Äppelmustning 2020

Så var det dags för årets äppelmustning! Det var två år senast, och det beror på att det inte blev några äpplen alls förra året. Sven och jag hade tjuvstartat och redan kört två satser, som vi hade pastöriserat i kastrull eftersom det var för lite för att använda pastöriseringsmaskinen som behövde minst 35 liter.

Det verkar som om vi har väldigt “torra” äpplen i år, eller så har vi ingen bra teknik. Det blir bara ca 0,3 l/kg frukt och det borde bli nästan det dubbla.

På fredagskvällen dök Erik, Susanna, Ella och Agnes upp, och vi hade ju redan kusin Maria och Thea här. Så när lördagen kom om Anna och Christopher och Gammelfarmor Yvonne dök upp så var vi fulltaliga.

Nu var det bara att köra igång!

Första stationen, äppeltvätt, ansvarade Ella och Agnes för
Ibland kunde man bli lite osams om den rosa svampen!

Andra stationen var den farligaste, äppelklyveriet. Vi var tre som lyckades skära oss på de nyslipade knivarna.

Första passet Maria och Erik
Tur att det finns plåster

Sen var det dags att mosa äpplena, och här blev det många diskussioner om hur finfördelat det egentligen blev och hur finfördelat det behövde vara. Vi testade att köra igenom äpplena både en och två gånger, men kom fram till att det nog inte var någon skillnad.

Susanna snurrar på
Även Ella fick prova!
Thea tyckte det var halvkul…

Ett antal hinkar blev så här mycket. Vi turades om med två stora lådor.

Äppelmos

Sen hamnade vi i den trånga sektorn. Själva äppelpressen. Det tog lite tid för man kunde inte stoppa i hur mycket som helst.

Erik och pappa diskuterar hur mycket man kan stoppa i pressen. Erik visa hur mycket det ska vara kvar när man har pressat klart.
Medan pappa tyckte man kunde fylla mycket mer.

Ella och Agnes tröttnade när de var genomsura och frusna och Ella satt hellre i solen och lekte med lego.

Filtmys
Agnes ville ta en tupplur

Jag fick för mig att inneduken blev igensatt av allt äppelgrovs så jag och Anna åkte iväg till IKANO-huset och handlade på tygrean. Den här fina spetsgardinen var perfekt för ändamålet och jag sydde snabbt en ny innerpåse som funkade bra.

Det är bra när man kan sy
Jag provar så den fungerar

Sen var det dags för den obligatoriska korvgrillningen. Alltid lika gott och aldrig har väl Thea dreglat så mycket som just då. Jag vet inte om någon till slut stack till henne en korv. Matte håller stenhårt på dieten!

Det blev korv med räksallad till alla (utom Thea)
Man fick hålla utkik efter getingar dock.
Anna grillar mer korv

Sen var det dags att fortsätta. Nu började vi plocka av våra egna äpplen Wealthy och James Grieve. Förutom fallfrukten som vi tidigare tagit hand om plockade vi nu 21+22+23+24 kilo, och det märktes knappt på träden!

Susanna plockar äpplen
Christopher häller i…
och mosar äpplen
Anna och Erik fyller på
Och barnen sitter nu inne och ritar
Och Thea har det skittråkigt!
Först lurar jag farmor att sätta på mig Ellas klänning
Och sen sätter jag på mig skorna helt fel!

Den här kastrullen rymmer 65 liter och doppvärmaren måste minst ha 35 liter för att inte koka torrt. Den kräver ett 16 amperes uttag och det var inte helt lätt att hitta ett som var säkrat på så mycket, även om det stod det i proppskåpet. Säkringen gick ett antal gånger innan allt var pastöriserat.

Jättekastrullen

Sen var det dags att äta gammelfarmors fantastiska äppelpaj! Den var så god!

Äppelpaj och vaniljsås

Sen var det hög tid att gå och bada tyckte Agnes som helt sonika klädde av sig allt och gick iväg till poolen!

En liten naken fis som ska bada
Så blev det ett dopp för vissa och Bibbi och Bobbo med!
Medan andra stod bredvid poolen i dunjacka och plockade björnbär
Efter badet är det bra med mössa!

Till slut blev det tillräckligt varmt för att vi skulle kunna hälla upp det i våra bibbar (som nu Sven fick 2 kravbrev på från Klarna i går, fast de själva har makulerat hans överbeställning…). 3 liter ner i bibben med en tratt och sen på med korken och sen ett tryck så korken hamnar på plats.

Det är varmt!
Här ligger dom på rad och ryker
Det blir rätt mycket på komposten!

Och så blev det kväll och belöningen var en kall öl!

En öl på pooldäcket
Maria lär Ella och Agnes hur man ska sucka efter drickat

Jag hade lagat mat redan på förmiddagen så det var förberett med pulled meat och taco chips eller tortillabröd (eller båda) och paprika, majs, syltlök, fefferoni och tacosås och creme fraiche. Vi var både hungriga och trötta….

Majskolvar stekta i smör
Kött som har stått i ugnen väldigt väldigt länge
Och allt på ett tortillabröd som viks ihop

Och efter maten var det bara att ta hand om resten av juicen som vi tillfälligt fått hälla upp i dunkar. Totalt blev det 103 liter juice av 280 kg äpplen.

Kvällspasset

I morgon ska vi prova igen men då kommer vi att göra det hela annorlunda, för nu har det kommit upp så många nya idéer på hur vi ska göra, så det kommer att bli som att börja om på nytt!

Ytterligare en bra sak som hände idag, var att Erik hjälpte till att installera en dimmer på matrumslampan. Sedan vi satte upp de 4 Tala-lamporna som vi suktat efter i flera år, så har det varit väldigt ljust vid matbordet och det passar ju om man lägger pussel, men annars är det lite för ljust. Det enda dumma som hände var att när Erik skruvade ur en av lamporna så lossnade den från sockeln. Det känns lagom kul när glödlampan kostar 850 kr ny och den var helt oanvänd. Men vi investerade i en ny limpistol och nu sitter den ihop igen. Och det blev mycket bättre när de gick att dimra!

Nya matbordslampan, ÄNTLIGEN!

Så godnatt! I morgon rensar vi våra äppelträd!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.