Vi drar till fjällen

Det började nog bland glöggångorna på julafton. ”Tänk om vi skulle ta och åka till Alperna och åka skidor?” Senast jag åkte slalom var 2002 (och jag vet inte hur många kilon sedan), och Susanna, som skulle vara mer än halvvägs gången, och så Ella förstås…. En knapp 2-åring har ju inget i backen att göra hur begåvad hon än är… Så jag slutade lyssna…

Men diskussionerna fortsatte och utformade sig till en idé att åka några dagar på Sportlovet. Jag avböjde fortfarande. Men en stuga i Kläppen var bokad torsdag till söndag, sportlovsveckan, och alla hade tagit ledigt, ja, utom jag förstås. Vad skulle jag med och göra….

Det blev inte bättre av att jag lyckades att få influensa i mitten av februari. Sven fick den också, men när han blev bättre så mådde jag bara sämre. Efter en vecka hamnade jag på vårdcentralen på god väg att få lunginflammation. Jag fick värsta penicillingkuren och hostmedicin för både dag och natt. Ja, och sen sov jag i en vecka.

Massvis med medicin!

Nästa person ur gruppen som dök, var Erik. Han hamnade på Vårdcentralen med öroninflammation och fick också penicillin. och sen fick Ella ögoninflammation, och dagen efter 40 graders feber. Hur skulle det här gå? När man såg hur stackars Svens försök att samla oss alla började rinna ut i sanden så kände jag att jag var tvungen att ställa upp! Det må vara 16 år sen sist, men jag kan ju alltid passa Ella.

Det var ett tag sedan den jackan passade….

Men se, det kunde jag inte heller, för hennes föräldrar kom bara till Susannas föräldrar i Västerås, innan båda låg däckade, med en frisk onge. Så de vände hem igen på kvällen. Och jag förstod att jag inte längre kunde skylla på att jag skulle vara barnvakt!

Vi väntar på någon som glömt sin jacka hemma
Sven äter matsäck – äggmackor förstås!
Lunchutsikten – Kupolen i Borlänge

Efter segaste resan någonsin, kom vi fram vid halv 3 till Kläppen. Vi hyrde skidor först för nyckeln fick vi inte förrän kl 4. Stugan var helt ok men det grämde mig otroligt att jag som till och med packar vitlökspress (utan vitlök) hade missat värmeljus (och strösucketter= te utan socker!…)

Fanns det gulliga tossor då?
Vi hyr skidor, hjälmar, stavar mm
Mitt nya pannband, bäst i hela världen!

De andra ville naturligtvis ut och provåka när de kom fram. Jag var inte det minsta intresserad av att ge mig ut och åka slalom i -16 grader så jag tog en tupplur under den medhavda värmefilten.

Storstugan
Vårt sovrum
Rädd om golvet
Utsikt från köket
Utsikt från soffan
3 tappra själar sticker ut redan första kvällen
Så här kul var det
Ella förstår att hon går miste om något och väljer att gå omkring med skidmössan inomhus!

På kvällen åt vi pulvermos och falukorvsröra. Jag är van vid stugorna i Hemavan där det fanns en kniv/sked/gaffel per person. Här finns det massvis med porslin och samma diskmaskin som vi har hemma (och ja, vi tog med oss maskindisktabletter)!

Varken Sven eller jag har sovit så gott på länge, men det var väl för att det var kolsvart i rummet, och nästa morgon tog vi det lugnt men var väl ute till 10. Vi delade på oss så att ungdomarna fick åka i sin takt och Sven i min takt. Det märkliga var att jag åkte precis lika bra som för 16 år sedan, om inte bättre!

Fredag morgon
Här ska åkas!
Gondolliften
Ella fortsätter att känna sig bestulen på sitt första sportlov!

Och vi åkte och åkte och åkte…. Vid 2 lyckades vi hamna i gondolliften samtidigt med Anna och Co och åkte hem till stugan och stekte ägg och åt på mackor med ost och falukorv. Det sa bara slurp och så var maten uppäten. Efter det drack vi kaffe och choklad och eftersom kaffet var så äckligt så hällde vi chokladpulver i kaffet och vips så drack vi Kläppenkaffe!

Mysklädsel
Våra alltmer kreativa lunchmackor!
Vi spetsar kaffet
Många skidor blev det…

Snart var vi ute igen och nu körde Anna och jag så fick Christopher och Sven stila inför varandra bäst de ville. Anna och jag körde systematiskt igenom varenda grön och blå backe och en röd som vi snabbt ångrade. Men vi kom ner förstås.

Nästan likadan himmel som i Burano!
Anna och jag åker tillsammans på eftermiddagen
Det tar lång tid för alla vecka att skrynkla ut sig.
Och det gör precis lika ont runt anklarna!
Fattar inte varför killar kan stå dubbelvikta utan att deras aorta stasar!

Vid 4 var jag mätt och åkte hem och duschade. Sven kom hem och bytte till långfärdsskidor och stack ut igen. Har man lagt så mycket tid på valla så måste man ju prova.

