Alf Svenssons TV-fåtölj

När jag var liten hade vi en fåtölj som jag tyckte så mycket om. Den var låg och man fick rum två i den samtidigt. Vår hade grönt tyg och det var i den jag satt och tittade på de första programmen som TV2 sände någon gång 1968. Var den sedan tog vägen har jag ingen aning om, men under de senaste åren har jag letat och letat efter en som skulle kunna stå hemma hos mig. Jag var nära en gång men vågade inte slå till.

Men i september hittade jag en annons på Blocket. Det fanns en stol utanför Helsingborg. Eftersom vi skulle på Ålagille den 6/10 så skulle vi ju ändå ner dit. Så jag köpte den osedd men blev inte besviken när jag såg den.

Den här fåtöljen köpte jag på Blocket för 800:-

Men sedan har stolen blivit ståendes hemma för jag kan inte riktigt komma på vilket tyg som skulle passa bäst. Den ska stå i hallen och ska alltså passa in där. Jag har letat överallt och nu var det sista chansen på Tygverket på St Paulsgatan.

Där hade de gott om tyger men inget som var jättefantastiskt, förrän jag tittade bland deras stuvar och hittade ett tyg som dessutom skulle passa till det rödaktiga trät i stolen. Och det var halva priset på alla stuvar. Köpt och klart! Nu är det bara hem och se hur vi ska få till det!

Den här stuven köpte jag för 300:- på Tygverket

Man kan skriva mycket om den här stolen. Alf Svensson var en designer som tillverkade ett antal möbler varav det här är en. Att det är ett original ser man på märket på stolen.

Vi vände och vred på stolen och mindes den lilla fåtöljen vi köpte i början på 90-talet som vi strippade på allt tyg och hade ståendes hemma ett antal år innan vi körde den till tippen. Men den här gången tror jag nog att vi ska kunna greja det.

Undersidan
Baksidan

Tyget på sitsen ska bort. Och nytt tyg spikas fast. När det gäller ryggen så ska denna skruvas bort och tyget avlägsnas. Sen tror jag att man först spikar fast ryggens tyg och därefter syr fast tyget på baksidan med osynliga stygn.

Och det skulle visa sig att jag hade rätt. Vi upptäckte att stolen redan var omklädd en gång och i original hade varit turkos. Vi förstod också att det var en fackman som hade klätt om den, och vi såg att stolen var väldigt skadad och hade blivit lagad.

Mycket nubb
Osynlig söm

 

 

Hoppsan
Stol med stoppning

Det bästa med att klä om en stol är att man kan använda det gamla tyget som mall. I det här fallet så strök jag tyget först så det skulle bli slätt igen. Sen var det bara att klippa och nita fast det med häftpistol. Det var väl inte det tjusigaste vi gjort men vem tittar under stolen?

Jag klipper det nya tyget med det gamla som mall
Stolen är så lagad
Sitsen klar

Sen var det dags för ryggen. Vi skruvade loss den och sprättade bort stygnen som höll fast baksidan. Och mycket riktigt var framstycket fastnitat på baksidan, nu med om möjligt ännu mindre nubb, och dessa lossade väldigt lätt. Jag klippte till de två delarna till ryggen medan Sven förstärkte de nedre hålen i ryggstödet där skruvarna inte tog. Och så putsade han skruvarna med mässingsputs. Det gäller att vara perfektionist!

Ryggen avtäckt
Stoppningen ska flyttas över till det nya tyget
Det nya tyget fastsatt
Bakstycket fastnålat

Varje gång jag köper ett sätt med synålar så får jag med en rund konstig nål som jag förstår är till för att sy den sömmen som jag nu ska ägna resten av kvällen åt att sy.  Så det var bara att välja. Jag tar den minsta sorten.

Och alla dessa nålar!

Och sen var det “bara” att sy! Det var minsann inte lätt för nålen svängde hela tiden och ögat var så stort att tråden (som förresten var riktig möbeltråd) bara åkte ur, men å andra sidan har det aldrig varit så lätt att trä en nål som den här heller. Jag spenderade nog 3 timmar med att sy fina osynliga stygn, eller så nära jag kunde komma.

Jag syr fast baksidan

För att undvika blodblåsor på pekfingret (det kändes så i alla fall) stoppade jag ner fingret i en påse med isbitar och det kändes mycket bättre sedan.

Och ta-da! Här är den färdiga stolen! Garanterat den finaste Alf Svensson fåtöljen som står att finna. Och värt varenda öre, som inte var så himla mycket till slut! Ungefär 1100:-

Fåtöljen klar

Nu ska vi bara hitta ett bord eller en bokhylla som matchar till stolen. Det känner jag, är nästa utmaning!

Och ni som läser alla kommentarerna nedan från Andreas är säkert jättenyfikna på hur hans stol blev. Här är den!

Andreas fåtölj blev omklädd i ljusgrå mocka!

Andreas är också riktigt duktig på att fotografera. Följ länken här och kolla själva!

Comments

 • Hej Pernilla,
  Jag letar själv efter en Alf Svensson te tv fåtölj i det gröna tyg som din stol ursprungligen var klädd i. Jag råkade snubbla in på din blogg och tänkt höra med dig ifall du har kvar det gröna tyget du tog bort från fåtöljen?

