Äppelmustning 2022

Så var det dags igen för den bi-anuella äppelmustningshelgen! Vi hade samlat ihop både släkt och äpplen i en salig röra. Förra gången (2020) fick vi 103 l av 280kg äpplen. Men då märkte vi att det inte blev lika mycket must om man ska äpplena i bitar, så den stationen är bortplockad i år.

Vi har hållit poolen igång i förhoppningen att vi skulle kunna få en fin dag, som det varit tidigare år, men den här helgen bjöd inte på så fint väder. Men ett morgondopp kan man väl ändå unna sig!

Morgondopp, årets sista!

Kl 9 stod vi färdiga att sätta igång. Våra egna äpplen hängde fortfarande kvar på träden, utom de som ramlat av. Så vi plockade av totalt 110 kg på de två stora träden. Men då lämnade Sven kvar lite äpplen på träden. Fråga mig inte varför. Kanske tycker han att det är roligt att gå och böja sig ner varje morgon och plocka fallfrukt. Jag har i alla fall bestämt mig för att det är ok att inte äta äpplen i fast form längre. Min bakgrund som notorisk äppelpallare i kombination med min graviditetsnoja på Golden Delicious när jag väntade Anna) gör att jag känner att jag har ätit mitt sista äpple. Men must och cider och mos och alla andra varianter är helt ok!

Det slank ner päron också, men vindruvorna hänger kvar för de är inte riktigt mogna ännu.

Vi mustade päron också!
Är man 6 år (och en riktig klätterapa) får man klättra på stegen
Mamma plockar och pappa hackar
Ella och Agner fångar äpplen. Aston släpper ner leksaksbilar.
Alla har sin uppgift! (Farmor/mormors är att torktumla barnkläder!)
Kolla så duktig jag är
Lite provsmakning av äpplena
Komposten var full redan

Vid halv 10 dök Ormkärrorna upp och kl 11 kom en skållhet pappa, som hade åkt vilse med en taxichaufför som hade full värme på i bilen. Nå, han svalnade snabbt.

Anna och morfar smiter från jobbet
Christopher vevar på
Före och efterbild på äpplena efter att de har rivits
Sen ska allt ner i pressen. Det är tungt!
Per och Erik häller äppelrivet i pressen

 

 

Här pressas det för fulla muggar

Ella kom in till mig i köket och frågade mig varför jag inte hjälpte till! Ja, det kan man ju undra. Gårdagen gick åt till att göra en kålpudding med lamm och därefter en lammgryta, där jag bara förkokade köttet. Idag gjorde jag klart den och försökte fixa fika till alla och däremellan fick jag springa upp och ner till källaren med dyngsura kläder som skulle torkas i torktumlaren. Nästa år får alla som ska kasta i leksaksbilar i vattenbunken har med sig ännu mera extrakläder. Och vad hjälper det med vattentäta Goretex kängor när vattnet rinner ner i skorna inifrån galonisarna!

Vi hann i alla fall få i oss fika och munkar som Per hade haft med sig, innan det var dags att tända på grillen för att grilla korv! Jag kom inte längre än till Lidl, så jag gjorde en “egen” variant av räksallad igår. Den blev supersmaskig tyckte alla.

Ella med korv (och Christopher)
Agnes äter korv med hemgjord räksallad
Lunch under körsbärsträdet
Vi får knö under körsbärsträdet för köksbordet är fullt med mustningsattiraljer!
Och så alla-på-samma-bild bilden tagen av någon som finns med på nästa bild
Mätta och glada

Det vi gjorde fel den här gången, upptäckte vi, var att vi inte började värma upp musten tidigt. Nu fick vi sluta pressa när vi hade fyllt alla hinkar med must och vänta tills pastöriseringsmaskinen kom upp i sina 82 grader. Det tog sin lilla stund. Sen var det bara att hälla upp så mycket som möjligt för att få i nästa omgång. Kastrullen rymmer 65 liter så andra gången så fick vi koka upp och hälla upp 3 bibbar för att få rum med det sista.

Jag har väl nämnt det tidigare men vi har ett rejält lager med bibbar, sedan Sven beställde på internet. Han hittade en leverantör som bara tog 6 kr/st, vilket var väldigt billigt i jämförelse. Det enda var att man måste beställa 400 st. Och det gjorde han, fast beställningen gick inte igenom så han beställde igen, och igen. Rätt var det var så var hela vårt konto tömt på pengar som Klarna hade dragit och nästa dag ringde leverantören och frågade om Sven verkligen ville ha 7×400 bibbar. Det ville han ju inte och ordrarna avbeställdes och vi fick våra pengar tillbaka. Den här helgen blev det totalt 40 bibbar med must så det räcker några år till. 

