Överkast som jag har gjort

Jag minns mitt första överkast som jag gjorde åt mamma och pappa i julklapp.

Jag stod i någon sunkig tvättstuga och färgade bomullsväv i olika gröna nyanser med hjälp av batikfärg. Det var ett rent helvete att sy ihop det sedan när det var fyllt med fluff.

Efter det gjorde jag ett överkast till min lägenhet i Blåsut. Det gick jag “all-in” och sydde överkast, volang runt sängen och gardiner i likadant tyg. Och det var samma problem med fluffet. Jag vet att jag hittade knappnålar i överkastet flera år efteråt.

Åh vad jag önskar mig tillbaka dit så jag kan ta bättre bilder!
Mitt sovrum i Blåsut

Sen hade jag antagligen kvar det där ända tills jag träffade Sven och vi bytte till en 140 cm säng.

Jag minns när vi flyttade till Terriergränd i Norra Sköndal. Vi hade så sjukt dåligt med pengar så några nya investeringar utöver själva huset var inte att tänka på. Jag hade hittat ett jättefint Kinnasands-tyg som jag så gärna ville ha i sovrummet. Typiskt 80-tal med den mesiga rosa färgen. Vi målade på den gamla vävtapeten med gammelrosa färg och jag målade vår gamla byrå samt en svart sänggavel som vi köpt på rea på IKEA i grå färg. Jag minns att när jag satt ute på baksidan på kvällen och målade så tyckte jag att någon tittade på mig och när jag tittade upp satt det en liten mus och tittade rakt på mig. Jättesöt var den!

Det tog 9 månader tills vi hade råd att köpa tyget. Det blev lite av ett antiklimax faktiskt, för det var roligare att gå och visa provbiten för alla och berätta om hur fint det skulle bli. När det väl var på plats så fanns det inget att sukta över längre….

Men innan dess gjorde jag faktiskt ett lapptäcke till Eriks spjälsäng. Min mamma hade köpt färdigklippta bitar i blått från Laura Ashley och av dem sydde jag dels ett lapptäcke och dels en kudde med lappar till den blå gungstolen som stod inne i Eriks bäbisrum.

Erik på Laura Ashley-överkastet

 

Så fick vi äntligen till överkast och gardiner i sovrummet.

Bild på sovrummet (som jag har letat i alla våra album. Men jag vet att det finns. Jag kompletterar när jag hittar!)

Även Anna fick ett överkast till sin säng. Sven byggde en högre säng till henne med stolpar och spetsgardiner till. Vi målade sängen i citrongult och till detta hittade jag ett tyg i rutig chintz som jag sydde ett vadderat överkast till. Det var inte lika jobbigt att sy till en liten barnsäng som det var att göra ett till en dubbelsäng!

Inte heller här lyckas jag producera en bild, men jag vet att jag har kvar tyget någonstans nere i källaren. Bara att leta alltså…. (en annan dag)

Det var inte förrän vi flyttade till Grenvägen som jag började göra lapptäcksöverkast. Anledningen var att jag inte för mitt liv kunde hitta något passande överkast till den tapet vi hade valt i sovrummet. Så jag tänkte att jag själv fick göra ett överkast då. Man kan blanda färger ganska friskt och ändå få en turkos upplevelse, så jag köpte gula, bruna, gröna och grönturkosa tyger. Sen satte jag igång att göra kvadratiska lappar. Dessa lade jag i mönster med två lappars förskjutning, annars hade det blivit diagonala ränder. Eftersom jag inte var säker på att det skulle bli snygga sömmar i rutorna (jag var med Lidl-symaskin just då) så köpte jag bruna sidenband som jag sydde fast över alla sömmar. Sist av allt så köpte jag turkos imitationsmocka som jag använde som baksida. Det gjorde överkastet fruktansvärt tungt om inte annat.

Jag blev mycket nöjd med resultatet!

Det där var ju riktigt kul och när jag fick tillfälle att göra ytterligare ett till vårt gästrum, så hittade jag batiklappar i de mest fantastiska färger. Principen var den samma med kvadrater och sidenband, den här gången antracitgrått. Och baksidan blev plommonfärgad. Om det är något jag skulle ha gjort bättre så var det att stryka på vliseline på baksidan så det hade fått lite mer stadga.

Sen behövde sonen nytt överkast till sin säng i studentlägenheten. Det var lite si och så med färgkoordinationen där så jag tänkte att jag fick bestämma lite. Svart och rött, tänkte jag! Det kan ju bli hur skrikigt som helst. Så jag letade reda på passande färger och den här gången blev det svart baksida och svarta sidenband.

Men nu kändes det som jag var färdig med det där mönstret och jag ville ha en större utmaning. Det skulle vara roligt att göra ett lapptäcke där lapparna tillsammans blir färgen på överkastet, tänkte jag. Så hittade jag en fantastisk bild på internet på ett lapptäcke i ett mönster som kallades shoe-box.

Vad jag hittade på PinterestJag antar att det hade att göra med att man förvarar alla sina bitar i skokartonger. Det stod inget om mått eller antal färger så jag fick helt enkelt försöka göra kvalificerade gissningar. Det slutade med att jag gjorde stora lappar som var 13*25 cm och små lappar som var 5*25 cm. Det var totalt 19 olika mönster i lapparna. Det var bara att sätta igång!

Fösta kvällens arbete

Och sen sydde jag och strök på vliseline, hittade en baksida och sydde fast den med små handsydda tråckelstygn, och till sist satte jag dit ett passpoalband runt hela

Passpoalen tråcklas fast

Och så här blev det färdiga resultatet!

Fast det där är en sanning med modifikation. Ursprungligen så var överkastet ämnat för en 120 cm säng men så blir det som det blir och helst plötsligt så hade dottern en 160 cm säng. Jag kan tala om att det var en utmaning att försöka återskapa ytterligare 3 rader men baksida och allt. Men jag grejade det!

Men jag bestämde mig för att det är bra att ha sina bitar i ordning i fortsättningen, så inför nästa projekt så skar jag upp ALLT tyg. Det blev 1800 bitar, stora som små. Och jag fick byta kniv i min skärare ett antal gånger…

Mina “skolådor”
Tygfacit

Det nya överkastet ska passa en 90-säng och gå i mestadels blått. Jag tänkte om jag skulle blanda i lite lila eller brunt men kom fram till att turkost blev bättre. Nedan är mönstret för jag var tvungen att lägga ut alla bitarna på golvet för att få en helthet.

Mönstret till det nya överkastet

Jag är inte riktigt klar ännu men jag har sytt ihop alla bitarna och nu är det vliseline (puh!) och baksida kvar. Det tänker jag sätta igång med nu.

En sneak-peak på hur det kommer att bli…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.