  Jag har redan en underbar grönklädd Alf Svensson fåtölj och letar nu efter en till men det är inte helt lätt att hitta med rätt klädsel. Om du har kvar det gröna tyget kan jag tänka mig att köpa det om det finns möjlighet.

  Med vänlig hälsning
  Rebecka

  • Hej Rebecka! Åh jag önskar att jag hade, men nej, jag har inte sparat tyget! :-(
   Det enda jag kan säga är att stolen var omklädd så det var inte originaltyget. Men jag ser ju att det finns gott om detaljbilder så du borde ju veta…
   Kan man inte hitta något liknande i någon gammal tygaffär i Småland eller liknande? Jag håller tummarna för dig!!!
   Hälsningar Pernilla

 • Absolut. Jag vill JÄTTEGÄRNA SE. Vill inte att någon robot ska hitta min mailadress men det är förnamn.efternamn hos gmail. Trevlig helg!

 • Nu är den äntligen klar! Blev riktigt nöjd för att vara första gången. Kan maila dig bilder om du ville se :)?

  Med vänlig hälsning,
  Andreas

 • Hej!

  Efter 2 h nålande igår kom jag fram till att det är nog snyggast att köra mässing nubb och sträcka på tyget hela tiden, annars blir det med största sannolikhet veck om man syr, då tyget är rätt tjockt. Ska prova med nubb ikväll, bara finna vem som säljer…

 • Ok! Ja, jag ska prova att förborra och skruva försiktigt och se om skruvarna fäster.
  Jag hade ingen stoppning på ryggens baksida, frågan är om det behövs? Hur hade du gjort? Jag är rädd att det kanske blir rynkigt och fult då? Vad säger din erfarenhet ;)?

  Med vänlig hälsning,
  Andreas

  • Ja, det är ju viktigt att dessa skruvar sitter annars lär det ju inte vara så kul att luta sig tillbaka :-). Om du sätter dit bitar, som på vår stol, så lär det ju synas när du spänner tyget om du INTE sätter dit stoppning, men om du klarar dig utan förstärkningsbitar så behöver du säkert inte stoppning, men när jag tar i stolen så känns ju min stol mjuk även på baksidan! Jag hade nylonvadd hemma sedan jag klädde en sänggavel för länge sedan (kastar aldrig något). Tror du att du får till stygnen så att de inte syns?

 • Hej! De där träbitarna satt där redan på stolen när vi köpte den. Vi upptäckte när vi plockade bort tyget att stolen var trasig och hade blivit lagad. Någon hade suttit sönder den. Så de hade lagat benen och lite till. Så de där träbitarna hade nog någon satt dit för de hade haft samma problem som du. Jag börjar väl bli senil för samtidigt som jag kommer i håg lukten och frustrationen över att nålen svängde hela tiden när jag försökte sy så minns jag ändå inte alla detaljer. Såg tex att det INTE var en kartongbit på baksidan som jag sa utan bara stoppningen. Vi fyllde förresten på lite mer vadd på sitsen. Jag är såååå nyfiken på hur din stol blir!

 • Hej!
  Vad kul att du också får en fin stol hemma hos dig! Jag tror att det finaste sättet är att du först sprättar bort tyget på ryggstödet så har du något att mäta de nya delarna efter. Sätt sedan fast tyget på framsidan av ryggstödet genom att häfta fast det på baksidan. På min stol satt tyget på baksidan runt en kartongbit. Jag vek det nya baksidetyget runt kartongbiten och sedan sydde jag med små stygn och den jobbiga runda nålen fast baksidan med framsidan. Du behöver nästan någon specialtråd eller åtminstone björntråd för du måste dra ihop det hårt så att stygnen inte syns. Du hittar säker ett sätt att sy så så lite som möjligt av tråden syns. Det är ju förstås lättare med ett blommigt tyg än ett enfärgat tyg.
  Börja kolla på bilden “Ryggen avtäckt”.
  Lycka till! Du får gärna skicka en bild på resultatet (om du törs :-) ). Jag lägger ut den!

  • Hej igen,

   Tack för ditt snabba svar. Nu återstår bara att sy baksidan av ryggstödet. Köpte Björntråd igår men hade inga knappnålar, så det blir en ny sväng till affären.

   Såg att din stol också strulat med fästet. Satte din man en extra träbit vid de övre hålen? Svårt att se på din bild. Samtidigt så vill man ju inte ändra vinkeln på ryggstödet. Sprutade in trä på tub i hålen och ska förborra och sedan prova att skruva i mina mässingskruvar. Vad tror du eller Sven om detta? Värsta senariot är att skruvarna fäster dåligt när man väl ha sytt ihop bakstycket. Bilder kommer! MVH Andreas

 • Hej!

  Har fått ärva en likadan möbel från min farmor och har köp grått mockatyg som jag tänkte klä denna med. Vad tror du efter att ha fixat din fina stol? Ska jag klippa ryggstödet i två delar och sedan försöka sy ihop dessa för hand? Jag funderar på om man kanske ska sätta mässingnubb längs kanten istället då jag inte syr så ofta… Vad tror du blir bäst och vad är din rekommendation? Mocka är ju rätt tjockt dessutom. Har googlat runt och du är den enda jag sett klätt teve-fåtöljen…
  Blev grymt snyggt! Tacksam för snabbt svar då jag vill börja ikväll ;)

  Med vänlig hälsning,
  Andreas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.