Vi har koll (nästan)

Vi gick i ide lite för tidigt i höstas. Jag tror det berodde på att det var så dåligt väder men jag minns inte. Hur som helst så var det mycket som hade kunnat städats undan då, så att det inte var så mycket att göra nu till våren. Det har ju varit en kall vår så man har inte hängt så mycket i trädgården nu heller.

Men den sena påsken visade sig från sin allra bästa sida. Det var shorts-varmt och solen sken. På Skärtorsdagen var det helt vindstilla, på Långfredagen var det slöjmoln, och idag på Annandagen var det blåsigt. Men vi har slitit som bara den och det känns nu som vi äntligen fått kontroll över situationen. För självklart så är det några nya projekt som slukar värdefull tid.

Rabatten vid ingången gjorde vi klar för ett tag sedan. Och jag har gått och klippt små grenar med forsythia och tagit in för att se dem slå ut i gult igen och igen. Men nu var det äntligen dags för den riktiga busken att lysa i gult. Och på marken håller vitsipporna på att slå ut. Det finns, vita, gula och blå. Vi kommer inte att ge oss förrän det är som en matta där, som det nästa var när vi flyttade in.

Första rabatten som blev klar. Nu med blommande forsythia

Jag har köpt två amplar som skulle hänga i körsbärsträdet men den ena hamnade utanför köksfönstret. Där ska det hänga fina begonior.

Det blir amplar i år

Vi köpte den här krukhållaren i Danmark och där tänkte jag har ännu mer kryddväxter. Alla mina stora lådor med kryddor är gödslade och har fått ny jord och all mynta har jag planterat om så den ska bli pigg och glad igen. Och så odlar jag i år koriander och lakritstagetes bland annat. Jag ska nog få ihop lite goda kryddblandningar i år också!

Uteplatsen vid köket är klar

Det här är mina alternativa krukor. Jag har en till att göra klar. Korgarna hittade jag på HM Home och så har jag köpt kokosmatta på metervara. I den ena planterade jag squash som inte mådde bra och i den andra en butternut-pumpa.

Hemgjorda krukor

Vi planterade ut en massa kål och grejer som vi försått i uterummet. Men som håller på att bli totalinvaderat av sorgmyggor så de mår nog bättre av att växa här ute. Vi har satt ut en termometer och sett att lådorna klarar åtminstone 3 minusgrader. Gurkplantorna under markväven är väl mer tveksamma men det ska vara varmt hela den här veckan i alla fall.

Lådorna är fulla av saker som säkert kommer att frysa ihjäl

Jag hade tänkt göra en häck med rosmarin och timjan vid infarten men vi insåg att en rabatt med rosor nog skulle bli snyggare, så vi letade och det enda vi hittade var rosen Heidi Klum som inte blev så stor men med violetta rosor i klasar. (Konstigt att hon inte fick en klätterros uppkallad efter sig…) I mellan har jag fyllt på med det jag alltid har, nämligen lavendel. Nu ska det bara på täckbark. I nästa nivå står det, trädet vi har pratat om så länge: Mullbärsträdet. Må nu bären vara så goda som de var när vi provsmakade. Vi köpte en sort med långa bär. Ska bli spännande! På Ösmo Plantshop trodde de att det skulle bli bär redan i år.

En infart med stil.

Våra rosor växer som galna och det tar inte lång tid förrän vi inte kan öppna fönstren alls. Det är en stor Madame du Coeur och bredvid en Ferdinand Pichard (polkagrisrandig), och båda har spridit sig och blir enorma. Sedan är Rhapsody in Blue också väldigt fin och blommar om och om igen hela sommaren. Vår Fairy skulle ju krypa längs muren men växer rakt upp.

Och så har vi de två klängrosorna, där jag kommit på att den ena heter Bajazzo men den andra är fortfarande okänd. Men kanske inte så länge till. Jag hittade etiketten med EAN-koden och importören och har nu mailat dem och frågat om de kan hjälpa mig. Håller tummarna, för jag blir galen utav att inte veta!

I år klippte Sven alla rosorna

Och jag rensade och rensade. I den här rabatten trivdes höstanemonen jag planterat där för den hade skjutit säkert 15 skott. Det börjar bli väldigt mycket hyacinter överallt, men jag har inte hjärta att kasta dem efter jul. Och de får ju en helt annan färg i trädgården än på julbordet. Så jag tog rabatterna och Sven det lite större som rosor och buskar. Tillsammans fick vi det riktigt fint!

Åh dessa rabatter
Nu ser det städat ut igen

Våra hantverkare kan inte göra klart balkongen för det har stått en stor rhododendron i vägen. Men nu är den flyttad ett steg ner, och den som stod där är flyttad till köket där en rhododendron dog (och byttes ut mot en pärlbuske som nu måste flyttas igen…) Det tar tid när allt bara går runt och runt.

Själv fick jag ägna tid åt att få bort en massa asfaltsfläckar på den nya balkongen och i trappan. Till slut kom vi på att avfettningsmedel funkade bäst.

I fruktträdgården, som också är fixad nu, är det bättre om plats sedan vi flyttat bort persikoträdet till hörnan bakom komposten.

Och så har den stora rhododendronen flyttat ner ett steg och gjort plats för en trappa.
Och här hamnade en rhododendron
Sven har fixat fruktträdgården. Nu enklare att vistas i sedan vi flyttade på persikoträdet!

Det har tagit en himla tid att städa haciendan. Det är så dammigt från trafiken och man har fortfarande inte kunnat få bort allt gruset som ligger här. Det känns sjukt att man inte ska kunna tvätta fönstren förrän inne i maj. Så vi har inte ställt dig stolar och lagt dit matta än för vi vet att vi kommer att behöva skura en gång till när de varit här och sopat.

Men andra saker är på plats, som passionsblomman som precis höll på att dö i Svens arbetsrum. Nu mår den kanon!

Passionsblomman får börja klättra tidigare i år
Ny poolskylt
Skylten är tillbaka men vi behöver en ny oblekt

Som vi letade efter den där poolskylten hemma tills vi till slut kom på att vi aldrig köpt den utan bara velat. Så när jag hittade den så slog jag till.

Vi var i Nynäs hos pappa på lördagen och gjorde då en sparris och laxsallad, och i går på Annandagen var vi hos Per och Sari och åt påskmat och sedan grillade vi. Fast det blev inte så sent för när man sliter i trädgården så är det svårt att hålla sig vaken på kvällarna. I morgon är det åter till jobbet. Ska bli så skön!

Glad påsk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.