Vår småländska roadtrip III

Som jag sa, sängarna var helt nya, det var mörkt i rummet och båda fönstren stod öppna och det var knäpptyst i Oskarshamn. Vi vaknade med en känsla av välbefinnande som man bara kan ha när man sovit en hel natt utan att bli väckt en enda gång.

Efter morgontoaletten var vi redo att inta staden, i det fortfarande ständigt vackra vädret (vet inte vad vi gjort för att förtjäna det)!

Nilfisk ska definitivt hålla sig till att göra dammsugare! Vi stinker äpple båda två!
Största duschen hittills!
Inuti frukostpåsen
Och här framdukad

Även om vi åt innehållet i vår frukostpåse i snigelfart så var vi ändå färdigt långt innan affärerna öppnade. Lite shopping är aldrig fel i en ny stad. De brukar ju alltid finnas något mer än Lindex och KappAhl och i Katrineholm tog det väldigt lång tid innan man fick H&M.

Vi följde skyltarna mot Centrum och sen upphörde skyltarna men något Centrum såg vi inte till. Det är ju nästan tillräckligt för att dra vidare, men vi beslöt oss för att ge stan ytterligare en chans, och till sist hamnade vi på en parkering jämte en stor byggarbetsplats. I Oskarshamn verkar de bygga om allt samtidigt för hela stan var som en enda stor byggarbetsplats förresten.

Medan vi väntade på att affärerna (särskilt Lundins skor där rean började idag) så gick vi runt och hittade gamla fina kvarter som kanske inte fått en lika framträdande plats som i Eksjö men var fina ändå.

Det finns ett gammalt Oskarshamn även om man gömmer det väl
Liten upptäcksfärd innan affärerna öppnar

En minut i 10 kom så äntligen butiksföreståndaren för skoaffären (hon hade varit och vaccinerat hunden), och vi blev insläppta. Nu var vi utrustade med ett papper där Ellas båda fötter var avritade. Därför vågade vi köpa både små sandaler och rosa gummistövlar till henne till 30% rabatt. Och jag passade samtidigt på att köpa nya prickiga träskor för de gamla håller på att falla i sär helt och hållet.

Skorea på Lundins. Ella får nya rosa sandaler och rosa gummistövlar (förstås)
Och jag nya träskor som jag inte får in foten i trots att det är samma storlek!

Vi frågade var vi kunde få en god fika och blev hänvisade till Nilssons konditori (förstås!). När man tittar på internet ser man att de nominerats till bästa konditori 3 ggr och att konditorn Anders Oskarsson blev årets konditor 2015. Så vi vågade ta en så bakelse med så anspråkslöst utseende som nedanstående bild visar. Och naturligtvis var den jättegod.

Årets konditor 2015 levererar

Det märkliga är att när man har fått en idé i huvudet så är det väldigt svårt att ställa om. Vi hade tänkt att köpa Lidls 3-kantsmackor med oss som matsäck när vi stack ut och solade. När vi stack iväg så frågade Sven varför vi inte hade köpt med oss supergoda mackor från Nilssons konditori istället? Ja, varför inte? Men vi var så inställda på vad vi skulle handla så vi inte tänkte. Och inte hittade vi Lidl affären heller så det fick bli ägg- och räkmackor på Willys istället (men de var jättegoda)!

Och så var det matsäcken
Som ser ut så här

Vi åkte mot Figeholm och svängde in där. När vi kört förbi Simpevarp så hamnade vi på en liten väg som var helt uppgrävd för man höll på att lägga ner fiber. Det enda som fanns därute var sommarstugor, så man undrar hur man tänke. Det var förvisso lite dålig mottagning på mobilen men….

Vi hittade ett helt hemman som var till salu på Hemnet. Det gav ju Sven sysselsättning hela eftermiddagen att ligga och fantisera om sitt nya liv. Vi hittade i alla fall en plats att parkera längs vägen intill en vägbom som ledde till en privat brygga. Har man en jeep så har man!

Här kunde man parkera utan att stå i vägen om man har en Jeep

Vi hade med oss badtermometer och den sa 20 grader. Tyvärr hann vi aldrig bli så varma att vi behövde bada. Det blåste friska fläktar så när man satt i solstolen så hade man med fördel på sig något tröjlikt. Men om man lade sig på det varma berget var det en helt annan sak.

Vår klippa
Ingen nedskräpning här inte
Horisonten
Rött berg – det bästa!
Här låg vi bra i flera timmar!
Inte-badpojke

Vi låg där i 3-4 timmar och bara slappade och det var väldigt skönt. Sen ringde vi till min kompis Göran i Västervik och undrade om de var hemma. Det var ju inte så länge sedan de gjorde samma våldgästning hemma hos oss, då det var pay-back time!

Och vem bor här då?

Karin, som vet hur mycket jag tycker om Rätt Livs räksallad hade gjort sin egen variant. Och till detta serverades det ankarstock från Haags bageri. Mums! Och det var så skönt att sitta och ljuga en stund hemma på deras altan.

Göran och Karin förstås
Och vi får Haags ankarstock och hemgjord räksallad när Rätt Livs inte längre finns.

Sen bar det vidare till nästa sovplats. I kväll har vi bokat rum på Gryts Skärgårdspensionat. Det var det enda stället hittills där vi verkligen var tvungen att använda Booking.com. Ingen svarade på telefon och man föreslog sms eller mail. Men ett rum bokades och när vi kom fram så satt det en stor lapp på väggen där vi kom in med vilket rumsnummer vi hade. Det var en annan gäst som förklarade hur det funkade, precis som vi något senare förklarade för nästa nykomna gäst hur det funkade.

Hur som helst så var rummet stort med ett enormt stort badrum. Vi ställde upp fönstren och drog för gardinerna ifall det fanns mygg, och stoppade i en sugpropp vi hittade på golvet i avloppet på handfatet och fyllde det med kallt vatten där vi sedan stoppade i vinflaskan jag köpte på Systemet i Västervik. (När man säger att man borde sälja kylt vin på Systemet så säger personalen, att de ska inte uppmuntra folk att dricka. Det är ju bara en klyscha de använder när de inte vill ta in nya idéer).

Oj vilket stort badrum!
Oj vilket stort sovrum!
Utsikten är inte fy skam heller!
Gryts Skärgårdspensionat

Det fanns ingen restaurang på Pensionatet så man var tvungen att åka iväg ca 3 km till Fyrudden och äta. Men det var helt ok för det var samma personer som drev det stället också!

Det var ingen direkt värme så vi valde att sitta inne. Det godaste på menyn var varmrökt lax med hemgjord potatissallad så det fick bli det.

Fyrudden
Vi äter kvällsmat
Varmrökt lax med hemgjord potatissallad

Vi hade kommit på att vi kanske skulle lura hit Erik och Susanna och Ella i morgon så vi fick träffa dem igen och ELLA FICK SINA SKOR. Och det är inte så långt från Linköping till Gryt, så vi åkte och rekade lite. Vid Eknäs camping hittade vi allra finaste stranden direkt ut mot farleden. Det satt folk och kramades i varenda skreva så poppis var det!

Eknäs camping by night
Folk lämnar spår

När vi hade hittat det ultimata stället att ligga på i morgon så avslutade vi kvällen med en mjukglass. Det var många år sedan jag åt en sådan sist. Då fanns till exempel inte hallonströssel, men det fanns det nu!

Vi avslutar med glass

Hurra! I morgon får vi träffa Ella igen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.