Skitpåsk

Den här vintern har varit exceptionell. Inte bara vill inte snön smälta och det kalla vädret försvinna, vi har varit sjuka igen och igen och igen, känns det som. Det började efter att vi hade varit i Venedig. Dagen efter vi kom hem så skulle Sven flyga till Italien — igen. När han mellanlandade i Amsterdam kände han hur influensan fick tag på honom och resten av resan låg han nerbäddad på hotellet tills det var dags att flyga hem igen. I februari så blev vi båda sjuka samtidigt men medan Sven blev bättre så blev jag bara sämre. Till sist hamnade jag has doktorn som konstaterade att jag höll på att få lunginflammation. Den penicillinkuren var inte att leka med. Men det var inte heller den vinterkräksjuka som Sven åkte på natten till förra onsdagen och jag exakt en vecka senare. Vi gnällspikar har ju aldrig haft vinterkräksjuka, och vet inte vad det handlar om, men nu blev vi varse. Enligt tidplanen så ska jag vara helt återställd på påskafton, och det hoppas jag för idag på långfredagen mår jag fortfarande skrutt. Vi hade tänkt delta i någon konstrunda i Skåne (det finns ju många), men det får bli nästa år istället.

Och sen är det ju det här vädret! Vi som sliter i trädgården behöver all ledig tid vi kan få och en iskall påsk är ett slöseri med tiden, när det finns så mycket att göra.

Det första är väl förstås att bli av med snön på tomten så att marken kan börja tina. Vår granne har ägnat hela vintern åt att dumpa snön från sin garageuppfart på gräsmattan utanför oss. Han skottade till och med bort snön från gatan utanför sig (där plogbilen annars håller rent) så nu ligger det hur mycket grus som helst på gräsmattan, och det känns ju så där kul när man ska gå med gräsklipparen sen. Jag ägnade så mycket tid jag orkade till att först sopa bort så mycket grus jag kunde från drivorna, och sedan att hacka sönder dem så att de skulle smälta snabbare. Som tur är så är resten av gräsmattan både snö- och grusfri.

Vårgöra
Allt grus jag fick sopa ut, men det är rent som en bäbystjärt utanför grannen.

På baksidan av huset brukar det ta lång tid innan snön smälter. Förra helgen krattade jag ut all snön som låg på pooldäcket och det smälte under dagen men här gjorde jag ingenting och på måndagen kom det till och med ny snö på den gamla. Nu är det is och går överhuvudtaget inte att sprida ut, bara att vänta!

Snön vill bara inte smälta!

På framsidan kunde jag dock sprida ut snön från de två högar som vi skottat ihop. Vi får se om de försvinner under påskhelgen. Lufttemperaturen bådar ju inte gott.

Jag krattar ut snön så att den ska smälta snabbare

Medan jag var helt slut efter mitt grävande och hackande så var Sven pigg som en iller och tvättade fönster för brinnande livet. Både ute och inne den här gången. Det är otroligt vilken skillnad det blir. Vi vet ju att det här bara är första gången vi tvättar fönstren i vår, för fram tills att man kommer och sopar upp all sand från gatan som yr det som bara den. Tänk om alla förstod att ju långsammare man körde, desto minde yr det, och det är kanske också en anledning till varför man ska hålla 30 km i området. Vi bor ju mitt i korsningen där alla kör förbi!

Men fönstren är rena

När vi var på en heldag med trädgårdsföreningen så var där en föreläsare som faktiskt var far till klematisen Södertälje, som vi har. Den är jättefin! Men det är även den vi har på baksidan, men som jag inte har något namn på. Men jag visade honom en bild och det enda han kunde säga var att den tillhörde släkten Viticella, och det hjälpte mig i alla fall att få ordning på hur jag skulle beskära den. Fast det visste jag nästan för förra året så klippte jag den precis så här mycket och jag tror aldrig att vi har haft så mycket klematis. Det gick knappt att komma in i haciendan. Vi hoppas på samma sak i sommar!

Min viticella-klematis nedklippt som sig bör.

Sen fick vi meddelande från Erik om att Ella gillade löskokt ägg med kaviar, och bevis på detta följde med också!

Ella gillar löskokt ägg med kaviar får vi veta via Whatsup

Vi som inte ens hade någon mat hemma. Medan Sven åkte till tippen så åkte jag och handlade så vi kunde göra räkmackor med ägg. Man ska inte släppa in en före detta magsjuk person i en mataffär själv. Drygt 500:- gick kalaset på och när jag kom hem lyckades jag få i mig en rostad macka, ett hårdkokt ägg med lite skagenröra och en skiva gravlax och en halv skiva laxpate med romsås. Det lät rätt mycket när jag skrev det men det var bara en bråkdel av vad jag hade köpt att äta, tro mig. Och nu när det är hög tid för kvällsmat så är jag fortfarande mätt och smått illamående.

Det börjar titta upp ur rabatterna nu och den första “riktiga” blomman i vår trädgård är kejsarkronan, fast då räknar jag inte krokus, vintergäck och sån’t där annat som haren äter upp. Men de här rör ingen för de stinker vedervärdigt i hela trädgården. Särskilt nu sen jag har spridit ut dem till ytterligare en rabatt.

Ni stinker det i trädgården

Svens tomat- och chiliprojekt tuggar på. Det blir små plantor här och där och han planterar om dem. Vi läste att man kunde odla ingefära också så vi köpte en massa och skar i bitar och stack ner i krukor, och nu börjar man se att de knoppas. Häftigt! Vi ska se var de hamnar i trädgården sen. Och jag petade just ner 49 frön med luktärt i min såmaskin. Jag hoppas att det blir så varmt så jag kan plantera ut dem när de vuxit till sig. Förra året hade jag hela gardiner och allt fullt med växande luktärtor som inte fick komma ut för det var för kallt ute!

Sven odlar chili och tomater
Här odlas det tomater och ingefära

2005 när vi flyttade från Terriergränd så lämnade jag kvar en sak som jag ångrade bittert, och det var min lakritsrot. Jag har i många år letat efter en ny, och till sist hittade jag frön som jag sådde. Förra året hade jag en tanig planta med små tunna rötter. I vintras trodde jag att den hade gått bort och vi hade till och med slutat vattna krukan då, plötsligt såg vi små gröna skott nere i jorden, och nu en förhållandevis kraftig planta. Så nu hoppas jag att jag ska kunna bli självförsörjande på lakritspulver framöver!

Min lakritsrot har äntligen börjat trivas

Det var kallt ute och inte så inspirerande så vad ska man göra när man är långledig. Det var evigheter sedan vi löste korsord, så vi satte igång med det. De gamla takterna satt fortfarande i, eller så var det inte så svårt den här gången.

Korsord var inte igår

Och så kom kvällen och det blev dags att krypa upp i soffan och med LITE kvällsmat och titta på film på Viaplay-abonnemanget som man fick gratis i 3 månader när man köpte TV.

Återigen dags att fotografera solnedgångar över haciendan!
Snart sista kryp-uppet i gamla soffan
En liten kvällsmacka är allt jag behöver

Och så blev det Spionernas bro med Tom Hanks, en riktigt trevlig film.

I morgon ska jag vara frisk igen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.