Claugs äppelmusteri

Spread the love

Att den här helgen överhuvudtaget blir av är näst intill otroligt. Om vi hade varit lite förutseende, så hade vi kommit hem från vår Europa-semester med alla attiraljer för att göra egen must. Men då tänkte vi förstås inte så långt. Och när man inser att man inte vill rätta in sig i ledet med alla andra och boka en tid på ett mobilt musteri i Herrängen den 21/10. Vi behöver nu, nu, nu!!!

Första gången vi lämnade i äpplen så hittade vi ett ställe i Bettna. Nu var de super-fullbokade. Vi har också lämnat in på Värmdö men vi tyckte att musten blev väldigt “grofsig”. Eftersom det här är något som vi kommer att hålla på med i framtiden (har man väl fattat hur kul det är att dricka egen must och göra egen cider finns det ingen återvändo!) Så tänkte vi att man faktiskt skulle kunna ta och investera i lite prylar för att klara av att göra det själv.

Vi fattade snabbt vad vi inte skulle köpa (mindre än 30 liters press, och en man måste stoppa klossar mellan för att få den att klämma ur juicen). Sen var det bara att söka. Sven var manisk under hela veckan och lyckades hitta ALLA saker i Stockholm, på platser där han kunde hämta dem utan att behöva betala frakt, och när fredagskvällen kom hade vi följande:

  • Fruktpress för 30 l
  • HanddrivenfFruktkross som klarade det mesta
  • Pastöringseringskärl med två lock och medföljande vaselinolja???
  • Doppvärmare för pastörisering i kärlet
  • Bag-in-box påsar
  • Hållare för bag-in-box påsar

Det var dags att prova. Vi räknade ut att vi hade nästan 80 kg fallfrukt liggandes på verandan. Varje morgon börjar ju med ett gympapass där vi går runt i pyjamas och böjer oss ner och hämtar en fallfrukt, går till nästa, hämtar en fallfrukt, osv….

Sven står bland alla grejerna, ivrig att få sätta igång!
Station 1: tvätt äpplen i balja, Station2; Skära bort ruttet, Station 2: Krossa äpplena, Station 4: Pressa äpplena, Station 5; Bära in musten

Processutvecklingen började omgående, då Sven tyckte att vi skulle kunna nå fruktkrossen från alla sidor. Sen bytte vi balja för att krossa äpplena så att vi fick ner en hink under krossen, som vi sen kunde hälla direkt i pressen.

Station 1: Säck efter säck av äpplen ska tvättas. Åh, vad jag ångrar att jag använde mulcher på gräsklipparen!
Jag rörde runt äpplena i en stor balja och fångade upp dem i ett durkslag sedan.

Man ångrade sig liksom, att man använt mulcher på gräsklipparen istället för uppsamlare. För oj, vad gräs det var på äpplena som måste tvättas bort!

Station 2: Äppelkrossen

Man trodde kanske att det här skulle vara den värsta av dagens stationer, men så farligt var det inte. Huvudsaken var att den blev matad hela tiden. Ju fler äpplen som låg i krossen, desto tyngre blev det och fler bitar ramlade ner i hinken under.

Den var lite kul faktiskt. Vi bytte till ett bättre (och renare) kärl sedan… (Det kallas för produktutveckling!)
3 fulla hinkar à 10 liter fyllde äppelpressen sedan. (Vi upprepade allt 4 ggr idag!)

30 liter rymde pressen vi hade köpt. Vi förstod att allt under detta skulle göra oss galna, och särskilt om man hela tiden var tvungen att stoppa i mellan en massa träklossar. Modellen vi köpte trycker ner frukten utan att den kommer åt annat än själva fruktpressen.

Station 3: Äppelpressen efter 2 hinkar
Efter 3 hinkar, nu är den full. 30 liter rymmer den!
Sen är det bara att snurra. Ju långsammare, desto klarare must upptäckte vi!
För säkerhets skull ställde vi dit en sil. Den hade inte behövts men….
Och så börjar det rinna….

Vi började kl 11, och medan den första satsen rann igenom långsamt, så fikade vi!

Vi fikar med äppelkaka förstås!
En kompakt kaka med äppelbitar blir över när man är färdig!
Vi smakar äppelmusten. Den smakar mums!
Och till maten blir det äppelmust förstås!

Det häftigaste av allt med att göra det här själv hemma, är att allt spillet hamnar i vår egen kompost. Det måste bli så himla nyttigt!

Det häftigaste är att allt kommer att återanvändas i vår kompost!

Vi har inte provat att pastörisera ännu, men vi inser att det inte kommer att funka om det hamnar små äppelbitar i juicen. Därför häller vi ner allt genom en liten sil. Och det är fantastiskt. När vi hällde upp sista gången så rann det ut en stor mask. Hur den har lyckats överleva både fruktkross och fruktpress fattar inte jag. Jag tappade honom mellan trallorna. Och då kom jag inte åt att mosa den, Så hon får fortsätta leva!

Hur denne lille mask har överlevt både kross och press, vet jag inte, men han är värd att få överleva….

Så stod det där, alla fyllda förpackningar. Det fattas fler flaskor för att få det bra, så jag erbjuder min hjälp! Jag åker till Dollarstore och köper gröna flaskor till oss (och fler dunkar…)

Resultatet: 2 10-liters, och 2 5-liters. Det blev lite mer sen….

Sen var det dags att ta tag i alla vindruvor!

Nu var det dags för vindruvorna!
Så här fullt blev det i fruktkrossen!

Det blev ju inte alls lika mycket juice men eftersom det inte blev så mycket, så fick vi prova i mindre glas. Fast Sven körde allt igen i vår slow-juicer. Och lyckades nog att ta hand om varenda fuktig droppe som fanns.

Med tanke på hur lite juice det blev så använde vi mindre glas att prova på.
Vindruvsmusten blev väldigt grufsig, men man kan redan se hur det sjunker till botten!

Nu är det dags att flytta ner i källaren.

 

Flaskorna jag köpte på Dollar Store!

Och så fanns det fortfarande fina saker i trädgården att visa:

Dahlior och Isbegonior
Medan jag hämtade kameran så flög humlan iväg … naturligtvis! Krasse
Lite sen i starten är denna sista lavendelblomma!
Hängpelargonen har “hängt” med hela sommaren och blommar mer än någonsin!
Inga druvor kvar, men lika fint ändå!
Vår koltrast sitter och väntar in solnedgången precis som varje kväll!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.