina suckulenter i skuggan
Kaprifolen vid ingången till haciendan
Den nya kanten vid rabatten
Haciendan
Frukost- och kvällsplatsen

 

,,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.