Tropisk dag, tropisk natt

Ibland får man vara tacksam för sin lilla blåsa, som tvingar en att gå upp på natten. Klockan var 4.20 när jag vaknade till den mest fantastiska soluppgången! Det var bara att springa in efter kameran och plåta, plåta, plåta.

Panorama med soluppgång

Bilden nedanför var fantastiskt vacker på mobiltelefonen, men när den blev större så är det kanske inte så häftigt med en bild på en gammal sten med fågelskit på…

Hur som helst så var jag uppe i en halvtimme innan jag kröp tillbaka i sängen med dörren på vid gavel för att få in sval luft och höra kluckandet från vattnet utanför. Men färjorna var inte så tidiga i morse.

Stenar i gryningsljus

När vi vaknade igen vid halv 8 var det fortfarande lika lugnt och spegelblankt ute. och så kom då den första färjan för dagen. Man får aldrig nog av att titta på dessa kolosser som åker förbi!

Nästa gång jag vaknade
Trötta människor på väg hem

Vi som inte behöver bevisa något längre, gick in och tog en snabbdusch och tänkte på hur skönt det skulle bli att hoppa i poolen där det är 12 grader varmare än här. Men Sven ville bada i det 18-gradiga vattnet, och rätt länge med eftersom jag påstod att bilderna inte blev så bra! (he-he!)

Badpojke

Vi var tillbaka på fastlandet igen kl 11.00 och passade på att leta rätt på någon plantskola när vi ändå var här ute. Vi hittade en som hette Gredelins, och den såg först inte mycket ut för världen, men oj vad fin den var. Jag tror aldrig jag sett så många krukväxter samtidigt (men det får vänta tills i höst), och jag hittade flera växter som jag inte kunde motstå. Ni får se dem längre ner.

Sen åkte vi raka vägen hem och packade upp och började… ja ni vet… vattna! Ja, och bada förstås. Med tanke på hur varm man var i kroppen så kändes det som att doppa sig i 18 grader att gå i. Men skillnaden är att det är lättare att vänja sig vid temperaturen när det är 30 grader. Men i luften var det 32 grader i skuggan och 45 i solen. Galet!

Det här är i skuggan mina vänner

Vi har väldigt många persikor på trädet som ska flyttas. Efter att jag klippte bort en massa grenar så att frukterna skulle komma fram i solen så har de fått en bra färg. Men de är långt i från mogna ännu.

Persikorna är många och omogna

Så hittade jag den här lilla raringen när vi var och handlade växter. Den bara stod där med sina 4 stänglar och sin fantastiska lila färg. Och sin humla. För under hela tiden jag bar runt på växten så satt en humla på blomman. Vi lämnade den i affären men det första som hände när jag ställde den där den skulle planteras, var att det kom en ny humla och satte sig på växten. Vi försöker att köpa växter som drar till sig insekter nu.

Temyntan var oemotståndlig

Och så att jag aldrig glömmer det igen, ifall någon frågar mig på 1000 Trädgårdar nästa gång, så är det en anisisop som står bakom temyntan. Det enda jag inte kunde svara på även om jag var nära…

Den blå rabatten har fått tillökning idag

Jag har äntligen köpt en “vanlig” verbena som också växer i den blå rabatten, men idag hittade jag en som var ännu tätare med ännu finare blommor. Den heter violverbena och får börja att bo i den rosa rabatten (som är väldigt lila om sanningen ska fram).

Violverbenan hamnade bredvid trädgårdskantlöken

I rabatten vid entrén siktar jag på att få en delvis brun rabatt. Vi får ser hur det går. Märkliga blommor blir det där i alla fall. Som den här nedanför. Hur svårt kan det vara. Alla känner till solhatt, eller Echinacea som den heter på latin. Och den här var orange men hade ingen lapp men kostade 298:-. Jag tänkte att jag hittar namnet när jag kommer hem, men det finns ju hur många oranga sorter som helst ju! Suck, så den här får nog aldrig något eget namn.

Orange solhatt ?

Sen hittade vi små söta oranga blommor som skulle bli stora tuvor. Killen mindes inte vad de hette men när vi frågade i kassan så sa hon att det var Portlak. Och när vi kom hem och surfade på det (eftersom jag hade för mig att det var något ätbart) så visst det var ettårigt och ätbart. Men fint. Så det får val vara i rabatten i sommar så får vi se om man kan ta fröer eller inte.

Portlak var visst bara ett-årig!

Rådjuren har ju “beskurit” mina luktärtor men nu börjar de komma upp och blomma. jag köpte för några år sedan en massa olika sorter, men jag hinner ju inte använda upp dem för varje år blir det så himla mycket frön dem som jag har sått. Här växer endast blommor som kommer från baljorna på förra årets blommor.

Hemsådda luktärtor i hemsvetsad spaljé

Det syns inte lika bra på bild som i verkligheten, men idag har jag oljat in bänkens plankor med den mossgröna oljan  jag använder överallt. Att bänken är lite för lång märkte jag inte minst när jag inte fick med hela på bilden.

Bänken är fortfarande för lång

Jag ägnade en lång stund att gå och klippa bort överblommade rosor för att de nya ska synas. Rosen nedan köpte jag i en stor kruka på Hornbach. Det var tre rosor tillsammans och jag satte dem runt fontänen, men de har dött en och en. Även den här såg inte så pigg ut i våras men nu blommar den med fina aprikosfärgade rosor men jättefin form.

Nu finns det bara en kvar av Hornbachrosen.

Den rosa rosen på framsidan blev totalt uppäten av rådjuren här tidigare i sommar. Inte så kul att visa upp för besökarna här den 1 juli. Dessutom dog den största grenen också. Men nu har det kommit blommor på en av grenarna. de här rosorna doftar inte ros, utan Trico Garden ska ni veta!

Och äntligen fick vi se rosor på framsidan

Det nya i år är att så krasse. Den klättrar inte lika mycket som jag skulle vilja men det kanske kommer. Nu börjar det i alla fall att komma blommor. Får se om man kommer fram bland alla jordsäckarna som ligger där för att nå att smaka på nektarn i blommorna. (Ni minns hur man gjorde, va?)

Och för första gången: Krasse!

Vi har funderingar på att sätta upp stolpar på andra sidan poolen och spänna upp vajer från haciendataken och överpoolen så att vinet kan växa där. Det har bara inte blivit av ännu. Men i år har vinet vuxit som aldrig förr, och vindruvorna är garanterat lika stora som de var i Alsace! Vill vi ha dem större vet vi nu att vi ska klippa bort grenarna så druvorna får sol.

Vår vinranka är väldigt frodig nu
Med många klasar med stora vindruvor

Varje år så är det alltid frön från Varggap kvar i krukan som står vid poolen. I år har jag inte planterat något utan låter den få ha  krukan i fred. Det kommer att blir fullt med lila blommor. Så vackert!

Kvarglömda frön av varggap kommer varje år på nytt!

Sven har gjort världens godaste röda vinbärs och körsbärssaft. Och jag har valt musiken i haciendan typ. Man orkar inte så mycket när det är så här varmt. I morgon sticker vi ut på sjön och ser om det är svalare där! kl är 23.00 och det är fortfarande 23 grader ute. Men vi orkar inte vara vakna längre! Tyvärr!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.