Sven uppbådar lite entusiasm inför halvmaran!

Sven skulle springa halvmaran idag med Magnus var det bestämt sedan länge. Han tänkte först cykla in till stan men sen upptäckte han att han glömt ladda batteriet på cykeln så han tog bilen istället, och det var nog lika bra det med tanke på hur vädret blev på eftermiddagen och kvällen med ösregn! Bordet vi la bibbarna på var inte vattentätt men det gick knappt att flytta för det var så mycket vatten så bibbarna åkte rutschkana på bordet. Vi får se om bubblorna går ner så det går att använda igen som bord.

Nu ska det fixas och trixas när innersta bilen ska ut
Och så åker maratonlöparen iväg med bil för han har glömt att ladda cykelbatteriet!
Tillbakaparkerade igen

Aston fick mat och leka lite i gammelmorfars knä innan det var dags att ta en tupplur. Det är så bra med extravagnen vi har köpt. Man bara stoppar i honom där och så somnar han. Fast det blev inte så länge som han borde ha sovit, vilket märktes sen på kvällen. När Aston sov fick tjejerna Anna alldeles för sig själva!

Inga problem att ta en tupplur mitt i alla uppståndelse!
Och då finns det andra som står på tur att få leka med Anna!
Kurragömma till exempel
Kurragömma där alla gömmer sig tillsammans
Och så passar vi på att få kusinerna på en gruppbild
Bilar går hem i vilken situation som helst
Brum brum
Aston lånar mammas overall som hon nog hade näst nästa vinter….
Här står vagnar parkerade för både stora och små
Anna visar morfar sina teckningar

Och just som vi satt där och fikade fick vi besök av syrran och Sara som ville hälsa på pappa/morfar. De hann med en fika och att låna några pussel innan de försvann hem till kvällens matlagning.

Kort besök av syrran och Sara

Vi timade kvällsmaten lagom tills Sven kom hem. Det hade gått bra men det skulle nog inte bli någon sen kväll i alla fall. Min cous-cousgryta med lamm smakade toppen tillsammans med en klick creme fraiche och hemgjord persiko chutney! Och den var lite mer populär hos Ella och Agnes än kålpuddingen igår. (Kålpudding är deras favoritmat, men de hade nog inte väntat sig lila kål och lammfärs med en massa ajvar relish.) 

Och så här gick det för Sven i loppet
Vi håller koll på loppet på paddan
I mål! i Stockholms dyraste parkeringsgarage! (Kostade troligtvis mer än startavgiften)
Vi var rejält trötta allihop och vissa tjurigare än andra
Jag säger bara lammgryta!
Ernst fick vara med på ett hörn
Agnes har tagit medalj!
Aston få prova medaljen
Här var det vighetstävling tills lillkusinen kom och smiskade dem i stjärten.

Ormkärrorna åkte hem med en trött och mosig Aston och Ella och Agnes somnade också ovaggade. Och det gjorde vi strax efter, pappa nere i källaren och de andra i gästrummet. Det blev inte många ord i lördagskrysset innan paddan ramlade ur händerna.

Nästa morgon vaknade jag av att man studsade bollar på köksgolvet. Efter en långsam frukost samlade Linköpingsborna i hop sig för att åka hem. Det gör inget om de glömmer något för Sven kommer ner och är barnvakt om bara några dagar. Men det hindrar inte Agnes från att vilja ha ett rejält kramkalas ändå!

Hejdå farfar!

Vi skjutsade hem pappa, via Gröna Villan i Tungelsta, där vi blev bjudna på brunch. Jag tror att pappa tyckte det var ganska skönt att komma hem. Det gjorde vi också och jag slocknade på sängen en timme och sedan var det dags att skynda till yogan, som var värre än förra gången. Och efter den så tog vi ett sista bad i poolen. Nu stänger vi den och tänker inte på hur elräkningen kommer att se ut.

40 bibbar blev det, vilket är 120 liter must. vi hade 260 kilo äpplen tillsammans så det blev bättre den här gången med 0,46 l/kg äpplen. Vi smakade den sista bibben vi gjorde, men den var ju alldeles grumsig. Men det kommer inte de andra att vara!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.