Skepp ohoj, Sven har skoj!

Det var inte den förra båtens fel att den inte fungerade när Sven använde den. Vi som känner honom vet ju att han är jinxad när det gäller båtar (en helt annan historia i Dostojevskij-format). Men nu har han varit på västkusten och köpt en ny (begagnad båt) och kört den hela vägen hit till ostkusten, där båtklubben nog egentligen vill att han tar bort den rosa bottenfärgen…. I kväll var det läge, både tids- och vädermässigt att ta en premiärtur. Jag offrade mig och ställde upp, ifall det skulle behövas mer en en person att hantera båten. (Det finns en viss osäkerhet i tyngden på båten då både 580 kg och 980 kg nämns. Vi vet inte om det senare är ett stavfel på internet….). Själv är jag enormt glad över att båten hamnar på sin trailerplats nere på Mälarhöjdens båtklubb eftersom jag har planterat ca 150 alliumlökar i rabatten, och de kommer inte att synas om det står en stor båt framför. Ja, ni trädgårdsentusiaster förstår mig helt säkert, båten måste bort!

Trailerplats innebär att man måste backa ner båten varje gång man ska ut och åka….
Som en bäbis-Storebro, eller hur?

Fördelen med en trailer-plats (förutom att man får en himla massa motion när man ska backa ner båten i vattnet varje gång), är att man faktiskt kan ta båten och tippa den var som helst. Kanske vi åker ut till Stavsnäs och ringer våra kompisar på Skogsö och frågar om de är hemma, och sedan dyker upp med båt 10 minuter senare! (Oj, vad de skulle bli förvånade!) Nej men Sven åkte med brorsan och morsan och släppte ner den gamla båten vid Vålarö där de hade sommarstuga. Det är fördelen med en trailerplats!

Inte förstöra däcket, det brukar vara känsligt!
En båt mer i min smak….

Sven packade matsäck bestående av kaffe och 2 sorters kakor. Vi hade med varma tröjor och vindtäta jackor, och nycklar till låset på båtklubbens entré, och kedja och lås till släpet. Det enda som egentligen saknades var bensin till båten. Men man kan inte komma ihåg allt. När Sven baxat båten ner i vattnet, så var han lagom intresserad av att dra upp den igen för att man kan tanka bensin direkt i den. Så jag fick vakta båten medan han åkte iväg (och låste upp grindarna igen och igen när han kom tillbaka) för att hämta en bensindunk hemma och fylla den. Men jag hade inget svårt att sysselsätta mig. Man kan ju ta selfies till exempel!

Förberedd med randig seglartröja och allt
Jag vaktar båten

Och jag var ganska lycklig att jag satt kvar på land och vaktade båten, när “hamninspektören” dök upp och skulle inspektera den nya båten. Men det verkade gå bra, för när han åkt två varv fram och tillbaka, så åkte han vidare.

Båten blir inspekterad och godkänd (tror jag)

Om ni tycker att nedanstående bild är överdriven i sin framtoning, så vill jag bara meddela att snubben jag träffade medan Sven var och tankade, inte var det minsta intresserad av mig, men tyckte båten var himla häftig. Han höll med om att det såg ut som en Storebro-båt som någon hällt krympmedel på. Han ville veta allt om vår tidigare båt och den nya. Oj vad jag berättade saker jag inte hade en aning om. Sven fick rätta allt när han kom tillbaka. “Nej, vi hade INTE en Utter tidigare” (Det sa jag inte heller, jag bara pekade på en Utter som stod i närheten och sa att vår förra båt såg lite ut som den….)

Porrbild för båtentusiaster!

Och så gav vi oss av och jag provade hur ruffen kändes. Det ska tydligen gå att sova där, men jag undrar om Sven tänker gå på vatten då, för här hemma går han och lägger sig på vardagsrumssoffan för att han tycker att jag snarkar….

Utsikt från en ruff

Vi tog en tur i till stan.

