Vi trasslar till det

Jag försökte göra något med de krokiga grenarna från trollhassel redan när vi bodde på Terriergränd. Vårt sovrum gick i någon halv-puttinuttig stil och vi hade vita spetsgardiner och en kornich. Som omtag använde jag ihopsnodda trollhasselgrenar. Jag tyckte det var fint. Men vi tog inte med oss det när vi flyttade hit, för vi lämnade den halv-puttinuttiga stilen kvar i Sköndal.

Omtag av trollhassel
Garderoberna som vi slet med!

Den trollhasseln som vi planterade hos oss för några år sedan, har växt så det knakar. Den är egentligen finast på vintern när den tappar sina krulliga gröna blad som ser ut som om de fått någon sjukdom.

Trollhassel i närbild
Trollhassel i närbild

Vi hade sett när vi var runt och kollade på öppna trädgårdar hur man hade klippt trädet så att stammen kom fram. Om man gör det så har man ju mer plats för buskar. Sä här blev det när det blev klart!

Tomt nertill
Tomt nertill
Trädet får stam
Trädet får stam

Sven spenderade sedan flera timmar med att klippa bort varenda blad för att spara grenarna till “något”. Sedan har de legat i vägen för gräsklipparen hela sommaren. Men när vi åkte till Skåne så fikade vi i Karlskrona på Express House och där hade de en läcker ljuskrona gjord med rådjurshorn. Vi tänkte att det där borde vi kunna göra med våra trollhasselgrenar.

Ljuskrona av horn på Expresso House
Ljuskrona av horn på Expresso House

Så jag satte igång. Det var lite svårt att få den rund. Jag lämnade det jag gjort tills Sven kom hem och sedan fortsatte vi tillsammans. Eftersom alla grenar är så krokiga så kunde man spänna fast dem i varandra. Det var endast 2 ggr som en gren sprätte iväg annars satt de stenhårt utan ståltråd eller snöre. Hade vi gjort det här meddetsamma när grenarna var mjuka hade det varit ännu lättare. Till slut kände vi att det räckte.

Vi har trasslat ihop grenarna till en ring (typ)
Vi har trasslat ihop grenarna till en ring (typ)

Jag vet inte om det var till mitt 50-års kalas, men för länge sedan så köpte vi ett gäng med små ledbelysningar som var batteridrivna som vi hade liggandes på det dukade bordet. Sven sprang ner i källaren och hittade 3 st. Det mest fantastiska var att batterierna fortfarande fungerade. Sen trasslade han in dem i kronan. Så här blev det då!

Belysningen monterad
Belysningen monterad

Sven sprang ner i källaren och letade bland sina grejer och hittade en svart kedja som han använde som upphängningsanordning. Jag kunde bara erbjuda broderade band, en det hade väl blivit lite väl kitschigt! så vi hängde upp den i uterummet över den plats där soffan ska stå så man inte går in i den.

Kronan på plats i uterummet
Kronan på plats i uterummet

Ja, och så väntade vi tills det mörknade för att se hur det blev. Lite jobbigt är det ju att sätta på 3 st knappar för att få igång alla ljusen men vi får väl leta reda på en bättre ljusslinga när vi får in el i uterummet.

Lampkrona i solnedgång
Lampkrona i solnedgång

Det är svårt att bedöma om något är fint eller inte när man har gjort det själv, för då är man så himla stolt att allt är snyggt. Men kul var det, så kul att vi funderar på att plantera trollhassel över hela tomten och starta masstillverkning. Men det kommer nog inte att hända på riktigt!

 

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.