Vi gör Söder osäkert

Äntligen strålande sol, men tyvärr för kallt och snöigt för att det skulle lämpa sig med en skogspromenad. Istället bestämde vi oss för att åka in till stan och lösa några ärenden som väntat alldeles för länge. Södermalm blev alltså dagens mål!

Så här långt har våren kommit hemma!

På Götgatsbacken finns ju en av tre butiker som Gudrun Sjödén har. Efter all reklam jag fått i veckan inför Internationella kvinnodagen så kändes det inte mer än rätt att släpa i Sven där medan jag provade sisådär 12 olika plagg. Finast var ju det som var mest otippat, En svart tunika i det här mönstret. Så nöjd!

Ny tunika från Gudrun Sjödén

På väg mot Södermannagatan via Östgötagatanså passerade vi korsningen Koksgatan där 125 kvadrat ligger. Där inne fanns en utställning i glasfusing av Caroline Hertz från Lund. Fantastiska blommor i glas, men tyvärr var nästan alla sålda, åtminstone de som vi ville ha. Vi tog hennes kontaktuppgifter för i Skåne är jag ju lite då och då. Fast hu, vad dessa måste gå sönder lätt!

Snödroppar
Blåsippor

Utanför ICA på Skånegatan var de här tre taxarna på väg in i affären för att kolla efter matte. Nu skulle vi testa appen Mapstr där jag lagt in alla Gulddrakennominerade både 2016 och 2017. Nu var det kategorin Café som gällde.

Taxar väntar ivrigt på matte

Skånegatan och däromkring är ju mina gamla hoods där jag jobbade i totalt 5 år i två olika omgångar. Det var hippt då men nu är det så hippt att det nästan blir lite parodiskt. Det är synd om dem som inte har så bra skäggväxt.

Utsikten åt ena hållet
Utsikten åt andra hållet

Vi är framme i korsningen Katarina Bangata och Södermannagatan där Älskade traditioner ligger. Trevlig personal och spännande våfflor, men en fruktansvärd ljudnivå och det tog lång tid att få våfflan, så lång tid att vårt kaffe hann kallna medan vi väntade. När telefonen ringde så hörde jag det inte ens utan kände en vibration i bordet. Jag var tvungen att gå ut utanför och prata för det gick inte att höra något.

Älskade traditioner
Semmelvåffla
Saffransvåffla

Sedan gick vi tillbaka mot Skånegatan och vid Nytorget såg vi en restaurang som såg trevlig ut. Vi bokade bort för 4 till kl 17 och ringde sedan och meddelade vårt middagssällskap det. Sedan kunde vi i lugn och ro gå runt och kolla i de olika affärerna.

Det första vi hittade, fast som är inslaget, var ett bordsunderlägg med ett 3-dimensionellt foto av små gulliga bondgårdsdjur. Det köpte vi till Ella, om inte annat kommer den räfflade plasten att vara perfekt för henne att sitta och dra sina små naglar över, en liten egenhet som vi har upptäckt att hon har.

Dagens häftigaste upplevelse stod nog affären Fat Cat för. Bilden nedanför var bara en liten detalj när man kom in. Inte kändes det som en affär. Men stilen var inte riktigt den vi har hemma så det fanns inte så mycket att köpa för att komplettera med. Nej då får vi nog slänga ut allt här hemma!

Fat Cat

Sen var klocka 4 och det var dags att tagga ner lite innan middagen. Den finaste baren vi hittade låg på Bondegatan. Där drack vi ett läbbigt sött glas riesling som blev värre för varje klunk man drack!

Bistroteket

Det var hög stämning när vi kom till restaurangen, och bordet var inte färdigt än, eller så ville de bara att vi skulle köpa en drink i baren innan vi gick ner. Det fanns inte så mycket att välja mellan, jag tog en Adams Apple och Sven en Toddy (ja den var varm). När Perre och Helene kom sedan så upptäckte vi att man kunde vika ut drinkmenyn och då fanns det ju mycket mer att välja på.

Nytorget 6, vår värd ikväll

Vi åt alla olika rätter, från blodpudding till lammracks, och alla var nöjda med sin mat. Efterrätterna var inte dumma heller, men jag orkade inte med någon ikväll. Kl 19.30 var nästa sittning och då var vi precis färdiga också.

Helene äter efterrätt
Skatteskrapan by night
Redo för en promenad

Vi var ju närmare grön tunnelbana än röd så vi bestämde oss för att gå till Mariatorget, sen till Zinkensdamm och till slut till Hornstull. Då kom tunnelbanan precis och vi var hemma i ett nafs. Drygt 15000 steg blev det idag, men från Fruängen åkte vi buss, för Sven hade fått skavsår.

Väl hemma så monterade jag glaset på vår fotogenlampa från landet. Den stod 15 år i den gamla boden utan att någon brydde sig om den. Sen tog vi hem den och putsade den och när jag tvättade glaset och blev det väl någon spänning i glaset för det bara sprack lite senare. Men nu äntligen har den fått tillbaka sitt glasrör, men vi har ju fortfarande inte fått dit en veke kom jag på.

Lampa äntligen lagad

Och så här fin blev kopparlampan som vi köpte häromveckan på St Erikshjälpen för 20 eller 40kr. Vi hade själva aldrig kommit på att man skulle kunna ha ett konjakskupeformat glas men det blev ju jättebra! Jag tror att den ska hänga ute i haciendan.

Lite otippat fick vi ett runt glas men visst blev det bra?

Sen var jag tvungen att kolla vad det var för saker i godispåsen från Gudrun Sjödén. Ett jättefint block, en liten väska som jag inte kunde få upp knappen på, ett paket russin (vi har precis kastat de gamla så….) och en nattkräm från Weleda men jättenattljusolja (primrose på engelska har jag nu lärt mig), och ett nummer av tidningen Filter, där jag genast läste en 20 sidor lång artikel om mobbning på arbetsplatser. Hemsk läsning, och inte mycket man kan göra något åt heller, som det verkar, annat än att dra öronen åt sig och fly sin väg så fort det bara går för att rädda sitt eget skinn.

Godispåsen från Gudrun

Sen köpte vi lite eget godis också. Till exempel den ypperliga planteringprylen som jag har ett exemplar av liggandes någonstans i trädgården redan. Genom att köpa en till så fördubblar jag chansen att hitta den andra. Sven ville odla palsternacka eftersom han tyckte att juicen han gjorde i morse av morot, palsternacka och vår hemgjorda äppeljuice, var så god, Och krokarna ska upp så att vi kan lyfta ner våra ljusstakar som sitter vid öppna spisen varje gång vi låter ljusen brinna för länge så de inte går att få loss.

Lite mer “godis”

Eftersom hon slog in Ellas underlägg så fint, så kan jag inte visa det. Men jag köpte den allra häftigaste bilden på en varg. Så ni får nöja er med den, men särskilt 3D blev den inte.

3D-bild

Och Melodifestivalen slapp vi helt ifrån. Fel låt vann verkar det som på Facebook. Det säger inte så mycket, men det är skönt att den här orgien i meningslösa schlagerballader är över. Nu ska man bara få höra dem på radio och Svensktoppen i ett halvår tills de är glömda igen och det är ett halvår tills nästa år tävling.

God natt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.