Alltså denna sol, som vi har saknat den!
Varför dissade vi egentligen den där kaptensmössan i Tyskland egentligen?
Svallvågor
Det är kö vid Essingeleden (som vanligt)
Jag får också köra. Konstigt och otippat att ratten funkar på samma sätt som en bil….
Västerbron i motljus
Stadshuset
Stadshus i motljus (det rimmar)

Vi provade att lägga till vid Riddarholmen först. Där blev jag bara extremt svart om händerna efter att ha tagit tag i däcken som hängde där. Men det var så guppigt att vi inte kunde ligga kvar. Istället åkte vi in i den lilla kanalen som gör att man ser Stadshuset från andra hållet. Där försökte vi lägga till vid en stege, men med bara en fender så var inte det heller något bra ställe. Vi vände och åkte tillbaka samtidigt som vi suktade våra barn på Whatsup!

Vi suktar våra barn

När vi kom mot Långholmskanalen, där vi paddlade kanot förra sommaren så hittade vi en brygga som verkligen hade stötdämpare och inte var så hög. Jag föreslog att vi skulle stanna där, men Sven är duktigare på märken och loggor än vad jag är. Det är väl lika makabert som när jag ställde mig och diskade på en campingplats i Danmark och inte kunde förstå varför det inte var någon kö där alls, och det visade sig vara där husvagnarna tömde sina toabehållare….

Gissa vad loggan betyder!
Långholmskanalen

Det är inte alla som har putsat färdigt på sin träbåt, så det fanns gott om plats, så gott om plats att vi kunde lägga till på tvären.

Dubbelparkering

Sen blev det kaffe och kaka, och till råga på allt så hade man tjärat in EN bräda precis där vi satt, så att vi verkligen kunde känna oss lite som Tage Danielsson: Roslag och plankton. Taube och Carl Ankton.

Fikapaus

Efter fikapausen så började vi tänka på refrängen. Vi skulle ju hinna få i oss kvällsmat också. Så sakta vi gled genom stan, och träden, som antagligen inte ens haft musöron i måndags, höll på att slå ut för fullt. Och hur kan man ens börja beskriva den skira grönskan som inte går att fånga på bild hur mycket man än försöker, och som kommer att vara försvunnen till midsommar. Det enda som ens kommer i närheten är avenboken, vars blad är ljusa hela sommaren!

Nytt grönt

Och så var vi hemma igen. Det här var en test för att se om Sven klarade av att hantera båten själv. Och det gick ju bra, även om jag gick in och la en liten “finishing touch” här och där….

Titta vad jag kan
Titta vad Sven kan
Vilka nya gröna späda färger!

Väl hemma igen så övertalade vi varandra att limpmackor med grillad fläskkarré nog var det vi allra helst ville äta. Och till detta 6:ans cider som visade sig vara en riktigt höjdare trots att den inte buteljerats förrän den 12/1 2017.

Det är dags för nr 6, som vi buteljerade i slutet av januari. Den var väldigt god!

Våra nya gamar Affe och Sigge, visar oss vart vinden blåser, och det bästa är att våra grannar också kan gå ut och titta och se att det inte blir störda när vi grillar.

Våra gamar Affe och Sigge visar hur vinden blåser, så vi vågar grilla
Solen börjar försvinna

Vid halv 9 var det inte så himla varmt längre. Det var ca 13 grader. Men i poolen var det desto varmare, och det var nästan så det kändes som om man brände sig när man gick i. En halvtimme fick det bli, sen måste vi tända grillen.

Men temperaturen i poolen är mer än ok :-)

Jag städade ju ur skåpet i haciendan och hittade inte mindre än 3 påbörjade ljus som låg där. Nu har jag ställt dem i en smatt och där kan de brinna i dagar. Och tar de slut, så har jag ännu fler! (Tack IKEA!)

Och vi har mysbelysning! (Måste bli av med alla halvanvända ljus som ligger överrallt!)

Vi avslutar med att dela på en 3:an vilken är den som till hälften innehöll hemgjord persikojuice. Men den är riktigt söt, och ska nog inte drickas till mat. Men det är fantastiskt att utav alla flaskor vi gjorde så är det en sort som blev för söt och en som blev för grumlig ( Vi drack den igår..) Och Mackorna blev helt ok med kött, sallad, majonäs och sallad.

Mums-macka som vanligt!

Nu har Sven gått och lagt sig och nu är det min tur också. Den här helgen som kommer är 3 dagar lång, för nu börjar vi ta semester på måndagarna igen, precis som vanligt!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.