Vi går en ny vår till mötes

Så börjar man förstå att även denna vinter drar sig mot sitt slut och det kommer en ny vår. Och det är så härligt. Frågan är väl hur mycket jag kommer att hinna uppskatta den. Tidigare år har jag tagit semester på måndagarna för att kunna njuta av våren, men nu är jag ju anställd av mig själv och då är frågan hur lite jag “klarar av” att jobba. Det är svårt att tacka nej när någon ber om hjälp.

I år sålde jag farmors fina kökssoffa för att få plats med mer växter i uterummet. (Efter att ha sett hur fint den passade i sitt nya hem är jag inte det minsta ledsen!)

Trots att möblerna försvunnit har det inte gått att gå in i uterummet så när Sven var bortrest passade jag på att storstäda, och det blev så mysigt att vi har suttit därute varenda kväll sedan dess!

Och det är så mycket som växer därinne just nu, men det mest märkvärdiga är väl att pelargonerna redan börjat blomma!

 

Min pelargon blommar redan

Lika så en chili som vi sådde förra året. Lappen försvann men det ser ut som en Cayenne, och de gav mycket frukt förra året. Jag hoppas att den växt till sig och ger ännu mer i år!

Och förra årets chili blommar redan

Vårt nya fikonträd har fått spatt och det växer så mycket frukt på det. Nu fick jag reda på att frukterna är mogna när de hänger nedåt, så nu ska vi väl hinna smaka innan de är ruttna!

Vi har massvis med fikon men lyckas inte äta dem innan de ruttnar

I fredags köpte jag alternativa påskfjädrar på Lidl. De är gjorda av chintz och det är garanterat ingen levande kalkon som fått fjädrarna avryckta här inte. Men oj vilka korta ståltrådar det var.

Så blir det påsk i år också!
Alternativa påskfjädrar

Vi börjar helgen med att äta fredagsmiddagen i uterummet. Ost och kex funkar överallt!

Fredagskväll i uterummet

Det är lördag och vi har 5 timmar att jobba på innan vi måste förbereda för kvällens gäster!

Jag spenderar 1,5 timme med att sprida ut täckbark i rabatten mot gatan. Det var några år sedan sist. Innan dess har jag rensat hela rabatten och Sven och jag har klippt ner all lavendel. Så 4 ggr så mycket tid kan man väl räkna att det tog, men nu håller den sig fin ett bra tag! (Men lukten av täckbark hoppas jag försvinner snabbt!)

Blåsipporna är först av alla sippor

Inne odlar vi rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, brysselkål, tomater, gurka, squash, olika sorters bönor och gud vet allt… Och så en ligger en himla massa potatis och gror, och minst 4 sorters lök väntar på att bli nergrävd. Vi är pinsamt medvetna om att vi inte kommer att få plats med allt, så vi offrar gräsmattan under körsbärsträdet. Vi har handlat pallkragar på Rusta (vilket vi ångrade när vi såg skillnaden på de som fanns på Plantagen) och jag har betsat dem svartbruna.

Innan vi ställde dit dem grävde Sven bort “gräsmattan” och tog bort skifferplattorna vi hade där. Vi har hört att man ska lägga ett lager med dagstidningar under för att slippa ogräs. Så vi tog fram alla vi hade i tidningsinsamlingen och spred ut. Sen gick Sven och hämtade markduken. Och jag fick springa runt och jaga tidningar eftersom det började blåsa. Men skam den som ger sig. Det an bara blir bättre! Jag fyllde ett tråg med vatten och så doppade vi tidningarna i vatten och då höll de sig på plats tills vi var klara!

Hoppsan, det gick inte så bra
Processförbättring
Sisådärja

Vi ställde lådorna på plats och Sven började fylla dem i botten med gräsmattan som han precis grävt bort. Själv tog jag tag i att tömma komposten. Ett såll över den bortesta lådan och sedan var det bara att sätta igång. Jag lyckades fylla lådan två gånger innan jag gav upp. Sven såg till att komposten hamnade i alla lådorna (även de gamla).

Alla lådorna på plats
Dags att tömma komposten och ge plats för nytt avfall
Jag siktar kompost
Maskorgie
Kompostjord är väldigt drygt!
Så mycket siktat men mer än hälften kvar

Vi åkte hela vägen till Byggmax för att köpa Täckbark. Jag vet inte varför men det verkar som vi fick med oss bra kvalitet hem. Egentligen skulle vi villa ha träflis men vi vet inte hur vi ska få tag på det annat än att åka ut till något elljusspår och knycka lite….

Vi får se vad det här är för kvalitet

Vädret var varmt och skönt i lördags och då var vi till och med sugna på att bada i poolen (som i alla fall inte är frusen längre) men i dag var det isande kallt, men då slipper man plocka av sig tröjan hela tiden förstås… Och desto mysigare när man gör kväll sedan.

Väder….

Om ni inte tro på mig när jag säger att vi har massvis med odlingar inne så är här beviset. Faktum är att det tillkommit en tredje hylla sedan jag tog den här bilden. Det är ett himla vattnande kan jag säga…

Våra inneodlingar

I morgon hotade man med snö. Hoppas inte för jag har hela eftermiddagen ledig för att fortsätta tömma komposten. Yay!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.