Altandörren

Altandörren i vardagsrummet är inte vacker och har inte varit det sen vi flyttade in! För några år sedan när vi målade om från vitt till grönt runt fönstren så skulle jag redan då gjort något ordentligt åt altandörren än att bara blaska på ny färg.

Förra året började jag med varmluftspistol men eftersom det är lite småläskigt så nära glas och det var fint väder förra sommaren vilket innebar att jag måste stå i fullt solsken, så blev det inte gjort.

Så här långt kom jag förra sommaren

Den här sommaren köpte jag Bums och penslade på, och oj! vad effektivt det var! Sedan var det bara att skrapa. Jag fick hjälp av Anna en dag och Sven en annan, men det var bara jag som hade tålamodet hela vägen fram!

Det är bara att sätta igång "bums"

Panelen under fönstret i dörrarna är så torr så den har spruckit. Jag har kommit med kreativa idéer till Sven om att man borde kunna hitta någon panel att byta ut den med. På Bauhaus hittar vi bastupanel i gran som är lika tjock och vi köper ett paket à 122:-. Sven sågar snett och fint och jag grundar.

Panelen måste bytas ut
Så här såg det ut bakom
Grundning och målning av noten
Dörren klar för ommålning
Panelbrädorna på plats
Det är nu det börjar regna!

Efter grundoljning och grundning med Visir så målade jag två ggr med Demidekk (endast det bästa är gott nog). Färgnumret är S4010-G30Y. Jag körde inte fönsterfärg utan fasadfärg då vi även skulle måla om gaveln som är i trä.

Det blev en fantastisk skillnad! Det var värt varenda nedlagd minut helt enkelt. Nu hoppas jag att dörren står emot i 10 år till.

Och så här fint blev resultatet
Detalj på panelen att jämföra med ovan...

Samtidigt gjorde Sven en välgärning när han äntligen målade fönstret i vardagsrummet. Vi förstår att man inte har gjort det för vi vet vilket helvete det är att bara tvätta fönstret. Men nu var det dags att ha hand om fönstret som man inte ens har orkat måla vitt (jo, en liten del är grundad, men det är allt). så det fönstret är fortfarande brunt.

 

Det bruna fönstret med lite vit grundfärg i nedre hörnet.

 

Sven måste använda stegen

 

Och så här grönt och fint blev det!

Nu återstår det bara att byta ut panelen under de övriga vardagsrumsfönstren, nu när vi vet att bastupanel funkar att laga med.

 

 

Comments

 • Tack för ditt svar! Kul att panelen på er dörr har hållit bra. Idag köpte jag bastupanel. Vår balkong ligger också i söderläge och vädret går hårt åt den.
  Ha en skön sommar!
  Anna K

 • Hej! Hittade hit då vår balkongdörr ser likadan ut som er gjorde innan. Kul att se skillnaden! Min fråga: hur väl har bastupanelen hållit? Jag söker efter behandlad ytterpanel, men den är för tjock! Jag behöver en panel med maxtjocklek 15 mm. Funkar er bastupanel utomhus så här några år senare?
  Mvh Anna K, en annan som försöker renovera …

  • Hej!
   Ja, nu är det några år sedan och panelen är hur fin som helst! Den har krympt väldigt lite. Vi ska fixa ytterligare en del under ett fönster nu i sommar och så har vi en nyare dörr med bara en skiva som vi sagt i flera år att den ska fixas! Vi får väl se!
   Dörren ligger ju i söderläge så den får ju väldigt mycket sol på sig. Bastupanelen var det som stämde bäst storleksmässigt, men använd en riktigt bra färg!
   Lycka till!
   Pernilla

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.