Och så bryter vi in med lite bilder från senast vi åkte skidor tillsammans! Året var 2002!

2002 i Hemavan

Vid 6 kom Anna och Christopher hem. Ikväll ska vi äta köttfärssås och spagetti. Sen kommer det bara att bli mackor. Trots varenda kabelkanal som finns i Sverige finns i denna stuga så kommer vi troligtvis att somna efter Aktuellt!

Bastu varje kväll

Nästa morgon vaknade jag 8 men somnade lätt om och sov till 9. Så vi var inte ute förrän halv 11. Det var varmare idag (bara -7) och det snöade lite. Vi åkte i ca 1,5 timmar innan vi åkte hem och käkade varsin Dagobert-macka med 2 polarkakor med ägg, ost, stekta tomater, skinka och/eller falukorv.

Mycket snö
Lördag morgon – det är varmare idag.

Efteråt bestämde sig Sven och jag för att åka längdskidor. Om det var 16 år sen jag åkte slalom senast så är mitt trackrecord ännu värre när det gäller längdskidor. Och jag brukade vara så duktig när vi bodde i Nässjö och Västervik…. Suck.

Sven och jag åkte en runda som han inte ville tala om längden på. Det var ju helt uppenbart att mina själv-vallande skidor som hade fjäll som hamnade i snön om man var lite för tung, skulle göra vårt varv väldigt långsamt. Så Sven lät mig ta hans skidor medan han fick hasa runt på mina. 1 timme och 15 minute tog de ca 6,5 km vi åkte och som jag avslutade med ett fall rakt på svanskotan. Men om jag överlevde min första förlossning med en bruten svanskota, så går det här säkert bra också. Sven kände sig tvungen att ta ytterligare ett varv (på 33 minuter), medan jag letade mig fram till soptunnan för att slänga vår påse. Snubben jag mötte på vägen som klampade runt med slalompjäxor fick mig att glädja mig åt att vi åkt längdskidåkning på eftermiddagen.

Pernilla Kalla
Och stackars Sven med mina skidor!

Kl 18 kom Anna och Christopher efter att ha åkte slalom hela eftermiddagen och sedan varit på After Ski.

I morgon kommer vi att ta det lungt, så det blir ingen åkning alls. Sven hade bokat städning i den första stugan vi bokade men inte i denna ☹️, så det måste vi fixa också!

Ikväll blir det resterna av köttfärsen till kvällsmat. I går blev det köttfärspizza, ikväll blir det samma eller spagetti till. Vi får se vad vi orkar göra iordning. Eller så räcker chipsen och ostbågarna… Någon TV lär det inte bli i kväll heller…

After Ski

Konstigt det där. Första natten sov vi som två stenar, och andra natten sov vi ganska bra, men i natt sov vi knappt något alls. Jag kan förstå om jag inte kunde sova, för min svanskota bultade och gjorde ont, men Sven låg i mörkret och läste på sin ipad. Det är helt enkelt dags att åka hem.

Jag vaknade i princip helt utan smärta i svanskotan, så jag kan till och med tänka mig att åka längdskidor igen (om jag får låna Svens förstås….). Vi städade, men jag tror inte det blev så bra dammsuget för det satt världens värsta hårboll i munstycket och jag var inte intresserad av att ta bort det. Stugan var helt ok, men fönstrena släppte in så himla mycket kalluft så vi fick till slut dra ner rullgardinerna för att få upp värmen. Nästa gång ska vi se till att få en stuga med öppen spis, OCH två toaletter, eller toan separerad från bastun och duschen. Nu var vi bara 4 personer, men med 6 vuxna och ett barn hade man behövt kölappar.

Vi åkte och lämnade tillbaka skidorna och lämnade in nycklarna vid halv 11, och sedan lade vi oss i bilkön hem. I Vansbro stannade vi på Lyko och handlade. Men de hade mest bara schampon, men lite blev det handlat. Och så konditoriet i Vansbro. Vi hade kunnat handla hur mycket som helst, men allt vi handlade kostade bara 114:-! Helt sjukt!

The long way home
Äggmacka i baksätet
Och så vi i framsätet
Vasa-semlan
Kaffe och katalan
Mitt favoritschampoo i storförpackning, världens lenaste hudkräm från Clarins och så en Angry Bird tvål till Ella, som älskar att tvätta händerna!

Det första jag gjorde när jag kom hem var att tända två värmeljus. Bara de som varit med på resan förstår varför!

Vi glömde packa värmeljus!!!!

Det bästa med den här helgen var att jag trodde att jag inte kunde åka skidor över huvudtaget längre, för det var ju 16 år sen sist, men det gick hur bra som helst, faktiskt bättre än senast jag åkte till och med. Så jag har inga som helst problem med att åka till Alperna nästa gång… Även om det nog inte kommer att vara någon snö när vi kommer dit nästa gång.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.