Vi gör Wallåkra

Jag läste för ett tag sedan om Wallåkra Stengodsfabrik och bestämde att det skulle besökas nästa gång vi var i trakten. Jag har keramik-köpförbud men det gäller ju inte saltglaserat gods gudskelov! Vi tog hunden med oss och stack iväg med bilen

Sven och Maria och Thea

Vilket häftigt ställe det var! Och vilka trevliga människor som jobbade där! De höll precis på att tömma ugnen. Det tar 3 månader att fylla ugnen (med två anställda keramiker) och sedan eldar man med kol i 3 dagar och fyller på kol en gång i halvtimmen under dessa 3 dygnen. Sedan tar det 2 veckor för den 21 kvm stora ugnen att svalna. (Visst är det konstigt att hon berättade det för mig och jag mindes allt meddetsamna=intresse!). Saltglasyr innebär att man bara bränner en gång och då bara med salt.

Ugnen
Vackert ställe!
Fina amplar!
Stengods överallt
Till och med toan hade ett stengodshandfat!

Vi kunde ha stannat och äta i denna mysiga miljö men bestämde oss för att åka vidare till Tomatens hus och äta där.

Väntar på mat
Hemligt recept men sååå gott!
Klara färger

Jag köpte en mexikansk dragon och en curryplanta där innan vi drog vidare till Swedish Antique. Där hittade vi faktiskt fler tallrikar av sorten som vi hade på landet som Erik och Susanna har nu.

Det här var bara ena huset!

När vi kom hem var det dags för dagens höjdpunkt. Jag hade stämt träff med min gamla bästis sen första och andra klass. Vi har inte setts på 50 år! Jag cyklade dit och sedan “motormunnade” vi 3 nästa 3 timmar! Inga problem med pinsam tystnad där inte. Tyvärr kollade vi inte om bilderna blev bra innan jag la undan mobilen!

Katharina och jag

Sen cyklade jag hem och fick äta lakritschips och sedan en smaskig hamburgare köpt på gårdsbutiken i Viken (dit vi ska nu idag).

En bra dag helt enkelt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.