Slö Söndag

Sven har sovit gott i natt men jag börjar bli ganska sliten nu. Jag satt på muggen flera timmar igår kväll känns det som, och om det var maten eller mariujanaklubborna det vet jag inte, men jag tänker inte prova något av det, någon mer gång! Så det blev en kort knarkkarriär för mig! Sen blev det inte bättre av att jag faktiskt fick ett brännsår på handleden när jag lyckades nudda vid duschblandaren. Då kan ni ju förstå hur varmt vattnet kan bli. Jag har kommit dit att jag längtar hem till min säng, mitt badkar, mina falurågrut till frukost, och framför allt till min trädgård som jag ser att den blir grönare dag för dag!

Äntligen!
Frukost på hotellet
Hemma är det sol

Idag är det fortfarande varmt och soligt men det ska börja regna vid 3. Kan inte med att ta på mig kofta i det här varma vädret, men jag tål snart inte mer sol. Jag är inte bränd (även om det ser ut så) men jag har en himla massa solenergi i kroppen.

Solen tar

 

Konst på vårt torg
Konst på Rembrandt-torget
Många staryer också

Så vi besöker idag Botaniska trädgården. Där gick jag runt lite raljerande och konstaterade att när deras spanska klockhyacinter blommat över så var det inte mycket mer som blommade. Men nu var det engelska klockhyacinter för det första och sen såg man på skyltarna att det kommer annat senare!

Botaniska trädgården väl värd ett besök
Tidigt och det var lite folk

Det var första gången jag använde latinet som det universella växtspråket. De holländska namnen fattade man ju inget av, men genom att slå upp de latinska kunde man se vad växten hette på svenska. Och överraskande många gånger så förstod man från det latinska namnet vilken växtsläkt det var. Jag bestämde mig för att ta bilder som tog fram det bästa ur trädgården. (Dom visar jag när vi kommit hem.)

Ni fattar inte hur långsamma de är!
Tropisk Sven

Sen gick vi inomhus till deras fjärilshus där det kryllade av alla möjliga fjärilar, inte döda fastsatta som i Fjärilshuset i Haga. Och deras tropiska trädgårdar var helt otroliga!!! Det fanns ett rum med ökenväxter och två olika avdelningar med tropiska växter. Jag är helt förstummad!!!

Vi glömde betala för fikat!

Efter att ha fikat ska vi leta reda på en båt att åka med!

Skillnaden på hur holländska och svenska barn spänns fast på cykeln.
Och en svensk unge åker cykel

Vi gjorde en liten avstickare till Kentucky Fried Chicken för att kissa innan båtturen. Vi passade på att beställa en stor låda med olika kycklingbitar. Vi var lite stressade så vi tryckte i oss så mycket vi kunde på 5 minuter och sprang vidare. Så det blev mest panering och kycklingskinn, vilket ändå är det godaste!

Kentucky fried chicken, det var inte igår och det blir inte i morgon.
Skål på båten!

Det blev en utomhusbåt och en 75 min tur. Det var nog bland det trevligaste vi gjort på hela tiden. Vår ”chaufför” hette Elias och han var trevlig men kunde nog inte så mycket om Amsterdam, men vi fick reda på att man fiskar upp ca 15 personer ur kanalerna varje år, alla killar och alla med gylfen öppen när de hittas, och de flesta turister. Sen berättade han att det finns nästan 80 olika nationaliteter i Holland, och han sa det med stolthet också! Så borde vi också göra!

Huset har samma mönster som mina handdukar i badrummet!

Sen var det Penelope och hennes syster (?) från Vancouver som ville höra om vägen där man laddade bilen när man körde, och forskningen om dementa och äldre fotografier som gör dem friskare. Jag kunde inte berätta om något av det. Får läsa på när jag kommer hem så jag kan prata om mitt eget land lika kunnigt som de kunde.

Replika av båt som sjönk efter ett år.

Likaså Jordan och hans flickvän från Glasgow. Det gick knappt att höra vad han sa, och man undrade lite om deras semster, men han kunde allt om Zlatan och Henrik Larsson tex att hans som också hette Jordan och det skiljde bara 1 år mellan dem.

Jordan med flickvän

Faktum var att man hade knappt tid att titta på utsiken ens, så trevligt hade vi.

Jättegott och jättetrevligt
Med smarriga kakor
Tänkvärd skylt på fiket som heter Bake my day

Efter båtturen är vi på väg till stället receptionisten tipsade om igår men det går långsamt för vi har inte bråttom. Jag har köpt en rostfärgad T-shirt som jag satt på under klänningen för att inte bränna nacke och axlar mer. (HM förstås) Så jag klarar nog att gå hem i kylan. I morgon ska det bara bli 13 grader ute!

Kanalbild
Vinpaus
Har man ingen balkong så…
Stolt Sven med senaste inköpet!

Så långt vi gick och så vilse vi trodde vi var när vi äntligen hamnade på Foodhallen på Bellamyplein 51! Och så kunde vi konstatera att vi inte var utsvultna heller. Ett varv runt restaurangtorget och det fick bli holländsk poké bowl för omväxlings skull! Troligen går solen ner och vi kommer att frysa häcken av oss när vi går hem, men frysa, det är vad jag allra helst vill göra nu!

Framme vid Foodhallen
Många restauranger
Mycket folk
Holländsk poké bowl – precis lika god!

Det var en himla lång väg hem kändes det som, men vi tog en paus i en mataffär där vi fick ett par att nästan bli osams om vad som heter sour cream på engelska, men det slutade att vi ändå inte köpte någon gräddfil för vem vill sitta på hotellrummet och skyffla in det utan något till. Men lakrits köpte vi. Massvis! Det var ju nästan gratis!

Saltlakrits – alltid lika gott
Siri hon vet minsann var jag är!
Glada gitarrer i ett skyltfönster
Kvällsbild på kanal
Hotelltrappan från andra hållet!

Nu ligger vi i sängen, jag med nytvättade och nymasserade fötter och kan konstatera att vi idag nästan gått 23000 steg! Och i morgon ska vi inte gå till jobbet! Hurra!

Bara sova kvar då!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.