Sopig söndag

Och så kom den då äntligen! Värmen! Den som man längtat så mycket efter men som man omedelbart tar för givet när den väl kommer. Medan jag satt fast på jobbet med mina pivottabeller och inte kunde slita mig så åkte Sven och handlade grillbar mat i alla former. Han lade också en flaska champagne på kylning. Så mycket betyder värmen för oss i Sverige. Vi måste fira den ordentligt!

Grillning på fredagskvällen
Fredagschampagne

Nå, när köttet var färdiggrillat så var vi i princip stelfrusna så maten intogs inomhus. Och sen slappade vi och förberedde oss för en ny dag.

Och vi vaknade till en strålande sol! Så varmt var det så att Sven åt sin frukost snabbt för att solen sken rakt in på honom. Sedan gjorde vi det näst tråkigaste man kan göra i vår trädgård: Bära bort pool-plåtarna! (Det tråkigast är förstås att lägga dit dem igen inför vintern!

Men sen vi kom på att vi kunde ställa dem på baksidan av huset, är det mycket lättare. Förut skulle vi baxa ut dem genom en smal grind och ner för en massa trappor och förbi en bil som man inte fick repa. Nu ställde vi till och med upp plåtarna så att vi fortfarande får in ljus genom källarfönstret. Ibland är vi så smarta att hälften kunde vara nog!

Skridskobana
Plåtarna sommararkiverade

Överallt blommar det, men man måste ta närbilder för det är inte så prunkande runt omkring!

Bleka krokusar är fina i grupp
Vi har vintergäck lite här och där
Några av de 100 krokusarna vi planterade vid garageuppfarten. Bara gula har kommit upp.
Lökarna från förra året har förökat sig. Kan inte vänta!

Ett av dagens mål var att städa haciendan. Det är egentligen ganska onödigt med tanke på att det om en månad kommer att ligga ett tjockt dammlager av pollen överallt, men vi tycker det känns skönt att det är lika städat som inomhus en gång om året. I år hade vi till och med tagit ur batteriet ut klockan! Och när Sven vände på mattan såg den lika ny ut som när vi köpte den förra året. Vi körde alla tallrikar, glas och bestick i diskmaskinen och sen, tja, sen var det i princip färdigt! (och då slipper ni se bilder på Sven som knäskurar hela golvet….)

Äntligen dammfritt och städat!

Även dessa fåtöljer fick sig en dust med skurborsten. Det var ju förra året som någon slängt ut några chokladtårtor från Delicato som måsarna hade tryckt i sig. Det var INTE roligt att torka fågelbajs runt poolen då ska jag säga!

Fåtöljerna placerade i kvällssolen

Vårt främmande anlände kl 17 för att vi verkligen skulle kunna njuta av den 20 graderna som det var då. Eftersom poolen inte var badbar fick man sitta på kanten och låtsas. Det var inga som helst problem. Och jag lyckades göra slut på den vansinnigt sura champagnen från igår genom att blanda den med Lidls äckel-söta ciderliknande äppeldryck som vi hade hemma. Det blev mums tillsammans!

Första poolhänget med bruten armbåge

Fast grabbarna ville hellre dricka öl.

Grabbarna myser i solen
Hamburgare med alla attiraljer som finns!

Vi lyckades sitta kvar hela middagen och en stund till innan det var dags att flytta in i värmen. Faktum var att det blev så varmt inne, trots att det enda vi tände var värmeljus. När vi la oss var det 24 grader i vardagsrummet och drygt 22 i sovrummet. Det brukar vara 18 grader i båda rummen. Inte undra på att jag vred mig som en mask hela natten!

Gissa vem som inte fick plats i den nya soffan?
Jag fick fina gula tulpaner
Och de röda tulpanerna jag köpte igår
Termometrarna har fått spelet, eller?

Nästa morgon var det inte lika fint vädet men solen tittade fram en del. Det var dags att ge sig på de svåra områdena! Vår “fruktträdgård” behövde en rejäl ansning. Först all vildvuxen björnbär, som nu bara är några få skott. (Och en himla massa jordslagna rotskott som vi kanske kan sälja på växtloppisen!) Därefter gav vi oss på Taybäret och den japanska vinhallonen, två växter som har mer taggar än vad de behöver. Till sist var allt dött bortklippt och alla nya skott fastsatta där de skulle växa. Det är väldigt trångt och inte så lätt att ta sig fram utan att fastna i alla taggiga växter.

Och sen hittade vi ytterligare ett fornfynd i rabatten! Eller det är vad våra barn tycker när de hittar saker från när Sven och jag var små.

Nästan en före-bild
Efter-bild
Fornfynd
Med livet som insats!

Anna kom hem till oss och hjälpa till medan vi pratade om allt och hennes jobb…. Det blev en massa bortklippt, som astrarna från i höstas och så all lavendel som jag klippte ner. Nu kan alla sipporna börja växa! (Om vi inte har trampat sönder dem förstås!)

Inte mycket för världen idag
Men i sommar…
Nyklippt lavendel

I somras asfalterade de om gatan utanför oss. Innan de gjorde det, tog de bort all asfalten och då hittade vi några maskrosor som vi behandlade med round-up till slut eftersom det inte hjälpte att rycka upp dem. Och tror ni att de dog av det? Det här såg jag idag ute på gatan!

Världens starkaste växt!

Sven bytte däck på min bil och tvättade den så att den var ren och fin…

Nytvättad bil (en stund)

Och likaså spolade vi av asfalten så att den såg ut som ny….

Infarten rengjord

Sen kom sopbilen, och herre min je, vad det dammade. För oss som tvättade fönstren för några veckor sedan har det varit en plåga med alla idioter som måste svischa förbi i 50 km fast det står 30 på skylten. Ju fortare de kör desto mer dammar det. Men nu är det slut med det. Nu försvann allt gruset för i år!

Äntligen sopbilen
Sopbilen älskad och hatad
Sanden borta

Efter det intog vi en knastrig fika innan Sven skjutsade hem Anna. Jag torkade mitt ansikte med ansiktsvatten och den tussen skulle ni ha sett. Jag törs inte tänka på hur mycket damm jag har i håret! Men jag tvättar bort det i morgon bitti!

Lite fika

Ja, mer upplyftande än så är det inte att gå runt i trädgården. Nu börjar man riktigt längta efter en varm vår där allt slår ut. Tills dess får man drömma!

Framsidan inte så inbjudande
I sommar…

Men en liten stund klarade jag av det första söndagshänget i haciendan. Det finns ju infravärme som tur är. Nu är det dags att göra kväll. En sund själ i en sund kropp eller vad det heter!

Första söndagskvällen i haciendan! (Skitkallt!)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.