Sightseeing i regn

Igår blev vår AW på Långbro inställd så istället fick jag excellera i köket med hjälp av gamla saker jag hittade. Det blev pasta med champinjoner, grön paprika, charlottenlök och något strimlat kött som gick ut i förra veckan. Till det ett vin med svavel, eller?

Så i morse vaknade vi båda två med huvudvärk. Så vi fick båda lägga till huvudvärkstabletter till våra morgonvitaminer.

Morgonmedicinen

Jag läste på och förstod att anledningen till att vi inte fick huvudvärk av rödvinet vi drack på vinprovningen i Italien, berodde inte på att det var osvavlat, som vår guide skröt med, utan att det värsta man kan göra när man är stressad och full med stresshormoner, är att spä på med rödvin och alla dess histaminer och flaviner och what not. Det utlöser migrän hur lätt som helst.  Så efter frukost kröp vi ner i sängen igen och jag smorde in Sven med ormsalva, och sedan somnade vi och hade väl kunnat sova bort hela dagen om det inte varit så att jag väckte honom med mina snarkningar. Man skulle tycka att när hela sovrummet stinker mentol från ormsalva, att ens luftvägar skulle kunna hålla sig öppna.

Vi har inte varit uppe och gått vid Karlaplan så det var dagens plan. Men i sista stund bangade vi och stannade vid Östermalmstorg där vi gick små cirklar runt kvarteren. Det hade säkert blivit mer sett om vi inte hade sovit bort halva dagen, men oj vad det fanns barnklädesaffärer och restauranger i området.

Sven köper lördagsgodis

Vi började med att besöka en märklig affär med begagnade lyxmöbler från 60-talet där det stod en person och i tysnad följde oss med blicken när vi gick runt i affären. Det var rätt obehagligt och det fanns inga priser på något i butiken (men vi kunde ju gissa) men inget var ju snyggt i alla fall så. Men rakt över gatan låg Drömhuset, en butik jag handlat många gånger i, men nu var den ännu snofsigare än tidigare, och ta-da! Där hittade vi årets första julklapp. Det känns skönt att vara igång, äntligen….

Tänkvärt
Drömhuset
Första julklappen ligger här i. Nej ni för inte veta!

När vi gick vidare hamnade vi vid en butik med italienska barnkläder som hette Lucca. Det var lite dråpligt med tanke på att det var italienska Lucca vi köpte alla barnkläder som bara ligger hemma och väntar på Ella! Och jag kan väl säga att priserna var lite annorlunda mot i Lucca också. Det här var den första av 4 barnklädesbutiker som vi såg eller besökte idag på det lilla område vi avverkade.

Lucca barnklädesaffär
Så fina saker i skyltfönstret

Efter det var det dags för fika och varför inte då Östermalms godaste kaffe när man ändå höll på. Och det var väldigt gott, men det var också väldigt varmt i lokalen, så varje gång någon kom eller gick så blev jag jätteglad för då kom det in lite frisk luft.

Kan man motstå en sån här uppmaning?

Efter det hamnade vi i en leksaksaffär där man hade kunnat köpa allt i hela butiken. Men jag nöjde mig med en indiankudde. Och så köpte jag ett kort till Anna så hon skulle se hur fint det kunde bli att trycka upp sina affischer på riktigt fint akvarellpapper.

Fint inne på Sprall
Man ville köpa allt
A som i Anna
Indiankudden

Nästa butik vi gick förbi var en lampbutik. Det var så fullt i butiken att man knappt kunde röra sig. Sven hittade en lampa som var gjord av en vattenpump. Kul ja, men inte hemma hos oss. 30 meter längre bort hade han ytterligare en affär med de finare lamporna, riktigt kul att se gamla godingar från 70-talet.

Lampaffär
Och nästa lampaffär

Sedan hamnade vi, väldigt otippat på vernissage med målningar av Carolina Gynning och skulpturer av hennes mamma. Det var hennes mamma som tog emot och berättade att tavlorna var motiv som hade kommit fram ur hypnos. Oavsett hur, så var de väldigt fina. Hon är en riktigt duktig konstnär tycker jag. Sven och jag fastnade för var sin förstås, och hans var i privat ägo och “min” kostade 70 000 så det fick vara. Inte ens de 4 litografierna (där Svens favorit ingick) köpte vi. För helt ärligt så kan vi inte ha tavlor hemma, med tanke på vilka färgglatt mönstrade tapeter vi har i alla rum.

Svens favorittavla
Min favorit

Ytterligare en barnklädesaffär, Picard, Laura Ashley hann vi med innan vi hamnade på Kommendören där vi stannade och tog ett väldigt gott glas vin. Sven tog en alkoholfri drink, för han ville inte ha tillbaka huvudvärken igen. När vi gick därifrån var klockan 16.15 och det var 45 minuter tills restaurangerna öppnade.

Ytterligare en barnklädesaffär
Åh om man hade bil och skulle direkt hem!
Här var det inte lika blommigt längre!
Här gick vi inte ens in….
Men här gick vi in!
Kömmendören – riktigt mysigt
Shirley Temple
Skål
Låt mig aldrig glömma

Vi gick förbi Brasserie Godot, och det såg hemskt trevligt ut så vi bestämde oss för att gå tillbaka när de öppnade. Så vi hamnade i Sturegallerian där jag visade Sven Massimo Dutti, en affär med kläder helt i Svens smak, och bara den märkliga expediten som sprang runt och bröt på låtsasfranska höll sig undan. Det enda han var bra på var att konstatera att Sven hade storlek 31 i stället för 32 som han trodde. Det blev lite bättre passform. Så till slut blev det jeans, polotröjor och ytterligare en tröja. Och till skillnad från alla andra affärer som tar betalt för platspåsarna, fick man här en extra plastpåse ÖVER papperspåsen, för att den inte skulle bli blöt i regnet! Det ni!

Vi börjar leta matställen
Här ska vi äta sen, men först…
Här spenderade Sven väldigt mycket tid
Sen måste man betala
Rädd om påsen

Vi var inte helt oväntat de första gästerna på restaurangen. Vi hade ju redan bestämt vad vi skulle äta, men vi började med var sin drink först. Sen blev det Creme Ninon och lättrökt röding med en massa tillbehör och till slut en petit choux med supersura hallon och citronkrämsduttar på. Vi det laget så mådde jag jätteilla. Jag måste ha drabbats av någon doft- och smakallergi, för jag tyckte allt smakade konstigt.

Så fick vi äntligen äta!
Mysig restaurang med hemgjorda lampor som var till salu.
Man var förberedd för kvällens invasion
Sven drack Penecillin och jag drack en citrondrink som jag inte minns namnet på.
Lättrökt sik

Det var riktigt skönt att sätta sig på tunnelbanan och åka hem. Vid 8 var vi hemma och då tände vi en brasa och tog hand om tomaterna som jag var ute i morse och plockade. Sven täckte över tomatplantorna med säckväv, då det är risk för frost i natt. Vi har ca 3 miljoner tomater kvar på plantorna. Och nu gäller det att fixa tomatchips så det räcker hela vintern!

Nöjd på vägen hem
Mer tomatchips
Och så passerade tomater/tomatkrydda

I morgon måste vi väl fixa här hemma. Det är höststädning varje helg fram tills snön kommer.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.